Sonja Sievers: Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä

Seksuaalisuus on elämänvoima, joka on jo lapsena osa ihmisyyttä. Se on ominaisuus, joka ei ihmisestä koskaan katoa, eikä sitä tulisi hävetä. Seksuaalisuus merkitsee kokemusta nautinnosta ja hyvästä olosta, myös halusta. Seksuaalisuus on täysin luonnollinen osa ihmisyyttä ja omaa persoonaamme, sekä omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.

Seksuaalisuus on myös identiteetin osa liittyen siihen, kehen tai mihin seksuaalinen halu kohdistuu ja seksuaalisuus muuttuu elämänkokemuksen ja historian myötä. Lisäksi seksuaalisen halun syntymiseen tarvitaan intohimoa, johon liittyy voimakkaita tunteita.

Seksuaalisuuden merkitys tai tarve seksuaaliseen toimintaan vaihtelevat läpi koko elämän.  Oman seksuaalisen hyvinvoinnin eteen tulee tehdä töitä ja sitä tulee hoitaa, helliä ja vaalia. Erityisesti silloin joutuu tekemään oman seksuaalisuutensa eteen töitä, jos on joutunut esimerkiksi raiskauksen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

”Seksuaalisuus on elämänvoima, joka on jo lapsena osa ihmisyyttä”

Usein heteroseksuaalisuus on seksuaalisuuden muoto, jota vasten muita seksuaalisuuden muotoja peilataan ja vertaillaan. Se ei kuitenkaan ole sen parempi, normaalimpi tai aidompi seksuaalisuus kuin muutkaan seksuaalisuuden suuntaukset. Seksuaalisuus on jokaisen oma henkilökohtainen asia, ja vain itse yksilö tietää, mikä hänen oma seksuaalisuutensa on. Seksuaalisuus saattaa valitettavasti altistaa syrjinnälle, ja jopa väkivallalle.

Seksi ja seksuaalisuus sekoitetaan sanoina toisiinsa. Seksi onkin yksi seksuaalisen ilmaisun monista muodoista.  Seksiä voi olla muun muassa sukuelinten hyväily, suuseksiä, yhdyntää tai itsetyydytystä. Siis sellaisia asioita, joista ihminen saa seksuaalista nautintoa. Seksi parhaimmillaan on nautinnollista, ja nostaa hyvinvointia ja elämänlaatua kokonaisvaltaisesti.

Seksi saattaa tuottaa häpeää ja pelkoa jopa sairauksien, suhteen ristiriitojen ja kipujen sekä itsetunto-ongelmien vuoksi. Seksin tulisi perustua molemminpuoliseen suostumukseen ja yhteiseen tahtoon. Ilman yhteistä suostumusta kyse on jostakin ihan muusta.  Muuten seksuaalisuutta koetaan ja ilmaistaan muun muassa ajatuksissa, fantasioissa, uskomuksissa, asenteissa, arvoissa, toiveissa, käyttäytymisessä, rooleissa ja ihmissuhteissa.

”Seksi onkin yksi seksuaalisen ilmaisun monista muodoista”

Useimmiten itsetunto vaikuttaa paljon siihen, miten yksilö kokee seksuaalisuutensa, ja miten hän suhtautuu seksiin. Itsetunto voi olla myös vahva, vaikka seksi ei kiinnosta ollenkaan. Itsetunto on kuitenkin avainasemassa, jos seksuaalisuus tuntuu ongelmalliselta tai hävettää. Omien rajojen tunnistaminen saattaa johtaa siihen, että itsetunto vahvistuu.

Omaa seksielämää voi parantaa hankkimalla tietoa ja apuvälineitä, niin kehon kuin mielen tarpeisiin.  Itsetunto vaikuttaa myös siihen, miten ihminen uskaltaa kokeilla uusia asioita ja miten hän antaa sekä kokee nautintoa. Tärkeintä on, ettei seksi ole ahdistava kokemus eikä suoritus. Etenkin naiselle kyky rentoutua ja olla läsnä tässä hetkessä ovat avainasemassa seksuaalisen nautinnon toteutumisessa. 

”Omaa seksielämää voi parantaa hankkimalla tietoja ja apuvälineitä, niin kehon kuin mielen tarpeisiin”

Yhteiskunta on tehnyt seksistä hyvin kaupallista ja käyttänyt seksuaalisuuteen suurta valtaa luoden erilaisia ulkonäköihanteita ja sukupuolirooleja sekä myyttejä.  Ne ovat monella tavalla vääristäneet kuvaa seksuaalisuudesta. Niiden noudattaminen saattaa aiheuttaa ulkonäköpaineita, ja riittämättömyyden tunteita, sekä kokemusta siitä, että on vääränlainen. Kuitenkaan naisen ei tule kilpailla median ulkonäköihanteiden kanssa, vaan keskittyä muokkaamaan itsestään kuvaan seksille myönteiseen ja hyväksyvään suuntaan, ja oppia rakastamaan itseä sellaisena kuin on.

Tule jakamaan naiseudesta ja seksuaalisuudesta Naistenpiiriin Tampereella!

Olen sosiaalipsykologian maisteri ja seksuaalineuvojaopiskelija. Seksuaalineuvojaopintoihin toi tiedon tarve, ja halu ymmärtää seksuaalisuutta. Koulutus on lisäksi auttanut ymmärtämään itseä, ja se on auttanut käsittelemään omia kipukohtia.

Järjestän 4 piiriä huhti-kesäkuun aikana ja voit osallistua yhteen tai useampaan! Tutustu tapahtumaan TÄSTÄ ja ilmoittaudu mukaan!

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.