Miksi en ole valkoinen noita?

Olen viime aikoina törmännyt toisinaan sanapariin ’valkoinen noita’. Yleensä kyse on ollut New Age -henkisyyteen pohjautuvissa ympyröissä tapahtuvasta toiminnasta, joka sinänsä voi olla täysin vilpitöntä, eikä tarkoitukseni ole tällä kirjoituksella hyökätä ketään vastaan. Erilaisia lähestymistapoja mahtuu maailmaan, ja noituus on jo alun perin niin monimerkityksinen käsite, että se näyttää taipuvan ihan mihin vain. Jonkinlaista ärsytystä tuo sanapari kuitenkin minussa aiheuttaa, ja haluan selittää miksi näin on. Kyse on siis omista mielipiteistäni, eikä mikään absoluuttinen totuus. Pyrin kuitenkin perustelemaan mielipiteeni.

Valkoinen noita = hyvä noita?

Ymmärrän toki, että sanaparilla valkoinen noita halutaan korostaa sitä, että kyseessä oleva noita on hyvä. Ei siis välttämättä taitava, vaan hyvä vastakohtana pahalle – samaan tapaan kuin Ihmemaa Ozissa  etelän ja pohjoisen noidat ovat hyviä ja kauniita, kun taas idän ja lännen noidat ovat pahoja ja rumia. Ajatuksena on siis varmastikin korostaa mustan ja valkoisen magian eroa ja asemoitua valkoisen magian puolelle, hyvisten puolelle pahiksia vastaan. Taitaa tähän liittyä esteettinenkin ulottuvuus, joka näkyy noidan vaatetuksessa ja habituksessa yleisestikin.

En kuitenkaan tunne yhtäkään noitaa, joka tahtoisi pahaa tai tekisi pahaa tieten tahtoen. Ja voin sanoa, että tunnen aika monta noitaa! Useimmat tuntemani noidat toki harjoittavat noituutta ja identifioituvat noidiksi enemmän tai vähemmän uuspakanalliselta pohjalta.

Valkoinen noita

Aika monilla uuspakanallisilla noidilla on ainakin jonkinlaista wicca-taustaa – jos ei muuten, niin useimmat ovat ainakin lukeneet siitä joskus jotain. Jos on noituudesta kiinnostunut, ei siltä voi oikein välttyäkään, wiccasta kun helposti tietoa saatavilla. Ja kuten tunnettua, etenkin eklektisten wiccojen painottama ”rede” kuuluu: tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita. Itsellänikin on sen verran (eklektistä) wicca-taustaa, että olen tuota ohjenuoraa pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan noudattamaan, ja sama taitaa aika hyvin päteä useimpiin luonnonuskoviin ja uuspakanallisiin noitiin, vaikkeivät he ajatusta välttämättä ihan samoin sanoin muotoilisikaan.

Kun wicca tuli todenteolla Suomeen vuosituhannen vaihteessa, se herätti paljon huomiota mediassa ja herätti pelkoa. Uskovaiset kristityt pelkäsivät, että kyse oli saatananpalvonnasta tai jostain muusta yhtä pahasta ja levittelivät tätä käsitystä äänekkäästi ja näkyvästi. Esimerkiksi Lehto ry on tehnyt parissakymmenessä vuodessa paljon valistustyötä, joka onneksi on kantanut hedelmää. Nykyään tiedetään aika hyvin, mitä wicca on, eikä noituuskaan sanana herätä samanlaista pelkoa kuin ennen. Yleinen ilmapiiri on Suomessa varsin suvaitsevainen, enkä ainakaan minä ole kohdannut mitään ongelmia sen takia, että olen puhunut luonnonuskonnoista ja noituudesta julkisesti jo vuosia.

Tätä taustaa vasten ”valkoinen noita” kuulostaa käsitteenä jopa hieman taantumukselliselta ja vahingoittavalta. Suuressa kirkkaudessaan se ikään kuin haluaa heittää varjon meidän ihan tavallisten noitien päälle: korostamalla valkeutta annetaan ymmärtää, että muut noidat olisivat jotain muuta. Ylipäänsä ääripäiden korostaminen ja dikotominen ajattelu on mielestäni melko hedelmätöntä ja aikansa elänyttä.

Lisäksi: kuka meistä on täydellinen? Huonoja hetkiä ja varjopuolia on jokaisella, ja vaikka kuinka pyrkisimme hyvään, harva pystyy olemaan täydellinen pyyteettömän rakkauden ja valon lähettiläs kaikissa ajatuksissaan ja teoissaan kaiken aikaa.

