Uupumisesta toipumiseen ei ole moottoritien ohituskaistaa

Uupuminen saa aikaan muutoksia solutasolla saakka ja siitä toipuminen onkin pitkä polku. Mitä pitempään on uupuneena sinnitellyt ja puskenut eteenpäin, sitä kauemman aikaa toipuminenkin yleensä ottaa. Kiltti, itsekriittinen suorittaja voi sinnitellä vuosia niin, että jaksaminen on ohuen langan varassa. Ihminen roikkuu laastarilla kiinni viikonlopun reunassa.

Toipumisen lähdettyä käyntiin, voi suorittajan mielessä jo kohta olla maratonin juokseminen, uudet työprojektit tai laihdutusurakka. Jos kaikki on totuttu tekemään urakalla, toipumisen vaatima hidastaminen voikin olla se suurin ja vaikein työmaa. Kun on tehnyt töitä (ja lisäisinkö ”kaiken muunkin elämässään”) vuosia tai vuosikymmeniä liikaa ja liian nopeasti, hidastaminen tuntuu olevan oman itsen ja oman toimintatavan vastaista. Se ei vaikuta ollenkaan luontevalta tavalta toimia ja olla.

Liian nopea itsensä haastaminen liian suurilla tavoitteilla, toimii kuitenkin uupuneelle kuin nyrkinisku palleaan; happi loppuu, toipuminen tuntuu ottavan takapakkia, olotila muuttuu uudelleen hyvin väsyneeksi ja mieliala voi ailahdella. Olemisen tila ei ole tuttu, ja saattaakin nostaa esiin ahdistusta. Reipas tekeminen on se, mikä on pitänyt pyörät pyörimässä ja tunteet sekä ajatukset jiirissä.

Me suorittajat olemme usein tottuneet tekemään kaiken rivakasti, asiat ovat hoituneet ”kuin itsestään” siinä ajassa, kun toiset vielä tuumailevat. Toipumisen polulla onkin erittäin tärkeää opetella havainnoimaan omaa toimintaa sekä kehon tuntemuksia ja reagoimaan niihin. Varmasti jokainen saa useita kertoja havaita liukuneensa välillä kuin huomaamatta vanhoihin toimintamalleihin. Juuri niihin, joiden ”avustamina” uupuminen tapahtui. Mikään ei muutu, jos mikään muutu, ja tämän vuoksi uupumisesta palautumisessa itsereflektointi, lempeys, omien arvojen selkeyttäminen, myötätunto ja ymmärrys itseä kohtaan – pehmeät arvot – ovatkin kovaa valuuttaa.

Milloin pääsisimme siihen, että ne olisivat ansaitsemassaan arvossa elämässämme ja työkulttuurissamme yleisestikin?

 

Voisiko lyhytterapiasta olla sinulle hyötyä uupumisen ehkäisyssä tai siitä toipumisessa? Laita viestiä, niin katsotaan miten voisin olla avuksi: valoisaterapia@gmail.com

Lue lisää Instagramissa @askeleita_kohti_hyvinvointia

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.