Päästä irti menneestä ja muuta vaikeudet tavoitteiksi

Vuoden vaihteen aika on mielestäni todella merkityksellinen. Se ilmentää niin konkreettisesti jonkin vanhan päättymistä ja uuden alkamista. Siinä kiteytyy niin hyvin elämän kiertokulku. Uuden syntymä, vanhan kuolema, taas uuden syntymä. Se on loputon jatkumo.

Elämä on jatkuvaa muutosta ja uudistumista. Mielestäni on todella tärkeää muistaa tämä ja olla kiitollinen mahdollisuudesta, mikä meille annetaan uudestaan joka päivä. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus ja uusi alku. Sen vuoksi on myös osattava päästää vanhasta irti ja hyväksyä se osana elämän kiertokulkua.

Uuden vuoden paikkeilla onkin hyvä muistuttaa itseään siitä, mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut ja mikä merkitys kaikella on ollut. Vaikka saattaa tuntua, ettei mitään ihmeellistä ole tapahtunut, voikin miettiessään huomata miten paljon asioita voikaan mahtua yhteen vuoteen ja toisaalta miten nopeasti vuosi menee. Tämä voi saada tuntemaan kiitollisuutta elämää kohtaan ja näkemään joka hetken merkityksen.

Itselleni tämä kulunut vuosi on ollut todella merkittävä ja täynnä suuria muutoksia. Tämä on ollut ehdottomasti muutosten vuosi. Ja olen melko varma siitä, että sitä se on ollut monelle muullekkin. Osalle meistä kulunut vuosi on ollut suuri menetysten vuosi ja sen vuoksi voi olla tarpeen tarkastella mennyttä ja mitä kaikkea siitä on myös saanut ja mitä siitä voi oppia.

Haluan jakaa teille ratkaisukeskeisen taideterapiaharjoituksen, mikä sopii hyvin näin uuden vuoden alla tehtäväksi. Usein me keskitymme vain ongelmiin ja vaikeuksiin, mitä elämässämme on ollut, mutta näemmekö sen, mitä kaikkea hyvää siitä on seurannut. Näemmekö sen hyvän muutoksen, mikä on tapahtunut jonkin vaikean asian myötä.

Tässä harjoituksessa pääset miettimään, miten olet kehittynyt ja miten vaikeat asiat voidaan uudelleenmäärittää muunlaisiksi ja tehdä niistä uusia tavotteita.

Mieti ensin viimeisen vuoden ajalta asioita, mitkä olet kokenut ongelmiksi tai ovat haastavia asioita sinulle. Tämän jälkeen saat lähteä miettimään uudelleenmäärittelyä näille asioille. Millä muulla tavoin voisit asian nähdä, jos näkisit sen positiivisessa/ hyödyllisessä valossa? Mitä hyvää asiasta on seurannut tai voi seurata?

Esimerkiksi masennuksen voi nähdä merkkinä, että jokin asia elämässä kaipaa muutosta/ parannusta. Parisuhteen päättymisen tai työpaikan menettämisen voi nähdä ihmisenä kasvamisena ja uuden alkuna. Kaikki asiat voidaan uudelleenmäärittää. Asioita voi katsoa niin monelta eri kannalta, joten miksi valita ongelmakeskeinen tapa katsoa asiaa.

Tarkoitus ei ole vähätellä surua tai tukahduttaa ikäviä tunteita. Tunteiden on hyvä antaa tulla sellaisenaan ja suru on vain yksinkertaisesti surtava, mutta sen jälkeen on hyvä miettiä miten siitä eteenpäin. Tämä harjoitus on siis sitä varten, että näet miten voit jatkaa eteenpäin ja miten todella näkökulmaa vaihtamalla, mikä vain asia voi muuttaa muotoaan.

Nyt kun olet uudelleenmäärittänyt nämä asiat, saat asettaa itsellesi tavotteita. Jos uudelleenmääritit masennuksen merkiksi muutoksen tarpeelle, mikä olisi sopiva tavoite parannusta kohti? Mikä asia saisi sinut voimaan paremmin?

Tässä vaiheessa saat hyödyntää taidetta apuna ja tehdä luonnostelmia paperille kynillä tai maalilla. Se voi antaa uutta näkemystä ja ehkä alitajuntasi tuo paperille juuri ne asiat, mitä olet kaivannut. Sinun ei tarvitse tehdä mitään esittävää vaan kuvat voivat olla symbolisina ja abstrakteina muotoina. Taustalle voit halutessasi laittaa jotain itseäsi inspiroivaa musiikkia tehostamaan luovuuttasi.

Tästä harjoitteesta voi tehdä itselleen oman uudenvuoden rituaalin. Se voi olla rituaali, minkä avulla näet elämässäsi tapahtuneet asiat, päästät niistä irti ja suuntaat katseen kohti tulevaa. Valmistaudut kohti uutta aikaa ja asetat itsellesi intentiot seuraavalle vuodelle. Voit aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä ja avoimena sille, mitä sillä on annettavanaan.

Olkoon tämä seuraava vuosi meille kaikille antoisa ja toivoa täynnä!

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.