Noita pyrkii tasapainoon

Noituuteen – kuten hyvinvointiin ja hyvään elämään laajemminkin – kuuluu olennaisena osana pyrkimys tasapainoon. Ei ole olemassa valoa ilman varjoa, ja varjot ovat itse asiassa otollisinta aluetta noituudelle. Varjoista, siis tiedostamattomasta ja tukahdutetusta, löytyy monesti avaimet paranemiselle: vain käsittelemällä asioita, mitä olemme noihin varjoihin työntäneet, voimme vapautua niiden kahleista ja päästä tasapainoon.

Noidat ovat usein taitavia juuri tällä alueella – kaikki tuntemani noidat ovat erittäin herkkiä ihmisiä, jotka ovat itse selviytyneet läpi vaikeidenkin elämänvaiheiden. Noidat tuntevat varjot hyvin, eikä se tee heistä pahoja. Se tekee heistä tasapainoisempia ja siten valmiimpia auttamaan muitakin.

Sekä valo että pimeys kuuluu elämään, kuten me täällä Suomessa hyvin tiedämme: valoisaa vuodenaikaa seuraa aina pimeys, jonka jälkeen valon määrä alkaa taas kasvaa. Samalla tavalla valo ja pimeys näkyy kuukausitasolla kuun kierrossa. Noidat seuraavat yleensä luonnollisia syklejä, ja löytävät myös pimeydestä sen hyvät puolet: pimeys tarjoaa suojaa ja lepoa, pimeys peittää armollisesti arkisen epätäydellisyyden ja antaa mahdollisuuden katsoa sisäänpäin ja muihin ulottuvuuksiin.

Ylipäänsä ei ole mitään syytä pitää pimeyttä tai mustaa väriä pahana ja valoa ja valkoista hyvänä. Sekä valoa että pimeyttä tarvitaan, ja tasapainoinen noita pystyy toimimaan molemmissa olosuhteissa. On vain yhdenlaista magiaa – intentio ratkaisee, onko se hyvää vai pahaa.

Mitä mieltä sinä olet valkoinen noita -termistä? Oletko sinä valkoinen noita? Kommentoi ihmeessä ja kerro mitä se sinulle merkitsee.

Lue myös:

Julkipakanan tunnustuksia

Kuun kierto ja kuukautiset

Seuraa blogiani Facebookissa

Tallenna

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

8 kommenttia

 1. Viisas kirjoitus, kiitos tästä!

  Itse nimitän itseäni luonnonnoidaksi, silloin jos aihepiiriin liittyen on pakko tituleerata itseään joksikin. En varsinaisesti kuulu mihinkään lokeroon tai suuntaukseen; olen sekä eklektinen että omat juttuni luova, tekevä ja kokeva. Itsenäisesti ilman ”todistelua”, en henk.koht niin välitä yhteisöllisyydestä tms. Muuhun en taipuisikaan, niin paljon ahistaa kaikenlainen sääntöily jos on yksilön asioista kyse. En myöskään erottele omaa noituuttani mustaksi, valkoiseksi tai muunkaan väriseksi.

  Olen kuitenkin esimerkiksi eräälle New Age -henkiselle sivustolle kirjoittanut useampia artikkeleita, joissa mainitaan tuo pahamaineinen valkoinen noituus 🙂 Mainitaan puhtaasti siksi, että kohdepaikka ei varsinaisesti ole ”noitamainen” tai ”pakanallinen”, ja ihmisillä saattaa olla ennakkoluuloja, pelkoja tai herraties mitä. Ja jos halutaan, että toimeksiantajan juttuja luetaan, ei minusta kantsi tuosta vaan heittää ns kovaa noituuskamaa tyystin toisenlaisten artikkeleiden sekaan.

  Ainakaan itse en ole tällä tarkoittanut mitään pahaa tai taantumuksellista (heh), vaan se on toiminut ihan vaan pelkkänä ilmaisutapana, melko kevyiden aiheiden yhteydessä. Omalla tavallaan sekin lisää tietoisuutta, ettei noitailu ole niin tuomittavaa tai kammottavaa, kuin vielä tänä päivänäkin saatetaan kuvitella. Toki jos kirjoittaisin esimerkiksi Seita-lehteen (kuten olen joskus tehnytkin), niin ilmaisutapakin olisi tietty aiheesta riippuen toisenlainen.

  1. Kiitos kommentistasi täälläkin! Ymmärrän perustelusi termin käytölle – voi tosiaan olla, että tuollaisessa yhteydessä puree paremmin. Ja tosiaan tervetuloa kirjoittamaan Seitaan taas!

 2. Itselläni syy siihen että ”valkoinen noita” särähtää korvaan on se, että ilmaisu antaa olettaa että on olemassa ”musta noita” jolle esitetään vastakohtaa.
  Monestiko olette törmänneet tilanteeseen jossa joku kuvailtaisiin ”mustaksi noidaksi”?
  Onko siis myös vihreitä, oransseja ja pinkkejä noitia?

  Toinen syy on sama kuin blogissasi: ”hyvä noita” vastaan ”paha noita”? Kelpaa Hollywoodille muttei ajatukselle tasapainon etsinnästä.

