Hyvät, pahat ja rumat – tunteet

Siinä se taas seisoo, eteisessä kuikuillen peremmälle. Ennen kuin huomaatkaan, tuo tunne istuu kanssasi kahvipöydässä, sohvalla lehteä lukemassa ja mikä pahinta; sen pää laskeutuu iltaisin viereesi tyynylle.

Ahdistus.

Tuo ei -toivottu seuralainen. Miten se saapuukin juuri, kun kaikki tuntui olevan pitkästä aikaa ihan hyvin?

Ahdistus on kuin tunteiden peitto. Tunteiden, joita emme ole syystä tai toisesta kyenneet ottamaan vastaan ja hyväksymään. Joskus käy niin, että omaksumme jo lapsuuden perheessä käsityksen tunteiden kaksijakoisuudesta. On ”hyvät” tunteet, kuten ilo ja onni. Näiden näyttäminen on sallittua, mikä mahdollistaa myös niiden tuntemisen ja aistimisen mielessä ja kehossa. Ja sitten on ne ”pahat ja rumat” tunteet kuten viha, kateus ja suru. Jos tunteet luokitellaan pahoiksi, niiden ilmaisu ei ole suotavaa eikä tunteminenkaan loppuun saakka ole mahdollista. Tunteiden kieltäminen johtaa helposti niiden pelkäämiseen: ”Jotain pahaa varmasti tapahtuu jos tunnen vihaa/surua”. Tunne on kuitenkin eri asia kuin teko.

Suorittaminen, jatkuva kiire ja armottomuus itseä kohtaan ovat hyviä kasvualustoja tuntemattomille tunteille. Surraaminen = jatkuva itsensä kiireisenä pitäminen on joskus tiedostamaton keino välttää hankalaksi koettujen tunteiden tunteminen. Jos ahdistusta uskaltaa katsoa suoraan silmiin ja pysähtyä kuuntelemaan sen tarinaa, löytyy sen peitteen alta usein esimerkiksi tuntematta jäänyttä surua, vihaa, pelkoa, pärjäämisen esittämistä.

Ei ole ollenkaan harvinaista, että esimerkiksi lomalla henkisen ja fyysisen virittyneisyyden laskettua, takavasemmalta tulee ahdistus ovea kolkuttamaan.

Miten ärsyttävää!!

Mutta samalla niin luonnollista; ehkä tuolloin meillä viimein on voimavaroja, aikaa ja mahdollisuus itkeä ne hyökyaallon kokoiset surut ja uskallamme olla pieniä ja tarvitsevia. Mieli ottaa takaisin sen, mitä vaille on niin pitkään jäänyt.

(Mielenterveysviikko 19.−26.11.2023, teemana tunteet.)

 

Lisää ajatuksiani tunteista, suorittamisesta, hyvinvoinnista ja mielenterveydestä löydät Instagramista tililtäni @askeleita_kohti_hyvinvointia

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.