Elämä alkaa kun ei enää kysy lupaa

Kiltti lapsi = helppo ja huomaamaton, tottelee ja pärjää itsekseen.

Samoista ominaisuuksista erityisesti naiset saavat kiitosta myös aikuisina. Kiltti, vaatimaton ja mukautuva kelpaa, koska auttaa ja joustaa aina, eikä herätä ympärillä olevissa hankalia tunteita. Työelämässä kiltti saa paljon töitä ja vastuuta, koska häneen luotetaan; hän suorittaa varmasti ja laadukkaasti, tekee tarvittaessa ylitöitä, jotta pääsisi tavoitteisiin eikä tuottaisi pettymystä. Kiltti toki palkitaan uurastuksestaan; hän kuulee kiitoksen sanat silloin tällöin ja ne lämmittävät. Hän saa myös palkinnoksi lisää vastuita, koska on työpaikan luottopakki.

Kiltteys näkyy monesti myös työpaikan ulkopuolella; kiltti ottaa liikaa vastuuta harteilleen, samalla stressaantuneena toivoen, että tulisi JOKU, joka ottaisi osan taakasta kannettavakseen. Kiltti ei ihan hevillä pyydä apua; itsearvostus kiinnittyy vahvasti omaan pärjäämiseen. Kiltti yrittää usein kannatella läheisiä ihmisiä ja varjella heitä vaikeilta tunteilta, sillä kokee itse aiheuttaneensa ne ja tuntee riittämättömyyttä sekä hylätyksi tulemisen pelkoa.

Kun kiltti alkaa (usein vasta uupumisen jälkeen) löytää omaa ääntään ja laittaa rajoja, niistä kiinni pitäminen vaatii runsaasti rohkeutta, voimavaroja ja harjoittelua kerta toisensa jälkeen, usein kompastellen. Kiltti: anna itsesi edetä omassa tahdissasi, katse eteenpäin, luottaen siihen, että suunta on oikea!

Matkalla saat opetella myös aivan uuden kielen, joka sisältää kiltille uusia, outoja sanoja, pettymyksen aiheuttamista: ”ei kiitos”, ”en lähde mukaan, tarvitsen aikaa palautua”, ”siitä huolimatta olen tätä mieltä”, ”en halua”. Liialliseen kiltteyteen tottunut ympäristö ei usein ymmärrä yhtäkkistä ”itsekkyyttä”, eli toimimista samoin kuin muut. Alussa puolensa pitäminen voi saada kiltissä aikaan häpeää, pelkoa ja syyllisyyttä; mitä minusta nyt ajatellaan, olenko liikaa, hyväksytäänkö minut – entä jos kuitenkin joustaisin ja venyttäisin rajojani. Muista, että sinun ei tarvitse pyydellä anteeksi tunteitasi, mielipiteitäsi tai omaa itseäsi. Oma äänesi saa olla sellainen kuin se on, vaikka se olisi enemmän ja suurempi kuin mihin sinä ja ympäristösi olette tähän saakka tottuneet.

Lisää ajatuksiani liiallisesta kiltteydestä, suorittamisesta ja parempaan hyvinvointiin johtavista askeleista löydät Instagramista tililtäni @sun.askeleita

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.