Energialeikkaus palauttaa hiusten luonnollisen kauneuden

Ekokampaajan tekemä taidokas energialeikkaus on todellinen ”pese ja pidä” -kampaus, sillä hyvin leikattuna hiukset asettuvat omaan luonnolliseen asentoonsa ilman minkäänlaista pakottamista, kemiallisia aineita tai föönausta. Energialeikkaus sopii erityisen hyvin hennoille ja luonnonkiharille hiuksille. Energialeikkaus sopii myös Curly Girl -metodia noudattaville.

Huom! Tässä yhteistyönä tehdyssä postauksessa on mukana alennuskoodi.

Olin käynyt edellisen kerran kampaajalla yli kymmenen vuotta sitten, kun sain mahdollisuuden kokeilla ekokampaaja Sara Raivion palveluja.

Sara on hiljattain aloittanut toimintansa Etu-Töölössä, Mechelininkadulla sijaitsevassa ekokampaamo Evergreenissä, mutta kokemusta ekokampaajana hänelle on kertynyt jo usean vuoden ajan. Ekokampaajaksi erikoistutaan ammattikoulussa varsinaisen kampaajan tutkinnon ja työkokemuksen jälkeen. Sara on erikoistunut energialeikkausten, kasvivärjäysten ja savivaalennusten tekemiseen.

Energialeikkaus ekokokampaamo
Ekokampaamo Evergreenin Sara on erikoistunut energialeikkauksiin,

Niin harvinaista herkkua oli tarjolla, että tartuin mahdollisuuteen, vaikka minulla ei ollut alun perin aavistustakaan, mitä energialeikkaus edes tarkoittaa. Kasviväreistä oli kyllä omakohtaista kokemusta parinkymmenen vuoden takaa, kun hennasin hiuksiani punaiseksi kotikonstein lähes kymmenen vuoden ajan. Siitä muistan lähinnä hyvän tuoksuisen vihreän mönjän ja armottoman sotkun, jonka sain yleensä aikaiseksi kylpyhuoneeseen sitä hiuksiini levittäessäni, sekä pitkät sessiot suihkumyssy päässä odottamassa hennan vaikutusta.

Lähtötilanne ennen ekokampaajan tekemää energialeikkausta

Ennen kampaajalle menoa luonnonkiharat hiukseni olivat todella epämääräinen ja huonokuntoinen, latvoista hapsuuntunut ja takaa takkujen takia katkeillut, pörröinen, eloton ja osin harmaantunut luonnontilainen pehko. Tykkään pitää hiuksiani auki, mutta tuon kuontalon kanssa ainakin työyhteyksissä oli melkein pakko sitoa jonkinlainen sykkyrä, jotta näyttäisin mitenkään edustuskelpoiselta.

energialeikkaus ekokampaamo alekoodi
Tällainen järkyttävä pehko hiukseni olivat kampaamoon tullessa. Tässä toki kiharat auki kammattuina.

Voi tietenkin kysyä, mikä tähän alennustilaan oli johtanut. Syitä on monia, joista vähäisin ei ole raha: hiustenleikkaus ja värjäys ylittää budjetin usein jo kerrasta, ja sitten joutuu yleensä kierteeseen, missä joutuu käymään kampaajalla koko ajan, kun malli menee pois muodostaan ja juurikasvu alkaa häiritä.

Toisaalta kampaaja yleensä laittaa ja laittaa, käyttää kaikenlaisia aineita ja föönaa ja föönaa saadakseen kiharat hiukseni suoriksi, ja siten kun astun ulos tihkusateeseen, kampaus on tipotiessään. Ikinä en ole kotikonstein saanut hiuksia enää jälkeenpäin samaan kuosiin. Aikoinani kyllä käytin aikaa hiusten laittamiseen, mutta sitten vain kyllästyin, ja nyt ainakin kymmenen vuotta olen antanut hiusten olla juuri niin kiharat kuin ne ovat.

