Munien värjäys luonnonväreillä
Pääsiäinen on vuotuisjuhlista se kristillisin, ja koska en ole kristitty, en varsinaisesti vietä pääsiäistä. On kuitenkin joitakin pääsiäistraditioita, joita noudatan, koska niitä noudatettiin myös lapsuuden perheessäni. Mitään kristillistä sisältöä pääsiäisen vietossa ei silloinkaan ollut.
Pääsiäisen sisältönä oli silloin, niin kuin nytkin, alkavan kevään, pitenevien päivien ja luonnon henkiin heräämisen juhlistaminen. Pakanallinen juhla ajoittuisi oikeastaan kevätpäivän seisaukseen, mutta käytännössä pääsiäisviikonloppu toimii hyvin, koska aikaa on paremmin juhlalle. Pitkä pääsiäisviikonloppu antaa myös tarpeellisen levon hektisen arjen keskellä.
Maalattuja ja värjättyjä munia
Lapsena maalasimme keitettyjä kananmunia vesiväreillä tai piirtelimme niihin tusseilla. Välillä värit menivät kuoren läpi, enkä usko että käytetyt värit olivat erityisen myrkyttömiä. Hengissä selvittiin silti.
Aikuisena olen vain värjännyt syötäväksi tarkoitetut munat, mutta alttarille olen munia toisinaan maalannutkin. Joskus värjäsin munia keinotekoisilla elintarvikeväreillä, mutta en näe enää siinäkään pointtia. Paljon hauskempaa ja mielenkiintoisempaa on värjätä munia erilaisilla luonnonväreillä.
Sipulinkuorilla tai kahvilla ruskeaa
Sipulinkuoret ovat varmaankin tunnetuin tapa värjätä munia – äitikin käytti niitä toisinaan. Sipulinkorilla tulee kyllä kauniita ruskean sävyjä, mutta koska nykyisin ostan yleensä ruokapiirin kautta Kuorttisen luomumunia, ne ovat jo luonnostaan ruskeita. Pääsäiseksi varaan tarkoituksella valkoisia munia, joten tuntuisi aika hassulta värjätä niitä ruskeiksi.
Ruskeita sävyjä saa aikaan kuulemma myös vahvalla kahvilla tai teellä, mutta niistä minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia.
Kurkumalla keltaista
Viime vuosina olen useimmiten käyttänyt munien värjäämiseen jauhettua kurkumaa. Sitä löytyy aina maustekaapista, ja sillä saa keväisiä keltaisen sävyjä helposti.
Usein olen ripotellut kurkumajauhetta sekä hieman etikkaa ja suolaa vain suoraan munien keitinveteen. Munien keittyessä koviksi niistä on samalla tullut keltaisia.
Haluttua sävyä on kuitenkin helpompi säädellä, jos liemen keittää erikseen ja upottaa valmiiksi keitetyt kananmunat liemeen. Tällä kertaa testailin vähän lämpötilan vaikutusta sävyyn. Jos munat laittoi kuumaan veteen, lopputuloksena oli vahvempi okran sävy. Hieman jäähtyneeseen liemeen upotetut munat saivat nopeasti kirkkaankeltaisen sävyn. Säästin liemen, ja luultavaksi kokeilen vielä, miten pitkä liotus kylmässä liemessä vaikuttaa.
Keltainen väriliemi:
- n. 4 rkl kurkumajauhetta
- 2 rkl etikkaa
- 1 tl suolaa
- 1 litra vettä
Punakaalilla sinistä
Muutama vuosi sitten näin ensimmäistä kertaa ystäväni luonnonvärein värjäämiä sinisiä ja pinkkejä munia. Koska minulla sattui olemaan jääkaapissa jo nahistunut pala punakaalia, päätin nyt kokeilla ensimmäistä kertaa, miten se käyttäytyy. Tein ensin liemen kutakuinkin tällä ohjeella:
Sininen väriliemi:
- runsaat 5 dl karkeaksi pilkottua punakaalia (ohjeen mukaan litran verran)
- 2 rkl etikkaa
- 1 tl suolaa
- 1 litra vettä
Laitoin kaikki aineet kattilaan ja keittelin puolisen tuntia. Siivilöin kaalinpalat pois, ja tuloksena oli hyvin tumman violetti liemi. Aika lupaavan näköinen.
Vaikka ohje käski odottamaan liemen jäähtymistä, olin malttamaton ja lisäsin yhden testimunan saman tien. Ensin näytti siltä, että mitään väriä ei tartu. Ehkä siis jäähtymisessa oli pointti. Lopulta näytti siltä, että munan kuoreen tuli hyvin hento harmaan sävy – aika kaunis itse asiassa. Otin munan pois, ja kuivuessaan se muuttuikin vaalean siniseksi.
Seuraavat muna laitoin jo jäähtyneeseen liemeen, ja väri näyttikin heti tarttuvan paremmin. Olen nähnyt aika rajunkin sinisiä munia, mutta pastellisävyjen ystävänä olin aika pian lopputulokseen tyytyväinen ja otin munat pois. Vahvemman sinisen sävyn saisi, jos munia liottaisi kylmässä liemessä yön yli. Taitaa mennä kokeiluun huomiseksi!
Punajuurella vaaleanpunaisia
Punajuuriliemi tehdään ohjeen mukaan samoin kuin punakaaliliemi, eli raaka punajuuri pilkotaan ja laitetaan kiehumaan veden, etikan ja suolan kanssa noin puoleksi tunniksi. Punajuuren palat siivilöidään pois, ja raa’at munat lisätään liemeen ja keitetään koviksi (12 minuuttia), minkä jälkeen munat jätetään liemeen vielä 20 minuutiksi.
Tämä ohje jäi tällä kertaa kokeilematta punajuurien puutteessa. Minua kuitenkin kiinnostaisi kokeilla, voisiko tässä hyödyntää purkkipunajuurien lientä. Koekeittiö kutsuu siis vielä!
Välivärejä sekoittamalla
Hennon vaaleanvihreän värin saisi keittämällä kurkumasta ja pinaatista liemen, mutta pinaattia tarvitaan siihen aika paljon, enkä raaskisi sitä tuhlata. Nokkonen voisi toimia myös, mutta olen jo käyttänyt kaikki viimevuotiset nokkosvarastoni.
Oranssin värin pitäisi onnistua kastamalla punajuurella värjätty muna kurkumaliemeen ja violetin kastamalla punajuurella värjätyn munan punakaaliliemeen. Nämäkin variaatiot odottavat vielä kokeilua.
Oletko sinä värjännyt munia luonnonvärein? Mitä raaka-aineita olet käyttänyt? Minkälaisia tuloksia on tullut?
Lue myös aiempia postauksiani:
Seuraa blogiani tykkäämmällä siitä Facebookissa