Laulu lisää hyvinvointia

Koronakeväänä olemme saaneet nähdä ihania videoita virtuaalikuorojen esityksistä – muistathan Vaskivuoren lukion Pelottomien riemulaulun  tai yli tuhannen laulajan virtuaalikuoron Pidä huolta! Niistä on huokuu laulamisen ilo ja hyvää tekevä voima! Nyt kun kuorot eivät kokoonnu harjoituksiin, on hyvä aika madaltaa omaakin laulukynnystä kotoa käsin – ehkä ensi syksynä voit sinäkin aloittaa hyvinvointia lisäävän kuoroharrastuksen! 

Huom! Tätä postausta on uudistettu 22.4.2020, ja siihen on samalla lisätty affiliate-linkki maksuttomaan lauluvalmennukseen. 

Olen aina rakastanut laulamista, ja kävin koko peruskouluni musiikkiluokalla. Vielä lukiossakin lauloin koulun kuorossa. Piipitin pienellä hiljaisella äänellä korkealta. Lauloin ykkössopraanoa, mutta mitään kantavuutta äänelläni ei ollut. Kykenin kyllä laulamaan nuotilleen, eli koin, että osasin laulaa, mutta minua vain ei ollut siunattu hyvällä lauluäänellä.

Meillä oli kouluaikana myös bändi – tyttöbändi, niin kuin silloin sanottiin. En tietenkään ollut vokalisti, ei olisi tullut mieleenkään. Soitin bassoa ja lauloin taustoja. Stemmoja yhdessä kitaristin kanssa – ”enkelikuorona”.

Laulaminen ja musisointi yhdessä muiden kanssa on aina ollut minulle tärkeää, mutta silti se on välillä puuttunut elämästäni täysin. Vielä opiskeluaikana lauloin kansanlauluyhtyeessä, mutta sitten seurasi vuosia ilman laulamista, ilman mitään musiikkia aktiivisessa mielessä. Pienen lapsen äidillä, ruuhkavuosina, ei ollut tilaa harrastuksille.

Kuoro lisää fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia

Kun pitkä parisuhteeni ajautui kriisiin ja lapsikin oli jo iso, aloin kaivata jotain omaa. En ollut harrastanut vuosikausiin mitään, ja ajatus kuoroon liittymisestä kiehtoi. Löysinkin kaikille avoimen kaupunginosakuoron alueelta, johon olimme muuttamassa – sinne olivat (ja ovat edelleen) kaikki tervetulleita laulutaidosta riippumatta. Mitään pääsyvaatimuksia ei ole. Itseluottamukseni ei vuosien laulamattomuuden jälkeen olisi riittänytkään mihinkään kunnianhimoisempaan. Jos pääsy olisi ollut koelaulun takana, en olisi edes yrittänyt.

Kuorolaulu lisää hyvinvointia
Kuoromme oli vuonna 2012 vielä pieni.

Kuoro oli tuolloin vasta aloittamassa toimintaansa, ja meitä oli todella vähän. Aloin haparoivasti laulaa, edelleen sillä piipittävällä, epävarmalla ja pienellä äänellä. Vanhasta tottumuksesta menin ykkössopraanoon, mutta korkealle pääsy tuotti ongelmia. Sopraanoja oli kuitenkin sen verran vähän, että päätin sinnitellä. Ei meistä kukaan täydellinen ollut, mutta hauskaa oli silti – tai juuri siksi.

Nyt olen harrastanut kuorolaulua aktiivisesti vuosia, ja laulamisesta on tullut paljon helpompaa. Äänialani on kasvanut – nyt pääsen yhtä korkealle kuin lapsena, mutta myös paljon matalammalle kuin silloin. Ykkössopraanoa laulan edelleen.

Samalla olen päässyt nauttimaan kuorolaulun tutkitustikin hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista: onhan erinäisissä tutkimuksissa todettu kuorolaulun pidentävän ikää ja parantavan elämänlaatua, vähentävän stressiä ja lisäävän mm. bakteereja ja taudinaiheuttajia vastaan hyökkäävien vasta-aineiden määrää syljessä.

Tutkimustieto on aiheesta tosin varsin hajanaista, ja tuntuu siltä, ettei tutkimuksissa ole välttämättä tavoitettu kaikkein oleellisimpia asioita. Siksi listaan tähän täysin epätieteellisesti, omaan kokemukseeni perustuen kuorolaulun hyvää tekeviä vaikutuksia.

Näin kuorolaulu lisää hyvinvointia

Kuorolaulu lisää hyvinvointia
Laulamiseen on pakko keskittyä, joten huolien ”ajatusmylly” keskeytyy ainakin siksi aikaa.