  1. Yritin kyllä tuoda esiin myös tuota samaa ajatusta – että valkoinen antaa oletuksen vastakohdastaan – mutta en tainnut sanoa sitä yhtä selkeästi! Kiitos siis kommentistasi! Tosiaan taitavat mustat noidat olevan harvassa – ”Dark Witch” -termiä näkee joissain jenkkiyhteyksissä, mutta en ole tarkemmin perehtynyt, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan. Voi olla, että valkoinen noita -käsitteen käytön lisääntyminen on myö jenkkivaikutusta. Vihreitä noitia muuten on – juuri luen kirjaa nimeltä Vihreä noita, ja tarkoitus on kirjoittaa siitä myöhemmin. 🙂

 3. Kyllä minä olen siinä käsityksessä että maan päällä on ”mustia noitia” heitä jotka käyttävät ihmishenkien uhraamista ja kärsimystä omaksi hyödykseen, kamalia ja sairaita juttuja. Mikä olisi osuvampi nimi näistä jotka tekevät pahaa magialla? Mustaa väriä kohtaan minulla ei ole mitään, se on suojaava väri tietyssä mielessä. Mutta mikä termi olisi parempi?

  1. Totta, maailmanlaajuisesti ajatellen erittäinkin kuvottavaa, epäeettistä ja pahantahtoista noituutta löytyy kyllä, esmerkiksi joistakin heimokulttuureista. Kirjoituksessani määrittelin, että puhuin lähinnä uuspakanalliselta pohjalta noituutta (nyky-Suomessa) harjoittavista ja noidaksi tältä pohjalta identifioituvista. Noituus on tosiaan niin monimerkityksinen käsite, että kaikkia sen haaroja ei voi yhdessä postauksessa käsitellä. Ehkäpä myöhemmin käsittelen muitakin! ”Vahingoittava taikuus” ja ”pahantahtoinen magia” olisivat ehkä termejä, joita itse käyttäisin, jos puhe olisi kuvaamasi kaltaisista ilmiöistä.

 4. Kirjoituksessa on mutkat suoriksi- asennetta. Krabbe kirjoittaa yleistäen ”noidista” ja ”noituudesta”, vaikka tarkoittaa länsimaista, uuspakanuuden suuntauksista ammentavaa, uusnoituudeksi luettavaa liikehdintää harjoittajineen. Vaikka asiasta mainitaan mm. kommenteissa, tätä olisi kannattanut korostaa enemmän, sillä nykyään yhdellä sun toisella menevät aiheessa puurot ja vellit sekaisin pahemman kerran.
  Noituus on hyvin laaja käsite, eikä ole oikein viljellä siihen liittyen kuluneita ilmaisuja totuuksina, kuten että ”noidat pyrkivät tasapainoon”, sillä aivan varmasti kaikki eivät pyri. On myös melkoista harrypottermeininkiä esittää noituus jonkin värisenä, kuten vihreänä. Lisäksi kaikkia uudempia, synkretistisä uuspakana/ – noitasuuntauksia harjoittavatkaan eivät allekirjoita mitään wiccan redejä, tasapainojulistuksia, tai pyri mihinkään absoluuttiseen hyvään, auttamaan muita, tai varsinkaan ottamaan oppejaan psykologiasta. Jotkut harjoittavat noituutta omaksi hyväkseen, ja koska se toimii, ei siksi, että on hienoa päteä parantavilla loitsuillaan ja kertoa kaikille olevansa ihka oikea noita.

  1. Kiitos kommentista! Olet ihan oikeassa, noituus on hyvin laaja ja monimerkityksinen käsite. Ja aivan oikein, kirjoitin länsimaisesta uuspakanallisesta noituudesta. Vihreä noituus on kuitenkin yksi uuspakanallisen noituuden monista suuntauksista, ei oma keksintöni eikä mitään Harry Potter -meininkiä. Vihreällä noituudella tarkoitetaan suuntausta, jossa vuorovaikutus luonnon kanssa on keskeistä sekä henkisesti että käytännöllisesti. Olen aivan samaa mieltä siitä, ettei (uuspakanalliseenkaan) noituuteen välttämättä kuulu muiden auttaminen mitenkään, ja useimpien polku ainakin alkaa ihan omaksi hyväkseen toimimalla. Minusta siinä ei suinkaan ole mitään pahaa, jos vain toimii siinä eettisesti – esim. tekee magiaa saadakseen unelmiensa työpaikan ylipäätään, eikä niin, että tekee magiaa, jotta saisi jonkin tietyn työpaikan jonkun toisen, pätevämmän ja sopivamman sijasta. En tosin oikein ymmärrä, mihin viittaat tuolla ”parantavilla loitsuilla pätemisellä” – ei ole kauhean yleistä sekään.