Toimi toisin totutusta

Arjessani ja juhlassani, eli elämässäni, olen viime aikoina kiinnittänyt erityistä huomiota uudelleen toistuviin asioihin. Saan päivittäin katsastaa ja myös laajentaa käsitystä minun elämästäni ja kokemastani maailmasta. No, totuuden nimissä, kyllähän se tuntuu toisinaan myös supistavan puolelle menevän. Sitä se ihmiselämä luonnollisesti myös tarjoaa.

Olen joutunut myöntämään itselleni, että vaikka seikkaileva, leikkisä ja luova osa minussa keksii usein uusia juttuja toteutukseen, on minulla kuitenkin myös ajatuksia ja toimia, joissa laahaan jonkin vanhan kaavan, tiedostamattomuuden ja väliin myös ihan silkan jääräpäisyyden ikeessä.

Luovuuslaboranttina tarvitsen säännöllisesti tyhjyyttä ja loogisesta mielestä pois ohjaavaa toimintaa. Yksinkertaisimmillaan toteutan sitä ilman päämäärää tehdyillä kävelyillä, usein lähiluonnossa. Eräällä haahuilevalla kulkemisellani päässäni alkoi toistua kirjainlyhenne TTT ja sanat Toimi Toisin Totutusta. Mietin, että se on luovasti pulppuavan elämän tärkeä prinsiippi.

Aloin katsastella toisin totutusta tekemisen ilmenemistä itselläni, tavoitteena ottaa sitä käyttöön uudella tavalla. Viimeiset vuodet, jolloin olen tehnyt isoa toipumis- ja terapiatyöskentelyä ja uupumisesta palautumista, olen sukeltanut ja tukeutunut vahvemmin femiinisen, ei-tietävän, vallattoman ja kaaoksellisenakin ilmenevän voiman puoleen. Maskuliininen, johdonmukaisempi, rakenteita ylläpitävä jämptimpi toiminta on ollut se, mistä olen jopa tarvinnut irtautumista, koska sen liian tiukassa ohjauksessa toimiminen johdatti minut todella solmuun elämäni kanssa. Nyt olen tullut integraation kohtaan ja olen valmis sisällyttämään ja vastaanottamaan terveen maskuliinin ilmentymistä elämääni.

Onko taivas rajana?

Toisin toimimisen antia on se, että se muovaa aivoja, ajatuksia ja sitä myöten laajemmin elämää. Kun teemme jotain itsellemme uudenlaista, alkaa aivoissamme syntyä uusia neuroyhteyksiä. Tietyllä tavalla toisin toimiminen on lempeää aivokuntoutusta ja myös  mielen sekä mielikuvituksen laajentamista.

Toisin toimiminen on jokaisella omanlaista ja sitä on hyvä suhteuttaa omiin henkilökohtaisiin sen hetken tarpeisiin. Kenties haluat alkuun tarkastella nykyistä toimintaasi ja alkaa tiedostaa tapoja, jotka parhaillaan ovat käytössä. Miten toimin nyt? Mikä on minulle totuttua ja mikä toisin toimimista? Minkälaisissa asioissa tarvitsen ja/tai kaipaan uudenlaista näkökulmaa ja toisenlaista toimintaa?

Aihetta voi tutkailla aluksi vaikka pysähtymällä jonkin arjessa toistuvan asian äärelle ja kysymällä itseltä, miltä tuntuisi tehdä tämä (omalla kohdallasi totuttu asia) hiukan toisin, haluaisinko tehdä asian toisin tai kuinka voisin muuttaa olemassa olevaa toimintaa jollain lailla toisenlaiseksi. Kun toisin toimimista aloittaa viemään ensin johonkin yksinkertaisempaan, toiminnalliseen ja parhaimmillaan ehkä myös mukavalta tuntuvaan asiaan, voi ajatus uudella tavalla tekemisestä alkaa hiljalleen laajentua. Tällä tavoin myös laajemmat elämänkohdat, joihin voisi olla hyvä pureutua ja tehdä muutosta, voivat alkaa tulla näkyville spontaanilla, alitajuisella tavalla.

Toisin toimiminen ja aivojumppa voi alkaa niinkin pienestä, kuin hampaiden harjaamisesta ei-hallitsevalla kädellä. Se voi olla myös esimerkiksi toisinaan uuden matkareitin etsiminen kulkiessasi kävellen, pyörällä, autolla tai julkisella liikenteellä kauppaan, töihin tai harrastuksiin. Ei ole mitenkään ihmeellistä, jos toisin toimiminen ajatuksena herättää myös vastustusta. Silloin itseltä voi lempeästi kysellä, mitä ja miksi vastustan. Pakottaminen toisin toimimiseen ei ole kannustettavaa. Maailmassa, jossa on jo paljon kontrollia ja suorittamista vaativaa, kannustan ennemmin lempeydellä toteutettavaan toimintaan. On tosi ookoo myös tarvita hiukan sulatteluaikaa uudenlaiselle syötteelle.

