Vapaudu ja vahvistu myötätunnon voimalla

Meillä on varmasti kaikilla välillä niitä vaikeita elämäntilanteita, milloin olemme voimattomia ja saatamme tuntea hukkuvamme pimeyteen. Emmekä ihan tiedä miten löytää takaisin valoon, elämän iloon tai omaan voimaamme. Ne ovat hetkiä, missä helposti kadotamme oman sisäisen valomme ja unohdamme oman elämämme merkityksellisyyden. Tunnemme olevamme riittämättömiä. Silloin on syytä pysähtyä kuuntelemaan sisintään myötätuntoisesti.

Itselläni on ollut erittäin vaikea vuosi takana päin eikä tilanne ole tälläkään hetkellä kovin hyvä. Olen sairastellut sekä fyysisesti että henkisesti ja joutunut välillä olemaan lepopotilaana viikko, jopa kuukausi tolkulla. Tälläkin hetkellä olen toipilaana ja joutunut jälleen pysähtymään ja tiedostamaan oman heikkouteni ja haavoittuvuuteni. Tiedän, että olen puskenut itseäni liikaa enkä ole osannut kuunnella kehoni viestejä. Tätä on ollut vaikea hyväksyä, mutta olen saanut voimaa myötätunnosta.

Siihen uskon täysin, että on mahdollista selvitä vaikka mistä haasteista ja vaikeuksista. Oma kokemukseni ja se mitä olen ympärilläni nähnyt kertoo sen, että ihminen on tehty selviytymään mitä vaikeimmistakin asioista. Ja tälläiset selviytymistarinat ovat mielestäni inspiroivia. Mutta ei elämän kuitenkaan ole tarkoitus olla pelkkää selviytymistä ja suoriutumista vaan siitä pitäisi pystyä myös aidosti nauttimaan ja löytämään oma tarkoituksensa sekä oman elämän merkitys.

Elää itselle sopivaa, itselle hyvää elämää. Usein nämä elämämme haasteet nimenomaan haastavat meidät tutkimaan sitä, mitkä asiat todella ovat meille tärkeitä.

Olen oivaltanut, että minun pitää pystyä hyväksymään tämä hetki. Minun ei tarvitse odottaa, että olen paremmassa kunnossa tai energisempi, jotta voin taas hyvin vaan voin keskittyä siihen, mitä tarvitsen juuri tässä hetkessä. Eikä minun tarvitse olla jatkuvasti saavuttamassa ja tekemässä asioita. Kaikkeen ei tarvitse pystyä eikä kaikkea tarvitse aina jaksaa. Oma rajallisuutensa pitää hyväksyä. Vaikka välillä tuntuu, että oma elämäni ei etene mihinkään, ei elämäni silti ole arvotonta. Se on arvokasta ja minä olen arvokas siitäkin huolimatta, etten ole jatkuvasti suorittamassa jotain ja jatkuvasti menossa jonnekkin. Oma hyvinvointi pitää asettaa etusijalle, jotta voi voida hyvin.

Jos taistelee vastaan eikä hyväksy tätä hetkeä, ei voi myöskään voida hyvin. Ihminen stressaantuu, jos ei salli sitä mikä tässä hetkessä ilmenee. Vastaan taisteleminen vie meiltä voimia ja vain pahentaa tilannetta. Hyväksyminen voi olla yllättävän vaikeaa sillä emme haluaisi myöntää olevamme heikkoja ja voivamme huonosti. Saatamme kokea, että silloin luovutamme. Mielummin sitä puskisi vain väkisin eteenpäin ja kieltäisi kaiken ikävän ja kieltäisi kaikki ikävät tunteet. Mutta ainoa tapa päästä eteenpäin, on tiedostaa tilanne ja hyväksyä se, myötätuntoisesti.

