Uniikki ihminen uniikissa maailmassa

Olen paljon miettinyt, kuinka erilaisia meidän ihmisten elämät ovat. Kuinka erilaisia me olemme persooniltamme, lähtökohdiltamme, kokemuksiltamme, kiinnostuksiltamme. Syvältä sisimmässämme olemme toki kaikki enemmän samanlaisia kuin erilaisia, mutta se ei ole asia, joka aina helpoiten tiedostetaan arkipäiväisessä ihmiselämässä.

Maailmaa tarkastellessa näen eroja myös siinä, miten erilaiset kortit meille on jaettu ja miten eri tavoilla korteilla pelaamme.

Ajatteletko sinä koskaan, että ihmisrotuna toimisimme toisinaan hankalalla tavalla tässä kokemassamme maailmassa? 

Kuva: Pixabay

Eräs aurinkoinen päivä istuin Helsingin keskustassa sijaitsevalla penkillä omissa ajatuksissani. Alkuun nautin auringon lämmittävästä hyväilystä ja kävin mielikuvamatkalla kauniissa ikuisen kesän maisemassa. Oloni siellä oli kevyt ja hyvä. Matkalta palattuani aukaisin silmäni ja havainnoin omaa suhdettani ympäröivään. Havainnoin myös ajatuksia, mitä ympäröivä minussa herätti.

Hetken kuluttua eräs mielestäni hiukan sekavan oloinen nainen tuli pummaamaan rahaa. Olen tavannut saman naisen samoilla seuduilla aikaisemmin ja hän lähestyi jo aikaisemmin kuulemallani tarinalla. Jokin sisälläni karheutui ja muuttui. Pudistin päätäni, mumisin jotain epämääräistä ja käänsin katsettani pois hänestä. Nainen lähti ja jäin tarkkailemaan hänen kulkuaan. Hän siirtyi seuraavalle penkille, josta sai saman kielteisen päätä pudistavan vastauksen. Tästä nainen siirtyi seuraavalle ja taas seuraavalle penkille, kulkien aika laajalla alueella paikasta toiseen. Joka paikasta hän tuntui saavan pään pudistuksen, mutta silti hän jatkoi saman kehän kulkemista.

Huomasin jääväni miettimään, minkälaista elämää nainen mahtaa elää. Tuleeko hän mahdollisesti paikalle päivittäin vaiko ehkä useamman kerran viikossa. Jäin miettimään, onko hänellä todellinen tarve rahan pummaamiselle ja kuinka hän kokee torjunnan, jota osakseen ilmeisesti aika paljon saa. Mietin myös, onkohan hän onnellinen ja ylipäätään mietin voiko jonkun toisen elämän onnellisuutta vertailla oman elämän lähtökohdista.

Jäin isosti miettimään myös omaa suhtautumistani ja olotilani muutosta. Mitä minussa tapahtui, että toimin täysin vastoin sitä, miten tilanteessa haluaisin toimia? Miksi koin, etten voinut pitää mielikuvamatkalla saamaani olotilaa naisen ilmestyttyä tai että nainen olisi ollut jotenkin syypää sisäisen rauhani häirintään? Mietin myös, miksi minun oli vaikea kohdata häntä silmiin katsomalla ja samalla kieltäytyä pysymällä pehmeänä ja ystävällisenä?

Itseäni, toimintaani ja ylipäätään ihmisyyttä miettiessäni pääsin kiinni, kuinka helposti taidamme luoda eriarvoisuutta, joskus jo lähtökohtaisesti ulkonäön tai käytöksen perusteella. Jouduin myöntämään, että ainakin itse teen niin. ”Tuo tyyppi käyttäytyy omituisesti, on pukeutunut epäsiististi, on pukeutunut omituisesti, ei tuoksu puhtaalle, ei jollakin lailla nyt mahdu oppimieni normien piiriin…”

Pääsin kiinni kuinka helppoa minun on puhua kauniita sosiaalisesta samanarvoisuudesta, kaikkien kukkien kukkimisesta ja yhtävertaisista oikeuksista, vaikka syvemmälle omaan toimintaan sukeltaessani näen, etten itsekään aina toimi arvojeni mukaisesti.

