SANNA KÄMÄRÄINEN: Kokemusten jakamisen tärkeys

PictureKuva: Anssi Mäkinen

Tämän kertainen vieraskynä kirjoittajamme on kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen. Sanna on voittanut lukuisia Suomen mestaruuksia urallaan ja viime kesänä hän teki myös kansainvälisen läpimurron ollen EM-kisoissa 7. omalla hienolla ennätyksellään 60,52m. Hän paransi vielä ennätystään kesän mittaan lukemiin 60,94m. Sannasta kuullaan varmasti tulevaisuudessa vielä paljon, sillä tällä naisella on koko paketti kasassa menestyäkseen urheilijana. Seuraavassa Sanna kertoo kuinka tärkeää on jakaa tietoa ja kokemuksia muiden kanssa, toisen menestyminen ei ole itseltä pois. Kiitos Sanna!

Kokemusten jakamisen tärkeys
Olen kirjoittanut julkista päiväkirjaa useita vuosia epäsäännöllisen säännöllisesti. Kirjoittaminen on minulle luontainen tapa purkaa asioita ja samalla asiat näkee itsekin selkeämmin, sillä usein pääni sisällä on valtava ajatusmyrsky, joka odottaa jäsentelyä. Aivan aluksi aloitin blogin kirjoittamisen ensimmäisillä kotisivullani syksyllä 2009 ajatuksenani, että kenellä vain on näin halutessaan helposti mahdollisuus lukea mitä minulle urheilijana oikeasti kuuluu ja mitä asioita on liittynyt esimerkiksi kuhunkin kilpailuun ja mitkä fiilikset niistä on jäänyt. Urheilijoista kirjoitetaan juttuja kisojen jälkeen lehtiin, joissa on aina mukana kirjoittajan kädenjälki ja toisaalta kuka vain voi kirjoittaa oman mielipiteensä kunkin urheilijan onnistumisesta ja varsinkin epäonnistumisesta. On niin helppo tuomita urheilija tietämättä taustoista oikeasti yhtään mitään. Ajattelinkin, että koska kuitenkin aina puran kisakokemukset, niin miksi en tekisi sitä saman tien julkisesti. Tällöin he, joita oikeasti kiinnostaa tarinat tulosten takana voivat ne helposti löytää ja päästä näin urheiljijan mukaan kiehtovalle matkalle. Samalla huomasin, että kun kerran olin asiat kirjoittanut näytölle, niin ne eivät enää kummitelleet mielessä vaan pystyin helpommin keskittymään seuraavaan päivän polttavaan asiaan. Se oli siis myös eräänlaista terapiaa itselle.Toinen syy blogin kirjoittamiseen ja kokemusten jakamiseen löytyy ihan muualta. Oli itseasiassa samainen vuosi 2009, kun olin keväällä harjoitusleirillä Portugalissa. Yhtenä iltana leirin loppupuolella istuimme iltaa paikallisessa rantakahvilassa, ja satuin syystä tai toisesta useiden valmentajien kanssa samaan pöytään. Yksi huolenaiheistani silloin oli, että kaipasin kiihkeästi esikuvaa lähelle, jotakuta kenestä ottaa mallia ja jolta kysyä, että ”miten ihmeessä teit sen, että heitit 60m, kun sitä itse haluan enemmän kuin mitään”. Siinä vaiheessa entiset 60m heittäneet naiskiekkoilijat eivät enää olleet kiekonheittokuvioissa mukana, enkä ollut edes koskaan kunnolla jutellut heistä kenenkään kanssa. (Näin myöhemmin ajateltuna, niin olisi pitänyt vain ottaa yhteyttä. Sain tänä kesänä mieluisan yhteydenoton yhdeltä Suomen kaikkien aikojen parhaista kiekonheittäjistä, ja yhteydenpito hänen kanssaan sai minut tajuamaan, että ei varmaan olisi tarvinut muuta kuin kysyä apua.)

Kuitenkin silloin eräs keihäsvalmentaja pysäytti minut, katsoi suoraan silmiin ja sanoi, että minun pitää olla itse se esimerkki. Mutustelin tuota jonkin aikaa, kunnes tajusin, että niinhän se on. Nyt loppui muuten valitus siitä mitä puuttuu, ja samalla päätin, että jos ja kun ikinä tulen saavuttamaan yhtään mitään niin, että voin toimia esimerkkinä, niin kukaan nuori kiekonheittäjä ei joudu samaan tilanteeseen missä minä olin. Päätin, että minähän muuten sitten kerron ihan kaiken kaikille heille, joita vähänkään kiinnostaa ja jotka neuvoa tulevat kysymään. Siksi blogissanikin olen vuosien varrella kirjoittanut kohtalaisen avoimesti kokemuksistani, jos vaikka joku sieltä voisi jotain vinkkiä omalle uralle saada.

Pikkuhiljaa aloin kirjoittaa myös muista asioista ja kokemuksista, jotka jotenkin liittyivät urheiluuni. Itselläni on takana lähes 15 vuoden urheilu-ura ja huomaan matkaan tarttuneen paljon asioita, joista muutkin voivat hyötyä, ottaa oppia ja saada iloa. Luin joskus jonkun sanoneen, että kaikki olemme toisillemme opettajia, ja olen huomannut tämän asian todeksi. Kokemusten jakaminen on tärkeää, koska todella voimme oppia toisiltamme valtavasti ja saada vertaistukea asioihin, jotka itseä mietityttävät. Helpottaa kummasti, kun ymmärtää, ettei paini ongelmiensa kanssa yksin. On myöskin huippua jakaa asioita sellaisen kanssa, joka ymmärtää täysin oman tilanteen, oli kyse sitten vastoinkäymisistä tai upeista onnistumisista.

Uskon avoimuuteen ja siihen, että meidän tulee auttaa toisiamme pääsemään eteenpäin. Työmäärä, jonka alalla kuin alalla huipulle tai edes lähelle sitä päästäkseen joutuu tekemään on joka tapauksessa valtava, niin miten hienoa onkaan, jos sitä pystytään hieman tasoittamaan toisiamme tsempaten ja auttaen. Kokemuksien jakaminen on tässä avainasemassa, sillä oivallukset syntyvät juuri silloin ja meidän on ihan turha tehdä samoja virheitä, jos niitä pystyy välttämään. Toisen menestyminen ei myöskään ole itseltä pois, vaan siinä sisältyy aina itsellekin jokin läksy. Toki vain yksi voi voittaa kunkin kilpailun, mutta kilpailuja tulee uusia ja voittaja voit olla ensi kerralla sinä. Silloin on ihanaa, kun tietää päässeensä sinne asti rehdillä työllä ja myös tietää ympärillä olevien olevan aidosti iloisia menestyksestä.

-Sanna-

Käyppä kurkkaamassa myös Sannan omaa blogia projekti 150.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.