Kompassi kohti kehon kuuntelua

 

Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Jo nuorena tyttönä luin kirjoja, joissa kerrottiin tavoista joilla ihmisen hyvinvointia voi ylläpitää ja parantaa. Ehkä hiukan poikkeuksellista, mutta olin aidosti kiinnostunut noista asioista jo silloin. Olin kymmenenvuotias, kun lopetin lihan syömisen, koska se ei tuntunut enää hyvältä. Uskon, että olin silloin vielä vahvasti yhteydessä kehooni. Tiesin mitä kehoni tarvitsee ja mikä taas ei sille sovi.

Sitten varttuessani vähän eksyin tältä tieltä ja kehoni kuuntelu unohtui. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin sijaan aloin keskittymään ulkoisiin asioihin ja ulkonäöstäni tuli tärkeämpi asia kuin sisäisestä hyvinvoinnistani.

Jo varhais teini-iässä aloin pitämään kehoani vääränlaisena ja aloitin ensimmäisen dieettini täydellisen vartalon toivossa. Siitä alkoi taistelu itseäni vastaan. Aloin häpeämään kehoani ja suhtautumiseni ruokaan alkoi olla vääristynyt. Yritin tehdä kaikkeni jotta saisin haluamani vartalon, aina epäonnistuen ja tuntien inhoa itseäni kohtaan.

Kadotin yhteyden siihen itsestään pitävään ja kehoaan arvostavaan tyttöön. Ja tiedän, etten ole ainoa nainen jolle näin on käynyt. Nykymaailma ajaa meidät uskomaan ettemme kelpaa sellaisina kuin olemme ja tästä syntyy voimakas ja loputon riittämättömyyden tunne.

Vuosien kamppailun jälkeen olen uskaltanut taas ottaa yhteyden siihen sisäiseen lapseeni. Siihen joka on läsnä itselleen ja omille tunteilleen. Siihen joka kuuntelee omaa kehoaan ja arvostaa sitä. Olen oivaltanut taas sen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeyden enkä enää mieti liikaa ulkoista olemustani. Haluan aidosti voida hyvin ja elää tasapainoisesti. Haluan taas arvostaa kehoani ja antaa sille sen arvoista huomiota. Olen kuitenkin huomannut ettei se ole ihan helppoa. Kun on oppinut väärän tavan kohdella itseään ja toistanut sitä mallia vuosikausia, ei muutos tapahdu hetkessä ja se vaatii paljon työtä itsensä kanssa.

 

 

Kirjastossa silmiini osui Hyvän olon hormonidieetti niminen kirja ja se veti voimakkaasti puoleensa. Luin kirjan pikaisesti läpi ja se vaikutti todella kattavalta paketilta, missä kerrotaan kuinka voi saada kehonsa tasapainoon etenkin kaikenlaisten dieettien jälkeen. Kirjassa kerrotaan kuinka hyvinvointiin vaikuttaa todella moni asia ja kuinka tärkeintä on saada kehon kaikki osa-alueet toimimaan. Siinä kerrotaan täsmällisesti kuinka voi eheyttää oman aineenvaihduntansa, harmonisoida kehon sisäiset signaalit ja tasapainottaa hormonit.

Pian kirjan luettuani löysin siihen perustuvan verkkovalmennuksen, joka kestää yhteensä 10 viikkoa. Valmennuksessa pureudutaan tarkemmin ja konkreettisesti kirjassa käsiteltäviin asioihin. Päätin osallistua verkkovalmennukseen, koska se tuntui itselleni tällä hetkellä tarpeelliselta asialta. Tarvitsen tukea ja kannustusta, että löydän taas yhteyden kehooni. Onnekseni sain mahdollisuuden tehdä yhteistyötä tämän valmennuksen kanssa. Tämä taas muistuttii siitä, että ei asioita saa jos ei niitä pyydä. Kun niitä uskaltaa pyytää, on mahdollisuus myös saavuttaa ne.

Valmennuksen kohderyhmää ovat ihmiset jotka ovat yrittäneet vuosia laihduttaa onnistumatta ja väärin menetelmin, luoden stressiä ja epätasapainoa kehoon. Itselleni laihdutus ei kuitenkaan ole motiivina vaan käyn tämän valmennuksen, jotta ymmärtäisin paremmin kehoni toimintaa ja oppisin tekemään itselleni parempia valintoja.

Olen vasta valmennuksen alussa, mutta alku on ollut todella lupaava. Valmennus alkoi sillä, että piti pohtia omaa lähtötilannettaan. Sitä missä kunnossa yleisesti on  ja millainen on oma kehonkuva. Aloin kirjoittamaan kehoni tarinaa ja huomasin miten olen jättänyt kehoni heitteille. Miten vähän olen antanut sille arvostusta. Olen viime vuosina kärsinyt mm. pahasta unettomuudesta, jatkuvista vatsavaivoista ja iho-ongelmista. Välillä kilpirauhasarvoni ovat heitelleet ja stressihormonit ovat luultavasti olleet katossa. Lähtötilanne on siis se, että kehoni on melkoisen sekaisin ja tarvitsee todella tasapainotusta.

Elimistö menee helposti epätasapainoon, jos siitä ei pidä huolta ja silloin se näkyy ihan kaikessa. Etenkin unen puute vaikuttaa moneen asiaan. Minulla unettomuus on aiheuttanut sen etten ole pystynyt pitämään oikein mistään osa-alueesta huolta. Jos en saa nukuttua, en myöskään varmasti jaksa liikkua ja silloin myös syön aivan väärin sekä mieleni on maassa. Kirjassa painotetaan kuinka tärkeää hyvä uni on terveydelle ja hyvinvoinnille. Itselleni siis tässä hetkessä tärkein asia on saada unirytmi kuntoon ja sen varmasti saavutan, kun saan kehoani enemmän tasapainoon ja olen läsnä itselleni.

Lopulta kaikessa on kyse siitä kuinka yhteydessä olemme itseemme. Teemmekö asioita tarpeitamme kuunnellen, toimien itsemme puolesta vai itseämme vastaan. Olemmeko tietoisia siitä miksi toimimme niin kuin toimimme. Tämä maailma ajaa meitä jatkuvasti poispäin itsestämme. Meitä yritetään ohjata ulkoapäin vaikka sen pitäisi olla päinvastoin. Tarvitsemme kompasseja jotka suuntaavat huomiomme takaisin itseemme ja kehomme kuunteluun. Tämä valmennus on itselleni juuri tälläinen kompassi.

 

 

”Olisitko valmis vaihtamaan negatiivisen itsepuhelun, suorittamisen ja itsekurin varaan ripustautumisen lempeyteen, armolliseen sitoutumiseen, omien tarpeidesi kunnioittamiseen ja elämäntapamuutokseen, joka tehdään sillä tahdilla että sitä on mahdollista pitää yllä?”

Hyvän olon hormonidieetti-kirja on Kaisa Jaakkolan kirjoittama. Jos haluat lukea lisää valmennuksesta ja Kaisa Jaakkolasta, täältä pääset hänen nettisivuille.

 

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.