Ehkä yksi syy tahattomaan kampaamoboikottiini on sekin, etten ole koskaan löytänyt omaa luottokampaajaa, jolta voisi muitta mutkitta tilata ajan, kun olisi syytä saada jokunen hyväkin hiuspäivä niiden normaalien huonojen tilalle, eikä tarvitsisi pelätä esimerkiksi muuttuvansa vuosikymmeniä vanhemman näköiseksi. (Niinkin on joskus käynyt, huh!). Nyt voin jo paljastaa, että tämä tilanne on nyt korjaantunut. Olen aivan varma, että seuraavan kerran, kun tarvitsen kampaamopalveluja, varaan ajan Saralta. Niin ihana kokemus ja ennen kaikkea onnistunut lopputulos oli!

Kokonaisvaltaista rentoutumista ekokampaamossa

Ekokampaamo Evergreen huokuu jo ovelta rauhoittavaa tunnelmaa, kun diffuuserin ilmaan levittämä eteeristen öljyjen aromaterapeuttinen tuoksu tulvahtaa vastaan. Zen-henkinen musiikki, lempeä valaistus ja luonnonläheisesti sisustettu liiketila saavat unohtamaan hektisen arjen saman tien. Kontrasti edelliseen käyntiini jossakin kauppakeskuksessa sijaitsevaan kakofoniseen, kemikaaleilta haisevaan kiireiseen kampaamoon on valtava. Oli siis selvää, että nyt en saisikaan ainoastaan hiustenleikkuuta ja värjäystä, vaan luvassa olisi kokonaisvaltaisesti rentouttava hyvinvointipalvelu. Tämä muutti mielikuvani kampaajalla käymisestä kerta heitolla!

Aivan ensiksi keskustelimme toiveistani, Sara kampasi takkuni auki ja kertoi energialeikkauksesta.

Energialeikkaus, eli englanniksi Hair Balancing on kokonaisvaltainen, intuitiivinen ja tekninen hiustenleikkuumenetelmä, joka antaa etenkin hennoille, pohjoismaisille hiuksille luonnollista ryhtiä. Käytännössä siis juuri sellaisille, kuin minun hiukseni ovat. (Aah, ikinä ennen hiukseni eivät ole olleet kampaajan mielestä täydelliset mihinkään!)

”Energialeikkauksessa pyritään palauttamaan pituudet mahdollisimman harmoniseksi ja ehyeksi kokonaisuudeksi, siten että jos kaikki hiukset nostettaisiin ylös, ne näyttäisivät samanlaiselta sädekehältä kuin ikoneissa on”, Sara kertoo.

Perinteisestä hiustenleikkuusta energialeikkaus poikkeaa siinä, että kasvusuuntia, pyörteitä tai jakauksia ei manipuloida, eikä hiuksiin leikata jyrkkiä, rikkovia kulmia. Sen sijaan hiukset leikataan pieni osio kerrallaan erittäin tarkasti. Energialeikkaus tuo hiuksiin eheyttä, luonnollisuutta ja ryhtiä, ne hakevat oman luonnollisen muotonsa, ja siksi hiuksia ei tarvitse ollenkaan laittaa. Kampaus pysyy myös hyvänä pitkään, eli leikkuuväli voi olla pitkäkin.

Tämä kaikki kuulosti täydelliseltä, mutta lopputulos yllätti vielä siltikin erittäin positiivisesti.

Intialainen päähieronta, savipesu ja kasvivärjäys

Energialeikkaus alkaa intialaisella päähieronnalla, joka rentouttaa ja vilkastuttaa hiuspohjan verenkiertoa. Tavallisenkin kampaajan tekemä päänahan hieronta on aina tuntunut hyvältä, mutta tällä kertaa pääsin todella nauttimaan, sillä intialainen päähieronta energialeikkauksen yhteydessä kestää 15–20 minuuttia. Sara eteni niskasta kallonpohjaa pitkin ohimoille silittelevin liikkein. Hän käsitteli myös korvat, mikä tuntui jännältä, mutta hyvältä. Sara kertoi, että korvalehdissä on todella paljon hermopäätteitä, jotka saavat verenkierron liikkeelle.