 11 kuorolaulun hyvää tekevää vaikutusta

 • Parantaa ryhtiä – laulaminen ei lysyssä onnistu, joten asentoon on pakko kiinnittää huomiota
 • Saa hengittämään paremmin. Laulaminen pätevän pedagogin johdolla auttaa parantamaan hengitystekniikkaa – hengitys on syvempää ja se virtaa vaivattomammin
 • Vähentää stressiä. Vaikka miljoona huolta pyörisi mielessä muuten taukoamatta, kuoroharjoituksissa ei pysty ajattelemaan mitään muuta kuin laulamista.
 • Vähentää yksinäisyyttä. Kuorossa oppii tuntemaan uusia ihmisiä, joiden kanssa on väistämättä ainakin jotain yhteistä.
 • Monipuolistaa sosiaalisia ympyröitä. Kuorossa on usein monenikäisiä ihmisiä, joten on helppo ystävystyä myös eri sukupolviin kuuluvien ihmisten kanssa.
 • Opettaa kuuntelemaan ja ottamaan muut huomioon. Kuoro soi parhaiten ja laulu pysyy kasassa silloin, kun kaikki kuuntelevat toisiaan.
 • Opettaa, että yhteistyössä on voimaa. Kuorossa olet osa isompaa kokonaisuutta, ja voit luoda ja kokea musiikillisia elämyksiä, joihin et yksin pystyisi.
 • Antaa mahdollisuuden eläytymiseen ja tunteiden ilmaisuun. Laulaessa on sallittua olla tunteellinen, ja ilmaista itseään vahvasti.
 • Antaa aivoille sopivasti haastetta kun opettelet uusia stemmoja tai opettelet ulkoa sanoja.
 • Antaa iloa. Kuorolaulu on sosiaalista ja luovaa toimintaa, ja harjoituksissa on hauskaa ainakin meidän kuorossamme. Esiintyessä laulamisen ja musiikin iloa voi jakaa muillekin.
 • Antaa hienoja kokemuksia. Kuoron kanssa pääsee esiintymään erilaisiin paikkoihin ja saa kokemuksia, joita ei muuten saisi – esimerkiksi Helsingin Art Goes Kapakka –festivaaliin kuuluvalla kuorojen kierroksella pääsee laulamaan tuhatpäisessä kuorossa tuomiokirkon portailla ja samana iltana baareissa ja ravintoloissa. Olemme päässeet jakamaan laulamisen iloa myös  mm. vanhustenkeskukseen, hoivakoteihin ja turvakotiin. Ensi syksynä on tulossa kuoron oma kymmenvuotiskonsertti.

Aloita laulaminen nyt ammattitaitoisen pedagogin johdolla!

Vaikka et olisi ikinä osannut laulaa tai et olisi laulanut vuosikymmeniin, nyt on oiva hetki saada tuntumaa laulamiseen kaikessa rauhassa, omassa kotona, laulupedagogi ja vokologi Liisi Petterssonin johdatuksella MAKSUTTOMAN, 3-osaisen videosarjan avulla. Eikä haittaa, vaikka laulaminen kotiväen kuullen hävettäisi tai pelkäät häiritseväsi naapureita, sillä Liisi on laulutekniikan lisäksi perehtynyt myös laulamisen mentaaliseen puoleen – laulamisen esteiden raivaamiseen. Videolla hän kertoo, mitä voit tehdä helpottaaksesi kotona laulamista, ja opettaa kolme tekniikkaa, joilla saat laulun – jopa korkeat äänet – kulkemaan helpommin.

Maksuttoman videovalmennuksen aiheet:

 1. Johdanto: Lupa laulaa! – kotona harjoittelun ensimmäiset askeleet
 2. Hengityspaikat pitkissä fraaseissa
 3. Leuan vapauttaminen korkeissa äänissä
 4. Hengitystuen harjoittelu mielikuvien avulla

Tähän kannattaa tarttua nyt, sillä sinulla on lupa laulaa!

Klikkaa tästä linkistä saadaksesi maksuttoman laulutekniikan minikurssin

 

Lisää lukemista:

Esimerkiksi Laura Ginströmin Helsingin yliopiston käyttäytymistieteen laitokselle tekemässä kandidaatintutkielmassa on esitelty kuorolauluun liittyviä tutkimuksia.  

Kirjoitin taannoin vanhaan blogiini ensimmäisestä Kuorojen kierros -kokemumuksestamme. Kuoron nimi oli silloin vielä Kääntöpaikan kuoro.

Lue aiempi postaus jossa kerron intohimoistani:

Intohimot johdattavat omalle polulle

 

Seuraa blogiani tykkäämällä siitä Facebookissa

Tallenna

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 kommenttia

 1. Hei vanha opiskelukamu vuodelta miekka ja kirves! Kiva oli löytää blogisi. Itse olen parhaillaan Tartossa ja menossa huomenna regilaulutubaan Viron kansallismuseoon. Siellä on esilaulaja, ja yleisö saa yhtyä lauluun. Ihan huippua, odotan kovasti! Muistan myös meidän folkinopiskelijoiden lauluryhmän. Kansanlaulua on jotenkin vapauttavaa laulaa, vaikka ei olisi mikään mestarilaulaja (kuten esim. minä en ole). Jään seurailemaan blogiasi! T. Katja/Liiolii

  1. Hei mahtavaa, että kommentoit. Kiitos! Oli hauskaa kuulla sinusta ja kävin katsomassa sinunkin blogiasi. Tarton lauluilta kuulostaa huipulta! Kansanlaulut on edelleen parhaita.