Koska mä voin

Suorituskeskeisyys livahtaa helposti huomaamatta myös loma-ajoille. Tuttavani kertoi, ”ETTEI VOI jäädä kesälomalle ellei ikkunat ole pestyinä ennen sitä”. Itse suoritin vuosia jokaisella kesälomalla talon perusteellisen siivouksen kattoja, seiniä ja ikkunoita sekä kaappeja myöten. Lomaani kuului myös sään kyttäily; aurinkoisella ilmalla PITÄÄ OLLA ulkona (varmasti tähän on joku laki?) ja pilvisellä/sateisella ilmalla PITÄÄ siivota, vaikka ei jaksaisi/huvittaisi. Molemmissa tapauksissa taustalla oli vahva ajatus täytymisestä; siitä mitä vaan pitää tehdä, miten kuuluu toimia, miten tätä elämää ajetaan. Miksi? Jotta olisi riittävä itselleen ja muille. Jotta tulisi hyväksytyksi.

Kun näitä PITÄMISIÄ tarkemmin tarkastelee, saattaa löytää taustalta esimerkiksi lapsuuden perheen tavat ja asiat, joista siellä on saanut hyväksyntää sekä kiitosta. Sieltä kumpuava suorituskeskeisyys ja täydellisyyden tavoittelu ovat vaativia matkakumppaneita, jotka tekevät ei:n sanomisen hyvin haastavaksi – näin päädytään helposti  toimimaan omaa hyvinvointia vastaan. Myös oman puolison toiveet ja odotukset voivat vaikuttaa siihen, mitä pitää ja täytyy. Tämä yhtälö onkin mielenkiintoinen, sillä näidenkin taustalla voi olla täysin sama asia. Jos opittuja pitämisiä ei tunnista ja tarkastele kauempaa, saattaa vuodesta toiseen toistaa itseään uuvuttavaa kierrettä, jossa:

  • joulupöydässä ON OLTAVA seitsemäätoista sorttia (itsetehtynä, totta kai), vaikka puolet laitetaan syömättöminä biojätteisiin
  • kesälomalla TÄYTYY käydä sukulaiskierros Suomen ympäri ja passata loppuaika mökkivieraita
  • eikä se loma vain tule, jos ikkunat ei ole pestyinä!

Koska suorittajan on vaikeaa hypätä täysin Ellun kana -osastolle lomallakaan, on tekemättömän työn viereen maate panemista hyvä opetella pienin askelin.

Tee jotain eri tavalla kuin yleensä. Siedätä itseäsi pikku hiljaa kestämään riittämättömyyden tunnetta. Tarkastele mitä sen takaa löytyy. Tutki mitä tapahtuu, jos esimerkiksi pesetkin ikkunat vasta loman lopuksi? Tai entä jos olisikin jonkun muun vuoro pestä ne? Voitko ostaa ikkunanpesun? Tai hui; mitä jos tällä kertaa ne jätettäisiin vain olemaan?
PITÄMINEN voi pikku hiljaa muuttua KOSKA MÄ VOIN.

Suoritusvapaata talvilomakautta!

Kirjoitan lisää suorittamisesta ja hyvinvoinnin parantamisesta Instagramissa tililläni @askeleita_kohti_hyvinvointia

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.