Suorittajista on harvemmin tunkua Ellun kanat -osastolla

Moni meistä on kasvanut suorituksia, tekemistä ja aikaansaavuutta arvostavassa kasvatusympäristössä. Erityisesti sotien ja jälleenrakentamisen aikana tämä oli olosuhteiden sanelemana tyypillinen tapa elää ja ohjata jälkikasvua. Lapsena luemme ja otamme oppia paljolti myös rivien väleistä. Kaikkea ei siis tarvitse sanoa ääneen; tyytymättömyys toimintaamme kohtaan – minkä helposti ymmärrämme olevan tyytymättömyyttä meihin ihmisinä – paistaa läpi eleistä, ilmeistä, kulmien kohotuksista, huokaisuista.

Itse opin lapsuudessani, että elämä on melkoisen vakavaa hommaa, joka suoritetaan sisulla ja jämptisti, itseä säästelemättä. Sanonnasta ”asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat”, on minun aikuisiällä pitänyt tarkoituksellisesti opetella tuota Ellun kanat -osastoa. Vaativuus itseä kohtaan sekä suorittamiseen kasvaminen ovat pitäneet huolen siitä, että maailmaa on yritetty kerta toisensa jälkeen saada valmiiksi. Kesti pitkään ennen kuin oma arvo ja riittävyys ihmisenä alkoivat liittyä muuhun kuin saavutuksiin, ja aloin uskoa voivani olla sellainen kuin olen. Yhä tänä päivänä minuun saattaa joskus iskeä outo pelko ja surumielisyys tilanteissa, joissa koen todella suurta iloa ja onnea. Kehotuntemukset ja ajatukset valtaa lapsuuden aikana mieleen taottu ”totuus”; itku pitkästä ilosta! Toimii itseään toteuttavana ennusteena siis.

Jotta palautuminen olisi mahdollista, eikä uupumus kurkistelisi seuraavan mutkan takana, pitäisi tekemättömänkin homman viereen osata aika ajoin laittaa pitkäkseen. Muutoksen aikaansaaminen tarkoittaa suorittamiseen taipuvalle itsereflektointia yksin, ystävän, puolison tai ammattilaisen kanssa; omien automaattisiksi muodostuneiden ajatuskulkujen havaitsemista, tarkastelua kriittisesti suurennuslasien läpi, taustavaikuttajien ymmärtämistä ja sen jälkeen toisin toimimista.

Rakas suorittaja; vaikeinta mitä voit tehdä, on olla tekemättä mitään ja tehdä se levollisena. Tee se!

 

Lisää ajatuksiani suorittamisesta vapautumiseen löydät Instagramista tililtäni @askeleita_kohti_hyvinvointia

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.