Kuun kierto ja kuukautiset

Nainen on kuukautiskiertonsa kautta luontaisesti läheisessä yhteydessä kuuhun. Kiinnittämällä huomiota kuun kiertoon saatat auttaa myös omaa kiertoasi tahdistumaan kuun kanssa.

Naisen normaali kuukautiskierron pituus on hyvin lähellä kuun kierron pituutta. Kuu kiertää maapallon noin 27 vuorokaudessa, 7 tunnissa ja 43 minuutissa, ja samassa ajassa se kiertää myös oman akselinsa ympäri. Kuukausi uudesta kuusta uuteen kuuhun on kuitenkin pitempi: keskimäärin 29,53 vuorokautta. Kuukautiskierron keskimääräinen pituus on 29 vuorokautta.

Läheisessä vuorovaikutuksessa luonnon kanssa elävien alkuperäiskansojen naisilla kuukautiskierron sanotaan synkronoituvan luonnostaan kuun kanssa niin, että lähes kaikkien menstruoivien naisten kuukautisvuoto osuu uuden kuun aikaan ja ovulaatio puolestaan täyden kuun aikaan.

1960-luvulta on myös tutkimusnäyttöä siitä, että hedelmöittyminen ja luultavasti myös ovulaatio näyttää osuvan satunnaista useammin täyden kuun aikaan tai sitä edeltävälle päivälle. Uuden kuun aikaan puolestaan sekä ovulaatio- että hedelmöittymistiheys laskee ja huomattavan monien naisten kuukautiset alkavat.

Toisaalta hedelmällisyys- ja kuukautiskiertoapplikaatio Clue vertasi 1,5 miljoonaan käyttäjänsä kuukautisten alkamispäiviä kuun kiertoon, eikä löytänyt merkittävää yhteyttä näiden välillä. Tämä ei ollut yllättävää, koska mukaan oli otettu myös hormonaalisen ehkäisyn käyttäjät, mutta saatuaan tästä kritiikkiä he tekivät vertailun uudestaan jättäen hormonaalisen ehkäisyn käyttäjät pois. 1,1 miljoonan käyttäjän 6,6 miljoonasta kierrosta ei löytynyt vieläkään merkittävää korrelaatiota.

Yksi selitys tälle voisi olla kaupunkien valosaaste, joka ei varmaankaan ollut vielä 1960-luvulla niin kaikkialle läpitunkevaa kuin nykyisin. Valon vaikutus kuukautiskiertoon on dokumentoitu samoihin aikoihin tutkimuksessa, jossa nukkuminen valot päällä kolme yötä ovulaation aikaan sai epäsäännölliset kuukautiset tahdistumaan 29 vuorokauden rytmiin yli puolella 2 000 tutkitusta. Mitenköhän vaikuttaa siinä tapauksessa kiertoon, jos katulamppu loistaa suoraan makuuhuoneeseen vuoden jokaisena päivänä?

Luonnollisesti kuu vaikuttaa muidenkin mekanismien kuin valaistusolosuhteiden kautta. Kuun vaikutus vuorovesi-ilmiöön on hyvin tunnettu, ja samaan tapaan se vaikuttaa myös omaan kehoomme.

Seuraa kuuta, kuuntele itseäsi

Seuraapa kuukautiskiertosi kuunkiertoa tai ei, kannattaa kiinnittää huomiota sekä oman kierron vaiheeseen että kuunvaiheeseen. Tunnustele, miltä eri vaiheet tuntuvat ja kuuntele itseäsi. Vaikeat PMS-oireet tai vaihdevuosihirviön herääminen ovat usein seurausta siitä, että yritämme puskea eteenpäin ja vastata ulkopuolelta tuleviin vaatimuksiin huomioimatta oman kehomme syklisyyttä ja sitä, mitä oma kehomme ja mielemme kulloinkin tarvitsee.

Kuun kierron huomioiminen saattaa auttaa omaa kiertoasi tahdistumaan kuun kierron kanssa, jolloin voit entistä helpommin uida virran mukana eikä ole tarvetta potkia sitä vastaan. Kuunkiertoa kannattaa noudattaa myös silloin, jos kuukautiset ovat kokonaan poissa tai niin epäsäännölliset, ettei oman kierron seuraaminen tunnu mahdolliselta.