Herättävätkö nämä viestit sinussa jotain? Valokuva iStockin tarjonnasta.

Mahdollisuudet toisin toimimiseen ovat kenties rajattomat. Linjauksena on hyvä olla kohti iloa, keveyttä, itseä ja muita hyvällä tavalla palvelevaa muutosta.

Jos olet elämässä vahvasti järjen, teorian ja tavoitteellisuuden ohjauksessa, entä jos kokeilisitkin jossain kohtaa jotain aivan höpsön hupsua asiaa, ilman mitään tavoitetta. Tai toisin päin, jos höpsön hupsu on totutumpaa, mitä jos toisitkin enemmän myös tavoitteellista tekemistä.

Jos olet tottunut tiiviiseen rutiiniin, mitä jos ottaisit mukaan myös rutiinista poikkeavaa. Tai toisin päin, jos olet tottuneempi  impulsiiviseen ja intuitiiviseen toimintaan, mitä jos kokeilisitkin lisätä rutiinia elämääsi.

Voit kysyä itseltäsi myös mitä tarvitset ja kaipaat? Mikä palvelee sinun ja ympäröivän elämäsi parasta? Mikä tuo pientä lisäkivaa tai lisää rakennetta jo olemassa olevaan? Mitä olet ehkä halunnut tehdä tai kokeilla jo pidempään, mutta et ole vienyt itseäsi sen äärelle?

Olisiko se uutta väriä vaatetuksessa, kokeilevampaa maustamista ruoanlaitossa, kokonaan uusi harrastusta tai vanhan harrastuksen uudelleen herättely, pieni muutos aamurutiineissa, pieni lisäys tai poisotto arjessa totutusta asiasta vai jotain muuta, mitä?

Femiinin, ei-tietävän luovuuden ja leikkisyyden tiedetään olevan hyvin terapeuttista vaikutusta antavaa.  Femiini on kuitenkin hyvinvoivimmillaan silloin, kun sillä on turvalliset rakenteet, joiden sisällä rönsyillä ja ilmentää itseään, eli elämässä on hyvä etsiä tasapainoa. Tasapainosta sanoittaessa on myös mainittava, että se ei ole koskaan stabiili tila vaan sen sijaan eri aikoina ja tilanteissa muuttuvaa ja liikkuvaa.

Yin ja yang, taolainen femiinin ja maskuliinin tasapainon symboli.

*****************************

Onko kehossasi kolotusta tai tukkoisuuden tuntua?
Kaipaatko tukea pehmeämpään ja ei-tietävämpään elämäntapaan laskeutumisen kanssa?
Tervetuloa Elämäntutkimuslaboratorioon.
Palveluitani ovat Kohtaava kehohoito sekä Elämäntaideohjaus.
Kohtaava kehohoito on shiatsuun, refleksologiaan ja klassiseen hierontaan pohjaavaa. Se on asiakkaan kehon tarpeista ja viesteistä rakentuvaa, lempeää ja läsnäolevaa hoivaa, joka tapahtuu futonpatjalla.
Elämäntaideohjaus on luovuusterapeuttista, keskeneräisyyttä syleilevää, asiakkaan elämän lähtökohdista ja tarpeista ohjautuvaa kohtaamista. Työskentelyn keskiössä on utelias ja tutkiva asenne, ei taiteellinen tai muunkaanlainen taidollinen tietäminen tai tietynlainen osaaminen.
Molemmissa kohtaamisissa tuen löytämään uniikille ilmentymisellesi sopivaa vahvistusta ja oivallusta. Olemme yhdessä luomisen tilassa sinulle tärkeän äärellä.
Nyt kevättarjouksessa 15.4 asti:
Kohtaava kehohoito 70€/h
195€/3x1h
Elämäntaideohjaus 225€/3x1h
Toimin tiistaisin Helsingissä Lapinlahden Lähteellä sijaitsevassa Terapiahuone Pesässä.
Jos mietit palvelujeni soveltuvuutta itsellesi, ota yhteyttä p. 050 327 5122 / kirsikka.ollanketo@hotmail.com, niin sovitaan ilmainen n. 30 min konsultaatioaika.

 

Ps. Seuraatko jo sivustoani facebookissa? Tästä pääset Elämäntutkimuslaboratorioon.

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.