Mother can fix everything, who can fix mother?

Olen äiti. Niin merkittävä rooli.

Minulle on ollut tärkeää yrittää tehdä lasteni elämästä mahdollisimman turvallista ja selkeää. Tämä on ollut välttämätöntä erityislasten kanssa; ennakoitavuus, selkeät rutiinit ja rajat.

Suorittaminen ulotti sormensa vuosien ajan myös tähän rooliin. Se on näkynyt jatkuvana varpaillaan olemisena, ylianalysointina ja erityisesti toistuvana huolissaan olemisena – niinäkin hetkinä kun asiat ovat olleet hyvin. Koskaan ei tiedä mitä haasteita seuraavan mutkan takana on odottamassa, eikö? Osaltaan tätä ajattelua on ollut tukemassa se, että oh boy niitä haasteita on tosiaan nurkan takaa tullut jonossa. Niinpä olen varmistellut, suunnitellut, järjestellyt ja ennen kaikkea ollut huolissani…

Jossain vaiheessa lanseerasin vitsillä sanonnan ”mother can fix everything”. Tätä viljelimme yhdessä aina kun ratkaisin milloin mitäkin ongelmaa – nettiyhteys, puhelimen jumit, housujen kavennus, haasteet sosiaalisissa suhteissa, hämähäkki huoneen nurkassa, ahdistus, you name it. Tunsin ylpeyttä, kun aikuiseksi kasvanut tytär ehdotti ystävälleen verhojen tuomista minulle ommeltavaksi, koska mother can fix everything. Se sama mother, jonka käsityöntaidot ovat tunnetusti arveluttavat.

Olen onnellinen, että lapset luottavat. Vuosia sitten ymmärsin kuitenkin, että ”mother can fix everything” on hyvin vaativa ja raskas rooli kannettavaksi. Itse asiassa yksi tekijöistä uupumisasteisen väsymisen taustalla. Äitikin voi olla voipunut, heikko, osaamaton ja joskus pihalla kuin lumiukko. Uskon, että kun tätäkin puolta uskaltaa näyttää jälkikasvulleen, se auttaa kasvattamaan aikuisia, joiden on helpompi hyväksyä omiakin heikkouksiaan, olemaan siis itselleen armollisempia. Itsemyötätunto on yleisavain suorittamisen ja itsekriittisyyden lukkoihin ja se myös vähentää niiden muodostumista. Korjaussarja myös äidille.

Äiti, mutsizilla, ei hänkään ole särkymätön.

***

Löydät lisää ajatuksiani suorittamisesta ja itsemyötätunnosta Instagramista tililtäni @askeleita_kohti_hyvinvointia 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.