Palautuminen työpäivän aikana – mission impossible?
Liian hapokasta. Sitähän työelämä tänä päivänä monelle on. Oravanpyörää, jossa juoksemme viikonloppua, joulua, ensi kesää, sitkua odotellen. Jossain vaiheessa saattaa huomata vanhenneensa jälleen vuoden, viisi, kymmenen vuotta ja sama pyörä pyörii edelleen. Sitkua ei tullutkaan. Tuli uupuminen.
Työelämän hapokkuutta voi vähentää työpaikan vaihtaminen omia arvojaan paremmin vastaavaksi. Tosin voi käydä niinkin, että vuosien varrella hyviksi harjoitellut suorittamisen lihakset aktivoituvat uudessa paikassa entiseen tapaan, ja pian pyörä pyörii jälleen pysähtymättä.
Palautuminen ei ole suoritus, joka toteutetaan viikonloppuna tai heinäkuussa. Keho ja mieli eivät suostu tällaiseen yhteistyöhön. Palautumisen tulisi olla osa jokaista päivää, työpäivänkin aikana. Näin voimia olisi käytettävissä muuhunkin kuin työnantajan ostamiin tunteihin. Se, että työntekijä tekee työnsä palautuen, hyvissä voimavaroissa ja virkeänä, on plussaa molemmille osapuolille työn tuloksen ja työ- sekä elämänkyvyn ylläpitämisen näkökulmasta.
Miten sitten voisi itse auttaa itseään tekemään työpäivistä vähemmän kuormittavia? Työstä riippuen voit kokeilla esimerkiksi seuraavia:
☘ kalenteri-/kännykkämuistutukset mikrotauoista, joiden aikana venyttelet/teet kyykkyjä/katsot ikkunasta ulos/hengität palleaan saakka muutamia kertoja/silität kissaa, koiraa
☘ 10 min kävelylenkki ulkona
☘ kahvi- ja ruokatauot pois työn äärestä
☘ yksi biisi + tanssi niin kuin kukaan ei näkisi (ainakin etätöissä)
☘ poista tietokoneelta viesti-ilmoitukset, lue viestit tiettyinä aikoina päivästä
☘ aloita työpäivä merkkaamalla ylös tärkeimmät tehtävät, aloita niistä (vaikka ne olisivat niitä epämiellyttävimpiä)
Yksi tärkeimmistä keinoista: lopeta multitaskaaminen ‼️
Meillä on yleensä vahvasti liioiteltu ajatus omasta kyvystämme keskittyä useaan asiaan samanaikaisesti. Aivotutkimukset kuitenkin kertovat toista; aivomme eivät kykene pitämään huomion valokeilaa samaan aikaan useassa kohteessa, multitaskatessa valokeila siirtyy nopeasti asiasta toiseen, ollen siten aina hetken yhdessä kohteessa kerrallaan. Tämä on aivoille kuormittava tapa työskennellä ja saa väsymisen lisäksi aikaan tunteen kiireestä ja jäsentymättömyydestä. Lisäksi se on usein työtehon ja laadun kannalta järjetöntä.
Kuvitellaan työpaikan uuden järjestelmän perehdytystilaisuus Teamsilla. Istut luurit korvilla tarkkaillen kuvaruutua ja kuunnellen kouluttajan puhetta. Huomaat chattiin kilahtavat kollegoiden kysymykset ja luet niitä hetken. Mitä kouluttaja juuri sanoikaan järjestelmään kirjautumisesta? Sähköpostikuvake vilahtaa ruudulla, kurkkaat sen ja päätät vastata nopeasti. Samaan aikaan tulee toinen viesti, hoidan vielä sen, ajattelet. Ounou, nyt kouluttaja käy kyselykierrosta, mistähän se nyt puhuikaan, älä vaan sano minun nimeä! Wilma-viesti! Mitä tällä kertaa! Se on juusopetteri näköjään unohtanut liikuntavarusteet kotiin, jo kolmas kerta tälle syksyä. Pitää taas kotona puhua tästä. Mistähän sen salasanan nyt saikaan tähän järjestelmään – onneksi tästä tulee tallenne, kuuntelen sen sitten toisella kertaa uudelleen. Miten minulla on syke näin korkealla?
Resonoiko?
Lisää ajatuksiani löydät Instagramista @sun.askeleita
Tiesitkö, että lyhytterapiasta voit saada apua myös työhyvinvoinnin kasvattamiseen ja ylläpitoon?
Kerron mielelläni lisää! sun.askeleita@gmail.com