Mietitkö, mitä muut ajattelevat?

Mitä toiset minusta ajattelevat. Lause, joka on ihan jokaisen mielessä toisinaan.

Mitä enemmän mukautuu normeihin, sitä vähemmän herättää toisissa tuntemuksia ja sitä helpommin tulee hyväksytyksi. Lapsi ei mieti, mitä hänestä ajatellaan ja käyttäytyy sen mukaan. Pikkuhiljaa opimme, että miten käyttäydymme, herättää toisissa reaktioita ja toisten reaktiot puolestaan meissä tuntemuksia. Opimme muokkaamaan käytöstämme sen mukaan, mitä muut meistä ajattelevat.

Itsessäni on koko ikäni ollut tietynlainen sopimattomuus. Olen aina ottanut yhden askeleen liian pitkälle. Aina sanonut hiukan liikaa, en ole osannut hillitä itseäni tilanteissa, jossa olisi parempi olla hiljaa. Jonkinlainen tuli, liekehtivä leimunta on palanut sisällä pienestä saakka. Varsinkin lapsena muistan kuinka se tuli paloi vahvana. En ole koskaan voinut kääntää selkääni vääryydelle tai niellyt asioita purematta. Vaikka olisin joutunut pulaan, olen avannut suuni.

Jossain vaiheessa huomasin, että olisi helpompaa mennä myötäkarvaan. Ja jos halusi mennä vastakarvaan, yksi isoin tarvittava asia oli uskottavuus. Titteli, tarkasti harkitut sanat ja tieto siitä mistä puhuu olivat ne asiat, jotka kannattelivat silloin, kun halusi sanoa sanansa asiaan, jonka katsottiin olevan kiveen hakattu. Aistin vahvasti sen, millä keinoin uskottavuus ansaitaan ja miten sitä itsellä ei tietyssä määrin ollut siihen työkaluja. Ja edelleen kipuilen asian kanssa, varsinkin nyt, kun kirjoitan asioista, joilla ei ole uskottavuuspohjaa laisinkaan. Sillä sille, joka ei tätä kokonaisuutta koe, sitä ei ole olemassa.

On asioita, joita moni ei sano ääneen sen vuoksi, että siinä menee uskottavuus. Yksi vahva tabu on henkisyys. Ei ole soveliasta puhua uskonasioista niiden vahvojen leimojen vuoksi. Rajaa tosin venytetään jatkuvasti. Aiemmin siitä ei ollut soveliasta puhua juuri lainkaan, nyt mindfullness on jo monelle normaali asia.

Itse voisin kirjoittaa vielä rohkeammin niistä aiheista, joista kirjoitan. Rakastan erityisesti aineetonta aiheena eli energioita, niiden aistimista, ulottuvuuksia, maailmaa maailmamme takana, tietoisuutta jne. Mutta edelleen kirjoittaessa silmissä piirtyy kuva niistä, joille jo pelkkä sana ”energia” on hepreaa, vaikka oikeasti minun pitäisi ajatella niitä, jotka janoavat lisää tietoa siitä, mihin ovat heräämässä.

Miksi annan voimaa niille, jotka eivät ymmärrä minua, kun on niitä, jotka paitsi ymmärtävät, myös tunnistavat minut, näkevät ja kuulevat sen mitä sanon? Yksi syy on yksinkertaisesti kykyni astua toisten energioihin. ”Näen” sen, miten nämä asiat näyttäytyvät niille, jotka niitä eivät ymmärrä ja takerrun siihen. Haluisin selittää ja avata, vääntää juurta jaksaen, saada oivaltamaan. Mutta en pysty siihen, eikä kuulukaan pystyä. Kuuluu vain hyväksyä.

Myönnän antavani voimani niiden käsiin, joille se ei kuulu ja jatkossa haluan venyttää omaa mukavuusrajaani pidemmälle ja kertoa rohkeammin niistä asioista, joita näen ja koen, sillä tiedän, että mitä vahvemmin seisoo omassa totuudessa, sitä merkityksettömämpää kaikki muu on.

Toki laajemmin puhuttaessa aiheesta ”mitä toiset ajattelevat” on hyvä muistaa, että ei ole mitään ryhmää nimeltä ”toiset”. On vain yksilöitä, joista jokainen reagoi omalla tavallaan. Ja jos jonkun toisen reaktio saa aikaan itsessä reaktion, se kertoo jotakin syvää.

Me haluamme toisilta hyväksyntää ja jos jokin mitä teemme tai sanomme saa aikaan jotakin negatiivista, koemme, ettei meitä hyväksytä. Se puolestaan kolahtaa meissä tarpeeseen tulla nähdyksi, hyväksytyksi, rakastetuksi. Eli pohjimmiltaan pelko siitä, mitä toiset ajattelevat kumpuaa tarpeesta tulla hyväksytyksi.

Sitä me voimme harjoitella antamaan itsellemme ja sitä kautta oppia elämään sen asian kanssa, että kaikkia ei voi miellyttää. Ja muistaa, että jokaisessa tuo tarve asuu, myös niissä ”toisissa”. Jollain tapaa se on kaunista, kaikki täällä haluamme vain tulla hyväksytyksi. 

Mutta mitä enemmän hyväksyy itsensä, sitä vähemmän sitä kaipaa ulkopuoleltaan.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.