Kuka olen, mistä tulen, minne olen matkalla? Kuinka luovuusterapeuttisilla menetelmillä voi saada yhteyden itseensä ja omaan elämään

Voiko ihminen, joka ei koe olevansa luova, tehdä luovuusterapeuttisia asioita, on kenties kysymys useammalla ihmisellä sisällään.

Vastaus tähän on kyllä. Ja sanoisin, että varsinkin silloin, jos ei koe olevansa luova, on hyvä asia tehdä tuttavuutta luovuusterapeuttisiin menetelmiin.

Uskon ja ajattelen, että luovuus on meihin kaikkiin sisäänrakennettu elämänvoima. Luovuuden ilmenemisessä on useimmiten erilaisia tukoksia ja lukkoja, joita on mahdollista saada aukenemaan ja liikahtelemaan juurikin luovuusterapeuttisilla menetelmillä.

Olemme erilaisten elämänkokemustemme ja kenties myös itsessä ilmenevän herkkyyden takia monesti saaneet kokemuksia, joissa riittävä tuki ja kannattelu on jäänyt puuttumaan. Näiden kokemusten kautta olemme sitten muodostaneet vääränlaisia uskomuksia itsestämme ja maailmasta.

Jotkut ihmisyksilöt ovat herkempiä kuin toiset ja ei niin paljon teflonia olevan ihmisen elämä on kovin erilaista kuin vahvalla teflonilla ja tunteiden liikahtemattomuudella varustettujen. Tefloniksi sanon ihmistyyppiä, jolle asiat ovat asioita eivätkä tunteet ole niin isosti päivittäisessä toiminnassa mukana. Vaikkakin joidenkin näkemysten mukaan me kaikki ihmiset olisimme lähtökohtaisesti herkkiä, mutta vuoranneet herkkyytemme erilaisilla kuorilla.

Oli ihmisen laatu millainen tahansa, sopii luovuusterapeuttinen työskentely kaikille.Tai listattuna voi eritellä, että luovuusterapeuttinen työskentely sopii kaikille, jotka

* kokevat kutsun sen pariin

* kokevat, että on pelottavaa osallistua

* eivät ole varmoja, voiko työskentely antaa heille mitään

* haluavat oppia jotain uutta itsestään

* kokevat jännittävänä tai pelottavana, mitä työskentelyllä itsestä saattaa paljastua

* kokevat osaavansa työskennellä luovasti

* kokevat etteivät osaa työskennellä luovasti

* haluavat työskennellä monipuolisesti eri materiaalien kanssa

* kaipaavat kosketusta sisäiseen lapseensa

* ovat unohtaneet sisäisen lapsensa

* jo työskentelevät sisäisen lapsensa kanssa

Tuota listaa voisi jatkaa pidemmällekin, mutta saitte varmaankin kiinni. Työskentely sopii oikeasti ihan kaikille ikään ja sukupolveen, sukupuoleen, ihonväriin tai aatemaailmaan katsomatta.

Kasvu ihmisenä ei koskaan tapahdu mukavuusalueella, joten kasvua haluavan on otettava askeleita jännittävältä ja pelottavalta tuntuvaankin.

Mitä luovuusterapeuttinen työskentely pitää sisällään?

Luovuusterapeuttinen työskentely voi olla monimuotoista tai yhteen osa-alueeseen keskittynyttä. Monesti se on yhdistelyä liikkeestä, mielikuvista, kirjoittelusta ja/tai jonkinlaisesta käsin tapahtuvasta työskentelystä. Tämä voi olla vaikka maalaamista, savityöskentelyä tai kollaasityöskentelyä kuvilla ja teksteillä.

Luovuuden kanssa työskentely on siitä mahtava voimavara, että sitä voi toteuttaa hyvin arkisillakin jutuilla ja pienellä lisäimpulssilla. Yksinkertaisimmillaan se voi olla oma liike/tanssi musiikilla tai hiljaisuudessa. Tarvikkeita vaativassa työskentelyssäkin pystyy hyödyntämään monenlaista kotoa löytyvää kierrätysmateriaalia ja elämän aikana kerättyä. Omakohtaisesti koen, että se on sukellus lapsen lailla katsomisen ja kokemisen maailmaan. Siellä hengailee usein ne hassuimmat ja hulvattomimmat ja omintakeisimmat ideat, joista ei pelkästään järkevällä mielellä ja rationalisoinnilla saa otetta. Lapsen mielen valjastamisella alkaa vapautumista tapahtua.

