Else: Omien talousasioiden haltuunotto on voimaannuttavaa

Olen jo 70 vuotta täyttänyt naishenkilö, mutta en ole vieläkään jäänyt eläkkeelle. Suurin syy siihen, että teen edelleen siivoojan ja tiskaajan töitä, on taloudellinen tilanteeni.

Olen kuitenkin saanut parannettua omaa taloustilannettani merkittävästi viimeisen vuoden sisällä, mikä tuottaa minulle päivittäistä iloa. Vielä enemmän iloitsen siitä, että olen velaton todennäköisesti jo puolentoista vuoden päästä.

Tiedän monien ikäisteni ja minua vanhempienkin olevan veloissa ja painivan jatkuvien rahahuolten kanssa. Siksi halusin kertoa tarinani siitä, miten talousasiat voi ottaa haltuun myös varttuneemmalla iällä ja pienillä tuloilla.

Olen saanut rahaongelmieni ratkaisemisessa apua Fiksukuluttaja-sivuston talousvinkeistä.

Käytännönläheisellä sivustolla kerrotaan esimerkiksi siitä, miten päästä veloista eroon. Alla kerron, mitkä neuvot tepsivät itselleni, ja millaisia haasteita kohtasin niitä noudattaessani.

Kaikki lähtee budjetista

Tiedättekö, että tein elämäni ensimmäisen budjetin vasta 63 vuotta täytettyäni? Siihen asti minulla ei ollut ollut selvää käsitystä siitä, mihin rahani kuluivat. Nettopalkan toki tiesin.

Tyttäreni auttoi minua tekemään budjetin, kun aioin ensimmäisen kerran jäädä eläkkeelle, ja hänen avullaan voin pitää budjettia ajan tasalla.

Tällä hetkellä teen osa-aikatöitä. Vaikka verottaja viekin osansa, saan kuitenkin arvokkaita lisäeuroja eläkkeen päälle.

Jään kokonaan eläkkeelle heti, kun budjetti osoittaa sen olevan mahdollista.

Kuluerien supistaminen

Kaikki tavanomaiset säästövinkit olivat minulle jo tuttuja ennen vuoden 2021 “talouskuuria”.

Olin kilpailuttanut puhelinoperaattorit ja sähkösopimukset, kaupassa suosin punalaputettuja tuotteita ja kaikki käyttötavarat hankin kirpputoreilta.

Meillä on auto, mutta kuljen aina vain enemmän bussilla ja junalla. Voin ihan laillisesti hyödyntää niissä eläkeläisalennuksia, sillä saan kuukausittaista eläkettä ja olen näin ollen ihan oikea eläkeläinen, vaikka käynkin yhä töissä.

Löydän kuitenkin jatkuvasti joitain uusia kulueriä supistettavaksi. Esimerkiksi hammaslääkärikulut laskivat melkoisesti, kun miehelleni saatiin vihdoinkin tekohampaat.

Talkoot tarjoavat ilmaista tekemistä

Ilokseni olen edelleen terve, ja voin siksi osallistua erilaisiin talkoisiin. Vapaaehtoistyöt tarjoavat ilmaista tekemistä. Tavallaan siinä säästääkin, jos palkaksi saa ruokaa ja/tai majoituksen.

Laskujen maksaminen ajoissa

Olen alkanut suosia sähköisiä laskuja, koska tiedän kokemuksesta, miten helposti paperilasku hukkuu. Jos laskua ei ole ehtinyt maksaa, koituu maksettavaksi lisäkuluja.

Nykyään merkitsen ylös tulossa olevat isommat laskut. Näin voin varautua niihin ajoissa.

Lisäksi pienensin luottokorttini luottorajaa, jotta luottokorttilasku ei pääsisi yllättämään. Aioin jopa ottaa itselleni omaehtoisen luottokiellon, jottei minulle vahingossakaan myytäisi mitään osamaksulla, mutta luovuin sittemmin ideasta.

Asuntolainan kilpailuttaminen

Yritimme kilpailuttaa asuntolainamme, mutta emme saaneet yhtään tarjousta! Oli siis tyytyminen vanhaan asuntolainaan, vaikka korko voisi olla pienempikin.

Saimme kuitenkin neuvoteltua taloyhtiölainan osaksi asuntolainaa. Näin säästimme edes vähän asumiskuluissa.

Lainojen uudelleenrahoitus

Muidenkaan lainojen kilpailuttaminen ei ollut ihan helppoa.

Uskon, että kyse on iästä. Osa pankeista ei nimittäin ota vastaan yli 80-vuotiaiden lainahakemuksia, ja mieheni on jo ajat sitten täyttänyt 80 vuotta.

Saimme kuitenkin lopulta maksettua vanhat kulutusluotot pois, mutta tätä varten piti ottaa kaksi uudelleenrahoitusluottoa. Mikään taho ei halunnut antaa niin suurta lainaa, että olisimme saaneet yhdistettyä kaikki vanhat velat.
Lainan ennenaikainen takaisinmaksu
Mitä nopeammin lainan maksaa pois, sitä enemmän voi säästää koroissa ja kuluissa.

Päätimme ottaa edullisempaan järjestelylainaan vuoden lyhennysvapaan, jotta voisimme tehdä siihen kalliimpaan mahdollisimman suuria ylimääräisiä lyhennyksiä. Parin kuukauden päästä tuo kalliimpi yhdistelylaina onkin maksettu pois!

Sijoittaminen on seuraava askel

Olen jo pitkään ohjannut S-Ryhmän bonukset rahastoon. Korkotuottoja on kiva seurata.

Kunhan yhdistelylainatkin on maksettu pois, aion panostaa ihan tosissani sijoittamiseen. Rikastua tuskin ehdin, mutta voittoa se on pienikin voitto.

Yhteenveto: Mitä sain tästä kaikesta?

Se, että taloushuolet on kohta selätetty, tekee minut erittäin kiitolliseksi.

Mieli tuntuu kevyemmältä ja itsetuntokin on kasvanut: tuntuu upealta tajuta, että minä pystyn tähän! Jokainen onnistuminen (kuten jokainen ylimääräinen lainanlyhennys) lisää motivaatiota.

Erityisen hyvältä tuntuu ajatus siitä, että voin 1,5 vuoden päästä olla täysin velaton ensimmäistä kertaa 40 vuoteen. Sitten voin ehkä matkustaa ja hieman hemmotella perhettäni.

Olen jo saanut esimakua taloudellisesti huolettomammasta elämästä. Vuonna 2021 vietin elämäni ensimmäisen hotellijoulun, ja pari viikkoa sitten kävin ravintolaillallisella kotikaupungissani. Kaikki tällainen voi olla mahdollista, jos velat eivät vie kaikkia nettotuloja.

 

Kirjoittaja on Marja Simonen Fiksukuluttaja – blogista. 

Kirjoitus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Naiseuden voiman kanssa. 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.