Pulahtaisko avantoon?

Vuosi sitten ja useampana vuonna aikaisemminkin erityisesti itsenäisyyspäivän ja joulukuun korvilla olen ollut hyvin raskaissa fiiliksissä. Viime vuodesta muistan kuinka olo oli totaalisen energiaton, mieli aivan maassa, hermot kireällä ja väsymys oli potenssiin tuhat. Siitä huolimatta yritin edelleen jaksaa jaksaa, vaatia sitä jaksamista mitä yhteiskunta tuntuu kaipaavan kunnon kansalaiseltaan.

Mietin silloin, kuinka avanto voisi tuoda muutosta tilaan (vuosia aiemmin avannossa säännöllisesti käyneenä tiesin sen olevan itselle sopiva ja hyvää tekevä juttu) mutta ajatuskin avannolle asti kävelemisestä sai minut hengästyneeksi. Avannon avaimen hankkimiseksi sain aikaiseksi vain tarvittavan meiliosoitteen etsimisen, en mitään siitä eteenpäin vaadittavaa.

Kerrottakoon tähän väliin, että itsellä olevaan väsymykseen, uupumukseen, masentuneisuuteen ja helposti hengästyneisyyteen on löytynyt pohjalla oleva raudanpuute (ilman anemiaa) eli hyvin alhainen varastorauta sekä myös alarajainen b12-vitamiini. Rautalisää olen syönyt nyt vuoden verran ja sen vaikutus alkaa vihdoin näkymään, b12 ei hyväksi luulemastani vitamiinilisästä huolimatta ole kohonnut. Toki olemme ihmisinä niin monimutkaisia otuksia, että monen monet ja ei pelkästään ruumiilliset asiat vaikuttavat omaan jaksamiseeni. Silti koen, että näillä puutoksilla on hyvin iso osa ollut omassa voinnissani.

Tänä vuonna hieman enemmän puhtia saaneena onnistuin etsimään uudelleen yhteystiedot talviuintipaikkaan, lähetettyä yhteyshenkilölle meiliä, haettua avaimen ja käytyä avannossa säännöllisen epäsäännöllisesti. Suuri muutos siis edellisvuosiin.

Ja on ollut mahtava huomata kuinka iso vaikutus avannolla on itselleni ollut. Koen sen vaikutuksen hermostoon ja sitä kautta mieleen olevan aivan mieletön. Joinakin kertoina olen raahustanut muutaman kilsan päässä olevalle uintipaikalle miltei viimeisin voimin ja avannosta tultua olen kepeästi hyppien palannut kotimatkan. Energiaboostaus on siis toisinaan melkoinen. Toisinaan taas olen tuntenut stressin kehossani tykyttävänä ja levottomana ja avannosta olen saanut harmonisen rauhan. Sieltä siis saa juuri sitä mitä milloinkin itse tarvitsee. On parempi irroittautua odotuksista, mitä lähtee hakemaan, koska vaikutus ja kehon tarve voi olla jotain ihan muuta mitä mieli haluaa.

~Alikulkukäytävä avantomatkalla- kohti valoa~

Talviuinnilla on paljon terveydelle hyviä vaikutuksia, kuten verenpaineen lasku, nivelkipujen lievitys, vaikutukset uneen ja rentoutumiseen. Vaikutuksista endorfiineihin ja painonhallinnan kanssa ei ole ilmeisesti saatu vielä niin selkeitä tutkimustuloksia, että sitä saisi faktana mainostaa mutta viitteitä niistä on tullut. Sydänsairaiden ja krapulaisten on syytä jättää avanto väliin ja olen kuullut, että myös kuukautisten aikana ei avanto ole paras rentoutuskeino. Usein kyllä keho kertookin sen eikä avantoon tee yhtään mieli tai ainakaan halua pulikoida kastautumista kauempaa. Itselleni tärkeimpänä vaikutuksena koen mielihyvän ja vagushermon kautta tapahtuvan hermoston tasaantumisen, jota kylmä saa aikaan. Kylmät suihkut toimivat jonkinlaisena korvikkeena mutteivät kyllä mitenkään pysty korvaamaan kokonaisvaltaisempaa tunnetta, minkä avannon jälkeen saan.

Vagushermo eli kiertäjähermo on päästä suolistoon kulkeva pitkä aivohermo. Se on tärkein parasympaattinen hermomme (säätelee mm. sydämen ja suoliston toimintaa sekä hengitystä) ja sillä on myös vaikutusta immuunipuolustukseen, tuntoaistimuksiin ja puheen tuottamiseen.

Vagushermoa saa aktivoitua myös muullakin kuin kylmäaltistuksella, kuten meditaatiolla, syvähengittämisellä, joogalla tai muulla rauhallisella liikunnalla, hieronnalla, hyräilyn, ääntelyn ja naurun kautta ja rakkaudellisella seuralla.

Itsehoito terveys ja mielenterveysasioissa on siis äärettömän tärkeää. Avannossa käyminen on vain yksi pieni osa omaa itsehoitoani. Tärkeintä kaikessa itsehoidossa kuitenkin on itsensä kuunteleminen ja suorittamatta toimiminen. Että tekee itselleen sopivia asioita itselle oikeassa tahdissa. Joskus se voi hyvinkin tarkoittaa liian vähän, liian paljon ja mahdollisesti vahingollistenkin asioiden tekemistä ja kokeilun ja virheidenkin kautta oppimista.

Uuden vuoden kynnyksellä voisikin omaan terveyteen ja mielenterveyteen liittyen tehdä itselleen listauksen.

A) Mistä asioista minulle tulee hyvä olo, minkä tekemisestä nautin?

B) Kuinka paljon teen näitä asioita nykyisessä arjessani?

Ja sitten uudelle vuodelle se tärkein tehtävä: sovita listat yhteen <3

Upeaa alkavaa vuotta 2019!

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.