Liike on lääkettä

Kuulun niihin ihmisiin, keiden on vaikeaa ylläpitää pitkäaikaista ja säännönmukaista liikuntaa rutiineissaan. Tykkään liikkua ja harrastaa kaikenlaista liikuntaa, mutta silti väsymys ja mukavuudenhaluni vie liian helposti voiton. Innostun helposti liikunnan aloittamisesta, mutta muutaman kuukauden kuluttua huomaan, etten ole taaskaan jaksanut liikkua ja löydän itseni useimmiten työpäivän päätteeksi sohvalta makoilemasta.

Sitten vain ihmettelen niitä ihmisiä, ketkä jaksavat olla niin energisiä, että pystyvät ylläpitämään säännöllistä liikunnanharrastusta. Ihmisiä ketkä jaksavat kerta toisensa jälkeen lähteä työpäivän päätteeksi salille tai lenkille. Ja miksi sellaiset ihmiset vaikuttavat usein niin hyvinvoivilta, iloisilta ja positiivisilta. Saako liikunnasta tosiaan niin paljon lisää energiaa ja hyvinvointia?

Tiedän itsekin, että liikunnasta tulee hyvä olo ja voin paremmin, kun liikun säännöllisesti. Harmikseni kuitenkin kärsin uniongelmista, mikä vaikuttaa jaksamiseeni. Uniongelmat aiheuttavat lisäksi ahdistusta ja stressiä. En vain yksinkertaisesti pysty toimimaan normaalisti, kun en ole nukkunut hyvin. Mutta tiedän myös sen, että liikunta vaikuttaa vahvasti aivoihin ja vähentää stressiä, joten liikunta varmasti vähentäisi myös uniongelmiani. Uskon sanontaan ”liike on lääke”, mutten ole tajunnut aiemmin miten paljon siinä onkaan perää.

Aloin lukemaan Anders Hansenin Aivovoimaa kirjaa, missä kerrotaan liikunnan vaikutuksista aivoihin ja olen yllättynyt miten suuri vaikutus liikunnalla on meidän aivoihimme. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta vaikuttaa merkittävästi aivojen toimintaan. Liikunta vähentää stressihormonin määrää sekä kasvattaa mm. otsalohkoa, mikä rauhoittaa ja hillitsee meitä stressitilanteissa. Voisi siis sanoa, että aivot kasvavat samalla tavalla liikunnan johdosta kuin lihaksetkin. Liikunnan avulla voi todella vaikuttaa omaan stressinsietokykyynsä ja hyvinvointiinsa.

Uusien tapojen muodostaminen ei ole helppoa, mutta sinnikkyydellä ja tietoisella toiminnalla se on mahdollista. Se vaatii paljon toistoa ja sitä, että uusista tavoista tekee itselleen houkuttelevampia kuin vanhat tavat. Toisin sanoen liikunnasta pitää tehdä houkuttelevampi vaihtoehto kuin sohvalla makaaminen. Yksi keino tähän on harrastaa liikuntaa, mistä todella nauttii. Jos yrittää väkisin mennä salille vaikka inhoaa sitä yli kaiken, tuskin saa tehtyä siitä pysyvää tapaa.

Olen erittäin motivoitunut aloittamaan säännöllisen liikunnan, koska haluan voida hyvin. Haluan, että nukun paremmin ja jaksan paremmin arjessa. Kukapa ei haluaisi parantaa elämänlaatuaan. Siihen tarvitaan liikuntaa sekä tietysti myös muut elämänalueet pitää huomioda. Pitäisi muistaa, että ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus ja kaikista sen osa-alueista tulisi pitää huolta voidakseen hyvin. Olen kuitenkin yllättynyt, että tutkimukset osoittavat liikunnan olevan yksi merkittävimmistä osa-alueista ja miten sen pois jääminen vaikuttaa kaikkeen.

Olen tiedostanut hyvän ravinnon sekä rentoutumisen merkitykset, mutta nyt aion antaa huomioni myös liikunnalle, sillä se on jäänyt liian vähälle. Lupaan itselleni, että tästä lähtien pidän itseni säännöllisesti liikkeellä ja valitsen liikunnan etenkin silloin, kun tunnen olevani stressaantunut ja ahdistunut. Eikä liikunnan tarvitse olla aina mitään raskasta vaan pelkkä kävely riittää. Säännöllinen kävelylenkki kasvattaa otsalohkoa ja vaikuttaa sillä tavoin hyvinvointiimme. Lisäksi se kasvattaa kestävyyskuntoa, lihaskuntoa, laskee verenpainetta ja vaikuttaa mielialaan positiivisesti. Listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkään.

Jos kuulut samaan ihmisryhmään kuin minä, suosittelen todella lukemaan Aivovoimaa kirjan. Se jos mikä antaa uutta näkökulmaa ja motivaatiota liikkumiseen. Se saa ymmärtämään, miten monipuolisesti liikunta vaikuttaa meihin ja miten tarpeellista säännöllisen liikunnan harrastaminen on. Liikunta ei vaikuta vain fyysiseen kuntoomme vaan myös henkiseen hyvinvointiimme ja aivoihimme.

Yksinkertaisesti sanottuna: liike on lääkettä lähes vaivaan kuin vaivaan.

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.