Uusikuu

Uusikuu eli pimeän kuun aika on sopiva aika katsoa sisäänpäin ja asettaa intentioita. Mikä toimii elämässäsi ja mikä ei? On aika levätä ja puhdistautua sekä fyysisesti että psyykkisesti. Anna jumittuneen energian ja haitallisten uskomusten virrata ulos kuukautisten mukana, mikäli kuukautiskiertosi on tässä vaiheessa.

Kasvava kuu

Kasvava kuu on energistä, luovaa ja tuotteliasta aikaa. On hyvä aika aloittaa uusia projekteja ja tehdä suunnitelmista totta. Kuukautisten jälkeen uusi munasolu alkaa kasvaa ja kehittyä.

Täysikuu

Täydenkuun aika on aikaa ilmaista itseämme, niin kuin susikin ulvoo. Ota kuukylpyjä: mene ulos ja anna kuun valon imeytyä itseesi ainakin 15 minuutin ajan. Tee rituaaleja, tanssi ja juhli.

Ovulaation aika merkitsee sekä älyllisen että emotionaalisen luovuuden huippua: biologinen perusta tälle näyttää olevan hormonitason – sekä estrogeenin että testosteronin – nousussa.

Keskikierrossa olemme tavallista vastaanottavaisempia toisia ihmisiä ja uusia ideoita kohtaan, sillä ne kohtaavat meissä hedelmällisen maaperän. Seksuaalinen halukkuus lisääntyy, ja feromonit tekevät ovuloivista naisista myös haluttavampia kuin muulloin.

Vähenevä kuu

Vähenevällä kuulla energia vähenee. On taas aika kääntyä sisäänpäin.

Ennen kuukautisia oikea aivopuolisko aktivoituu, jolloin intuitiivinen tieto on helpommin ulottuvilla kuin muulloin. Unet ovat eloisia ja raja tämän todellisuuden ja näkymättömän todellisuuden välillä on tavallista häilyvämpi. Tunteet tulevat pintaan ja itku voi olla herkässä, mutta tähän on aina syy: olemme vain tietoisempia siitä mitä alitajuntamme tietää.

Valkoinen kuu vai punainen kuu?

Valkoisen kuun kierto, eli rytmi, jossa ovulaatio osuu täydelle kuulle ja kuukautiset uudelle kuulle, assosioituu hedelmällisyyteen ja äitiyteen, muttei ole ”ainoa oikea”.

Punaisen kuun kierto, eli kierto, jossa kuukautiset osuvat kasvavalle tai täydelle kuulle ja hedelmällisin aika uudelle kuulle on luonnonkansoilla harvinaisempi ja se yhdistetään perinteisesti noituuteen, shamanismiin ja parantamiseen. Tällöin pimeän kuun energia; intuitio ja maaginen tieto suuntautuukin enemmän ulos- kuin sisäänpäin, ja äitiyden sijaan punaisen kuun naiset ovat kiinnostuneita henkisestä kasvusta, luovuudesta ja opettamisesta.

Luonnollisesti kierto voi vaihtua elämänvaiheen mukaan useitakin kertoja punaisesta valkoiseen ja taas takaisin punaiseen. Poikkeamat muutoin säännöllisestä kierrosta voivat viestiä, että siirtymä on parhaillaan menossa.

Lue lisää kuusta ja kuukautisista: Askeleita punaisella kuupolulla

Seuraa blogia tykkäämällä Facebook-sivustani

Lähteet:

Clued In: The myth of the moon and menstruation

Northrup, Christiane: Wisdom of the Menstrual Cycle. Honoring the Sacred Moon Cycle

Ursa

Wiesner, Denise, How to sync your menstrual cycle with the moon – MindBodyGreen

Tallenna

 

Naisen itsetuntemukseen ja syklisyyteen mahtava opas Kuu – Naisen voima – saat nyt Naiseuden voiman verkkokaupasta!

Kuu – Naisen voima

Samankaltaisia ​​artikkeleita