Hieronnan jälkeen hiukset pestiin syväpuhdistavalla shampoolla ja luonnonsavella.

Savi toimii tehokkaana luonnon puhdistajana, joka poistaa hiuksista mahdolliset muotoilutuotteiden jäämät ja muut epäpuhtaudet. Savipesu tehdään aina ennen kasvivärjäystä, jottei väri hakeutuisi mahdollisiin muotoilutuotteista jääneisiin proteiineihin.

”Jos shampoon haluaa jättää kokonaan pois, kannattaa kuitenkin tehdä savipesu silloin tällöin”, Sara neuvoo.

”Vaikka se poistaa tehokkaasti talia päänahasta ja imee rasvaa, se ei kuitenkaan vaikuta päänahan luonnolliseen talitasapainoon, koska siinä ei ole tensidejä tai muitakaan keinotekoisia peseviä aineita.”

Kasvivärejä saa valmiinakin sekoituksina, mutta Sara sekoittaa värit mieluiten itse. Minulle hän suunnitteli hyvin lähellä luonnollista väriä olevan hoitavan sävytyksen, joka samalla toisi takaisin hieman lämpimämpää sävyä, mutta ei kuitenkaan peittäisi kokonaan luonnollisia harmaita raitojani. Omaan sekoitukseeni tuli kanelin sukuista cassiaa, kamomillaa, indigoa sekä ihan pikkuisen hennaa sekä apuaineeksi amlaa, joka auttaa säätämään pH-tasapainoa ja auttaa väriä tarttumaan paremmin.

Henna, indigo ja cassia ovatkin kolme pääväriainetta, joista kasvivärjäykseen käytetyt sekoitukset yleensä tehdään. Lisäksi mukana käytetään muun muassa kamomillaa, saksanpähkinänkuorta, raparperia tai lepän kävyistä tehtyä lientä.

Mönjä oli tälläkin kertaa tutun vihreää ja yrttimäisen tuoksuista, ja lopputulosta oli aika jännittävää odotella. Kun värin oli annettu vaikuttaa ja se oli pesty pois, oli energialeikkauksen aika.

energialeikkaus ekokampaamo alennuskoodi
Väri sai vaikuttaa kaikessa rauhassa turbaanin alla.

Energialeikkaus

Energialeikkaus ei onnistu suit sait työpaikan lounastauolla, sillä hiuksia kammataan ja leikataan vähän kerrassaan tarkasti, mutta toisaalta hyvin intuitiivisesti. Aikaa siihen siis on varattava, mutta samalla saa nauttia kiireettömästä tunnelmasta ja ottaa koko ajan omaan rentoutumiseen.

Lapsena minulla oli vyötärölle ulottuvat hiukset, jotka takkuuntuvan hiuslaatuni vuoksi olivat miltei aina letillä. Käytännössä äiti harjasi ja letitti hiukseni joka aamu, ja vaikka hiusten selvittäminen pahimmillaan sattui kovastikin, itse letittäminen tuntui aina mukavalta.

Energialeikkauksessa tuntui vähän samalta. Aluksi kampa ei edes mennyt läpi, mutta mitä pitempään Sara jatkoi leikkaamista, kampa ei enää tarttunut hiuksiin.

Energialeikkuussa hiuksia ei edes leikkauksen jälkeen föönata, vaan leikkausta jatketaan niin kauan, kunnes hiukset ovat kuivat. Hiusten kuivuessa myös väri alkoi pikkuhiljaa paljastua.

Jännittävää oli, että hiukseni näyttivät leikattuina pidemmiltä, kuin ne näyttivät tullessa: leikatut latvahapsut olivat niin ohuita, ettei niitä oikein edes huomannut, ja toisaalta leikkauksen ja kampauksen yhteydessä kiharani olivat hieman loivenneet. Myös pörröisyys hävisi aika lailla.