Elämän taika on siinä, että voimme jatkuvasti oppia uutta ja kasvaa. Kun ymmärrämme keskeneräisyytemme, osaamme nähdä elämän tärkeänä ja osaamme ottaa sen antamat opit vastaan. Helppoa se ei aina ole eikä pidäkään olla. Uskon, että vastoinkäymiset lopulta vain vahvistavat meitä, jos pystymme sen näkemään niin. Lopulta kaikki on kiinni näkökulmasta. Miten haluan itse tämän nähdä. Näenkö asian vain ikävänä vastoinkäymisenä vai mahdollisuutena muutokseen.

Se miten katsomme maailmaa ja itseämme vaikuttaa siihen millaista elämää elämme. Kun tulemme tietoisemmaksi omista ajatuksistamme ja uskomuksistamme, pystymme myös muuttamaan niitä paremmiksi oman hyvinvointimme kannalta. Tässäkin hyväksyminen on tärkeää. Jos meillä on rajoittavia uskomuksia ja vähätteleviä tai ankaria ajatuksia, meidän pitäisi opetella katsomaan näitä hyväksyvästi ja myötätuntoisesti. Ei ole meidän omaa syytämme, että olemme oppineet tälläisiä uskomuksia.

Helpotusta voi tuoda myös se ymmärrys, että minulla on koko elämä aikaa oppia tätä. Minun ei tarvitse olla nyt valmis ja ymmärtää kaikkea.

Uskon, että myötätunto on avain paranemiseen ja voimaantumiseen. Kun pystyy hyväksymään tämän hetken ja näkemään itsensä myötätuntoisesti, tiputtaa osan taakastaan ja voi tuntea vapautumisen. On paljon helpompi tehdä asioita oman hyvinvoinnin eteen ja kohdata vaikeitakin asioita, jos pystyy olemaan myötätuntoinen itseään kohtaan. Itsemyötätunnon tunteminen vaatii usein harjoittelua, mutta sen voi kuka vain oppia. Usein osaamme tuntea myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan, mutta nyt olisi käännettävä se sisälle, itseemme. Tähän on olemassa monenlaisia harjoituksia ja jaan niistä tässä yhden.

Muista siis vaikeina hetkinä myötätuntoisuus itseäsi kohtaan. Syyllistäminen harvoin auttaa mitään, ole armollinen itsellesi. Tilanteesta voi aina oppia jotain ja ehkä tulevaisuudessa osaamme toimia toisin. Meidän ei tarvitse olla vielä valmiita, mutta voimme opetella olemaan hyväksyvämpiä ja myötätuntoisempia itseämme kohtaan. Ja kun osaamme olla hyväksyviä itsellemme, olemme sitä enemmän myös muille ja tämä parantaa ihmissuhteitamme. Myötätunto lisää ymmärrystä sekä helpottaa elämää.

Myötätuntoinen kirje

Kuvittele ystävä, joka on viisas, rakastava ja myötätuntoinen. Kuvittele, että tämä ystävä näkee kaikki vahvuutesi ja heikkoutesi ja tunnistaa myös ihmisen rajallisuuden. Hän on hyväksyvä ja anteeksiantava.

Kirjoita kirje itsellesi mieltäsi vaivaavista asioista. Miten kritisoit itseäsi tai missä asioissa tunnet riittämättömyyttä. Mieti mitä tämä myötätuntoinen ystäväsi sanoisi sinulle? Jos hän ehdottaisi mahdollisia muutoksia sinulle, miten näissä ehdotuksissa näkyisi huolenpito, rohkaisu ja tuki?

Tunne tämä kirjeessä näkyvä myötätunto. Voit asettaa kätesi rintasi päälle tai halata itseäsi, mikä voimistaa usein tätä tunnetta. Anna sen lohduttaa ja helpottaa oloasi. Sinulla on täysi oikeus tuntea rakkautta ja pyyteetöntä hyväksyntää. Ja niitä saadaksesi sinun tarvitsee vain katsoa sisäänpäin itseesi.

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.