Ryhmätyöskentely luovuusterapeuttisessa toiminnassa

Ryhmässä työskennellessä olemme aina jonkinlaisen uuden äärellä. Emme olekaan vain yksin yksilöinä, vaan pääsemme katsastamaan uudella tavalla myös omaa suhdetta muihin paikalla oleviin.

Ryhmä muokkautuu omanlaisekseen ohjaajien ja osallistujiensa kesken, eikä ryhmän muodostumiseen kokonaisuutena voi vaikuttaa. Emme voi päättää keitä muut osallistujat ovat ja näin ollen se tarjoaa harjoittelua ennalta tietämättömyyttä ja kontrollista irtipäästöä kohtaan.

Toki yksilöllä on vapaus valita itseä kutsuva toiminta ja näin tietyllä tavalla vaikuttaa mihin tai kenen ryhmään päätyy. Jollain ihmeen taikalain toteutumisella tuntuu, että ainakin monesti (jos ei joka kerta) oikeat ihmiset tuntevat vetoa samaan asiaan ja ryhmä on juuri oikea koostumukseltaan. Mitä ikinä ryhmä tarjoaakaan, on sen anti ja oppi jokaiselle yleensä jollain lailla oikea.

Ryhmässä työskenteleminen avaa oven omanlaiselle tarkastelulle. Ryhmässä on tilaisuus katsastaa omia reaktioita, joita muut ryhmäläiset ja/tai ohjaaja herättävät. Tarkastelua voi harjoittaa myös siihen, minkälaisen roolin itse ryhmässä ottaa, miten suhtautuu muihin ryhmäläisiin, oleskeltavaan tilaan ja ohjattavaan toimintaan.

Varsinkin useamman kerran kokoontuvan saman ryhmän kanssa, antaa ryhmädynamiikan tutkailu paljon mahdollisuuksia itsestä oppimiseen. Erityisenä rikkautena itse pidän ryhmiä, joissa kokoontuu eri ikäiset ihmiset erilaisista taustoista.

 

On yksilön valinta haluaako kasvaa vai pysyä paikallaan. Tosiasia toisaalta kuitenkin on, ettei mikään pysy koko aikaa paikallaan vaan olemme ja elämme jatkuvassa muutoksessa. Ihmisinä olemme jopa hiukan väkisin patistettuja kasvuun tai vaihtoehtoisesti kärsimykseen, jos emme halua vastaanottaa elämän tarjoamaa muutosta. Jokainen hetki rakenname perustaa tulevaisuudelle. Jotta voimme rakentaa hyvää perustaa tulevaisuudelle, on meidän hyvä tuntea oma perustamme. Se mitä luulemme olevamme on jotain muuta kuin mitä oikeasti olemme. Tällaiseen itsensä tuntemisen tarkasteluun on luovuusterapeuttiset menetelmät todella oivallista apua tarjoavia.

Maaliskuussa naistenpäivää edeltävänä viikonloppuna on mahdollista osallistua luovuusterapeuttiseen ryhmätyöskentelyn viikonloppuun Helsingissä teemalla Vapauta sisäinen muijasi. Tapahtuman pääset kokonaisuudessaan katsastamaan tästä linkistä. Tapahtuman järjestää Elämäntaidekoulu Ilo, jossa olen työharjoittelussa.

*Edit. Tapatuma siirretään  myöhäisemmälle tämän hetken pandemiatilanteen takia. Uudet päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.

Aiempia kirjoituksia luovuusaiheesta:

Kuinka löytää elämään flowta tietoisen läsnäolon kautta

Luovuus on sisäisen lapsemme rikkaus

Keskeneräisyyden harjoittelua bullet journalin avulla

Luovuuden vapauttaminen on avain onnellisempaan (ja ehkä myös oudompaan) elämään

Kirjoittaminen apuna häpeän nitistämisessä ja tekemisen ilon löytämisessä

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.