Eihän se ole rahanpyytäjien vika, että he pyytävät ja tarvitsevat apua. Tunteeni heräsivät ehkä osittain omasta avuttomuudesta, kerjäykseen liittyvästä laajemmasta problematiikasta sekä kenties myös jostain itseeni liittyvästä hyväksymättömyydestä ja sisäisestä ristiriidasta. Ristiriitaa löydän ainakin halusta auttaa ja tiedostamisesta, että vaikka antaisin rahaa jokaiselle tarvitsevalle, en ratkaisisi yhtään mitään hänen elämästään laajemmassa mittakaavassa. Ja toisaalta, näin jälkikäteen tiedostan, ettei aina ei vain ole se päivä, jolloin jaksaa kannatella itseä ja koko maailmaa koko ajan hyväksyen ja hymyilemällä.

Olen tarkkailuissani tiedostanut sellaisenkin asian, kuinka ainakin välillä (ellei jopa usein) tuntuu olevan helpompaa auttaa toisia kuin itse pyytää apua ja että auttaessa on myös vaarana kokea olevansa hierarkisesti jollain lailla toista korkeammalla eli vertailuasenteisesti ns. parempi.

Kuitenkin täällä materialistisessa maailmassamme me monenlaiset ihmiset sekoitumme. Enemmän ja vähemmän mentaalisesti ja materiaalisesti löyhät ja kireät, köyhät ja rikkaat. Puhumattakaan eri kansallisuuksista ja roduista, seksuaalisista suuntautuneisuuksista, arvomaailmoista, kouluttautuneisuudesta yms. Jokainen meistä omanlaisena uniikkina sekoituksena kulloisessakin elämäntilanteessaan ja mielenvoimassaan. 

Me näyttäydymme, käyttäydymme, elehdimme ja ilmennämme itseämme jokainen omalla muuttuvaisella tavallamme. Jokainen meistä on omalaatuinen omine mieltymyksineen, kiinnostuksineen, havaintoineen, näkemyksineen, kokemuksineen ja ajatuksineen maailmasta.

Lähtökohtaisesti JOKAINEN ihmisarvoltaan yhtä arvokkaana.

Ja myös jokainen yksilönä, jolla on mahdollisuus toimia oman elämänsä uteliaan tutkivana tarkkailijana, uuden etsijänä, muutoksen mahdollistajana ja luojana. 

Kuva: Pixabay
Koetko sinä halua katsastella maailman ja sinun välistä suhdetta tarkemmin? Haluatko löytää omia uniikkeja vahvuuksiasi ja harjoitella tuomaan omaa ilmentymistäsi esille? Kutsuuko sinua käsillä tekeminen, liikkeen, kehollisuuden ja vuorovaikutuksen tutkiminen?
Olen elämäntaidekouluttaja ja kehohoitaja Kirsikka. Pohjakoulutukseni on sosiaalialalla (lähihoitaja ja sosionomi). Perustamani Elämäntutkimuslaboratorio tarjoaa yksilö- ja ryhmäohjausta luovuusterapeuttisilla menetelmillä sekä lempeän rentouttavaa keho-ja rumpuhoitoa.
Luovuusterapeuttisilla menetelmillä taidelähtöinen tekeminen on kokeilevaa ja tutkivaa toimintaa, jossa ei tarvita mitään tiettyä teknistä tai taiteellista osaamista. Uteliaisuus ja kiinnostus värejä, rytmiä, liikettä, tunteiden tuntemista ja havaintojen tekemistä kohtaan on toki toivottavaa. Ohjaus etäyhteydellä on myös mahdollista.
Tekemäni kehohoito perustuu opiskelemieni shiatsun, vyöhyketerapian, shindon ja klassisen hieronnan yhdistämiseen. Hoito on mahdollista toteuttaa sinun ja kehosi yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja se tapahtuu ohuet vaatteet päällä shiatsufuton-patjalla kotonani Espoossa. Hoito on mahdollista tehdä myös osittain tai kokonaan hopi-intiaanien sidontatekniikalla valmistamani rummun parantavassa äänitaajuudessa.

 

Elämäntutkimuslaboratorion facebook-sivut löydät tämän linkin kautta.

Espoossa tapahtuvaan Omaan luontoon-retkipäivään sunnuntaina 19.6 mahtuu vielä mukaan. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.

Yhteisöllinen Elämäntaiteilijat-facebook ryhmä löytyy tämän linkin takaa.

Elämäntaidettani pääset katsomaan pääkaupunkiseudulla Leppävaarassa sijaitsevan Sellon kirjaston alakerran näyttelytilaan sekä 2. kerroksen vitriiniin 27.6-15.7.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.