Kun huomaa olevansa pohjalla, kannattaa lopettaa kaivaminen

Kun huomaa olevansa pohjalla, kannattaa lopettaa kaivuuhommat, sanoi ystäväni oppineensa. Niin totta joka sana. Mutta minkä vuoksi suorittaminen usein sitten vain jatkuu, vaikka vastassa on jo pitkään ollut pelkkää kovaa kiviainesta?

Pohjalla oleminen voi olla erittäin hankalaa huomata. Jos on koko elämänsä tottunut ratkaisemaan omia ja toisten ongelmia, taistelemaan, saamaan aikaan tuloksia, tulee helposti tunne ja kokemus, että tällaista elämä on – ei osaa edes odottaa muuta. Kaivaminen ja kovan kiven raaputtaminen jatkuu, koska se on normimeininki.

Pohjalla oleminen voi olla myös vaikeaa hyväksyä. Jos on uhrannut aikansa, terveytensä, itsensä, eikä silti saavuttanut sisäistä rauhaa ja onnea – kestänkö myöntää sen itselleni, kestänkö siitä aiheutuvat tunteet, jotka olen suorittamalla työntänyt kaivoksen syvimpään onkaloon?

Suorituskeskeisyyteen liittyy monia erityisen hyviksi arvostettuja ominaisuuksia kuten sinnikkyys, pitkäjänteisyys ja se suomalainen SISU. Niiden avulla tätä maata on rakennettu, palkintoja voitettu formuloista ja autotalleissa aloittaneista yrityksistä tehty kansainvälisiä menestyksiä. Niiden samojen ominaisuuksien avustamana on myös moni meistä kaivanut itseään koko ajan syvemmälle uupumukseen, kun ei enää tiedä miten lapiosta irrotetaan.

Kaiken sen viimeisillä voimavaroilla rimpuilun jälkeen jossain kohtaa tulee hetki, kun maailmankaikkeus herättää: suora reitti Kiinan riisiviljelmille ei valmistu, vaikka kuinka kaivaa ja suorittaa. Tuo hetki voi tulla esimerkiksi kehon kertomana, uupumuksen aiheuttamina ahdistus- ja masennusoireina tai paniikkikohtauksina.

Jos tunnistat hyppääväsi helposti suoritusmoodiin, tarkkaile säännöllisin väliajoin kehosi reaktioita:

  • hengityksen pinnallisuus
  • hartiat korvissa
  • puristava tunne kurkussa tai rinnassa
  • erilaiset vatsavaivat
  • pääkivut tai migreenin lisääntyminen
  • korkea syke toimistotöissä
  • suhteeton sykkeen nousu kevyesti ponnistellessa (postilaatikolla pistäytyminen tuntuu juoksulenkiltä).

Keho kertoo ensimmäisenä, kun lapio viuhuu liian kovaa. Viimeistään silloin olisi aika tilata kaivinkone avuksi, tai todeta, etten oikeastaan edes tarvitse riisiä.

Apua jo ennakkoon tai tilanteen ollessa päällä saat voimavarasuuntautuneesta lyhytterapiasta. Ole yhteydessä, niin katsotaan miten voisin auttaa sinua:

Lisätietoa ja ajanvaraus 

Lisää ajatuksiani pääset lukemaan Instagramissa tililläni @askeleita_kohti_hyvinvointia

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.