Väri tuntui heti tutulta: kuin taikaiskusta olin saanut takaisin oman hiusvärini, sellaisena, kuin se oli ennen harmaantumista. Harmaat raidat näyttivät nyt vain vaaleilta aurinkoraidoilta. Eikä luvassa ole kuitenkaan mitään juurikasvukierrettä. Fyysiseen koukkuun en siis tällä kerralla joutunut, mutta henkiseen ehkä vähän… En taida kyetä enää koskaan menemään normikampaamoon – en usko, että kemikaaleille yliherkistyneen nenäni vuoksi edes pystyisin.

energialeikkaus ekokampaamo alennuskoodi
Heti energialeikkauksen jälkeen hiukset eivät olleet vielä löytäneet omaa paikkaansa, mutta pörröisyys on hävinnyt aika lailla. Harmaa hävisi ilman voimakasta väripeittoa.

Todellisen tehonsa energialeikkaus paljasti kuitenkin vasta myöhemmin: nyt käynnistäni on jo useita viikkoja, ja tuntuu, että hiukseni vain paranevat koko ajan. En ole kertaakaan leikkauksen jälkeen tehnyt niille mitään muuta kuin pessyt, harjannut pesun jälkeen märkänä ja antanut kuivua, ja hiukseni näyttävät joka päivä paremmilta kuin koskaan. Hiukset ovat kiiltävät ja paljon paksumman tuntuiset ja näköiset kuin ennen.

energialeikkaus ekokampaamo Helsinki alekuponki
Tässä kuvassa on jo monta viikkoa leikkauksesta, mutta toimii vieläkin. Väri on tässä päivänvalossa otetussa kuvassa oikeampi kuin kampaamossa otetussa.

Energialeikkaus ja kuun vaikutukset

Energialeikkauksessa otetaan usein huomioon myös kuun vaihe siten, että hiukset kannattaa leikkauttaa kasvavalla kuulla, jos tavoitteena on kasvattaa hiuksia. Vähenevällä kuulla hiukset kannattaa leikkauttaa, jos tavoitteena on pitää malli kunnossa mahdollisimman pitkään.

Oma käyntini osui kasvavalle kuulle, mikä sopi minulle oikein hyvin. Hiukseni tuppasivat ennen energialeikkausta katkeilemaan ennen kuin ne kasvoivat kovinkaan pitkiksi. Nyt on aikaa kulunut vielä niin vähän, etten osaa sanoa, ovatko hiukseni lähteneet kasvuun, mutta ainakaan entisen kaltaista lyhyempien, katkenneiden hiusten osastoa takaraivolle ei ole muodostunut. Hiukset näyttävät edelleen hyvin leikatuilta ja tasapitkiltä.

ekokampaamo energialeikkaus kasviväri alekuponki
Tässä kuvassa näkyy, miten harmaantuneet hiukset saivat kasvivärjäyksessä valoa ja lämpöä, mutta luonnolliset raidat säilyivät.

Hyödynnä alennuskoodi ja kokeile itse!

Jos haluat todeta itse energialeikkauksen taian, nauttia kiireettömästä palvelusta ja/tai saada uuden värin hiuksiisi kasviväreillä tai vaalentaa ne savella, suosittelen lämpimästi Saran palveluja Evergreenissä.

Hän on luvannut antaa 15 % alennuksen lukijoilleni kaikista omista palveluistaan 14.12.2019  asti. Saat alennuksen mainitsemalla koodin EVERGREENSARA aikaa varatessasi.

Ekokampaamo Evergreenin yhteystiedot:
Evergreen
Mechelininkatu 15
00100 Helsinki
puh. 044 971 4964
www.beevergreen.com

Lue lisää kuun vaikutuksista:

Kuun kierto ja kuukautiset

Seuraathan blogiani myös Facebookissa

Tallenna

Lisää kirjoittajalta Magiaa ja maadoittumista/Katariina Krabbe

Aiheuttavatko haitalliset uskomukset köyhyyttä?

Koronavuosi on merkinnyt taloudellista ahdinkoa monelle pienyrittäjälle – niin myös minulle. Taustalla...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.