Pelon valtakunta

Viimeaikaiset ikävät tapahtumat Suomessa ja maailmalla on saanut luotua pelon ilmapiirin lähes joka paikkaan. Olen huomannut, että monet ihmiset ovat alkaneet pelkäämään kodin ulkopuolella liikkumista ja välttävät menemästä esimerkiksi massatapahtumiin, koska he pelkäävät mahdollista terrori-iskua. Moni ihminen on alkanut pitämään ”ulkomaalaisen näköisiä” ihmisiä itselleen uhkana, ilman todellista syytä.

Me elämme tahtomattammekin kollektiivisesti ja jos valtaväestö elää pelossa, se tarttuu väkisin myös muihin.  Vaikka en itse ole alkanut pelkäämään turvallisuuteni puolesta, mieleni on toisinaan alkanut epäröimään ja olen huomannut ajoittain tuntevani pelkoa.  Olen kokenut kuinka tuollainen pelko tarttuu kuin tauti. Onneksi olen kuitenkin tietoinen tästä asiasta ja tiedän ettei tuota pelkoa pidä lähteä ruokkimaan. Päinvastoin, se pitää kyseenalaistaa.

 

Muukalaispelko on tuonut mukanaan myös muukalaisvihan. Media on pullollaan erilaisia kirjoituksia joilla lietsotaan lisää pelkoa ja vihaa. Ja olen nähnyt miten se on vaikuttanut jopa lähipiirissäni oleviin ihmisiin. Nämä ihmiset ovat uskoneet näihin tarinoihin ja ovat alkaneet jopa ajattelemaan rasistisesti. Olen yllättynyt siitä miten helposti ihmiset uskovat kaikkeen lukemaansa eivätkä juurikaan kyseenalaista asioita.

Uutisissa ja monissa vaihtoehtoisissa medioissa lietsotaan pelkoa, koska sillä saadaan ihmiset kiinnostuneiksi. Annetaan sellainen kuva, että ihmiset ovat uhattuina. Annetaan tietynlaisia mielikuvia,  kenties ajetaan ihmisiä ajattelemaan tietyllä tavalla. Moni mediakanava pyrkii ajamaan vain omaa asiaansa ja näyttää asioista vain sen puolen mikä hyödyttää sitä. Uutisten ja muun median seuraaminen voi jopa kaventaa näkökenttää eikä päinvastoin.

Usein kun kerron ihmisille etten seuraa uutisia he kummastelevat sitä kovasti. He kuvittelevat, että elän täysin pimennossa, mutta voin sanoa, etten ole jäänyt mistään paitsi. Isoimmista ja tärkeistä asioista saan kyllä aina kuulla ja tietysti perehdyn asioihin, jotka minua koskevat tai kiinnostavat. En vain usko uutisten seuraamisen auttavan minua millään tavalla enkä usko median antamaan kuvaan täytenä totuutena.

 

Ymmärrän kyllä ihmisten huolen ja oman turvallisuuden takaaminen on tärkeää, mutta useimmiten tuollaiset asiat eivät edes ole meidän käsissämme.  Totuus on, että uhkia on ollut aina ja tulee aina olemaan eikä sitä voi millään muuttaa. Se, että pelkää jatkuvasti jotain pahaa tapahtuvan ei auta mitään. Itseasiassa se toimii täysin itseään vastaan. Ja usein pelon seuraksi liittynyt viha ei varmasti auta asiaa. Vihan ja pelon lietsominen ainoastaan lisää vihaa ja pelkoa eikä muuta asioita mitenkään parempaan suuntaan.

Ja sitä paitsi tutkimusten mukaan me ihmiset elämme tällä hetkellä turvallisinta aikaa ikinä!! Tilastollisesti me eletään nyt maailmanhistorian rauhallisinta ja väkivallattominta aikaa. Asiat ei ehkä todellisuudessa ole niin pahasti kuin media antaa ymmärtää. Kannattaa siis  todella olla mediakriittinen eikä uskoa ihan kaikkea mitä lukee, näkee tai kuulee. Ehkä tämä maailma ei olekaan niin paha paikka.

 

Mitä jos siis keskityttäisiin enemmän niihin hyviin asioihin elämässä. Oltaisiin kiitollisia siitä kaikesta mitä meillä on ja millaisia mahdollisuuksia meillä on.


Oltaisiin ymmärtäväisempiä muita kohtaan ja nähtäisiin asiat vähän laajemmin. Se oma näkökulma asiaan ei välttämättä ole ainoa oikea.

Ja kohdeltaisiin muita samalla tavalla kuin me halutaan meitä kohdeltavan.

Haluatko sinä elää pelon valtakunnassa vai rakkauden valtakunnassa? Se päätös on yksin sinun.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.