Työskentelen syvimmissä varjoissani. Mikä sinun elämäntehtäväsi on?

Elämme vastakkainasettelujen maailmassa, todellisuudessa, jossa huomiotamme vedetään valtavan moniin suuntiin. Lukemattomien mielipiteiden, näkemysten ja uskomuksien pyörteissä unohtuu usein tärkein ja fokuksemme saattaa olla pitkäänkin hieman harhautunut polultamme. Jäämme helposti kiinni niihin moniin lonkeroihin, jotka vievät meitä kauemmas ja kauemmas todellisesta tehtävästämme, siitä, mikä todella merkitsee ja jonka kautta luomme merkityksellisyyttä myös yhteisöissämme.

On tavallista uppoutua erilaisiin tarinoihin ja agendoihin, jotka eivät palvele keskeisintä, kuten rauhaa, oikeudenmukaisuutta, tasapuolisuutta ja inhimillisyyttä. Aivomme käyttäytyvät niin ja esimerkiksi mediamaailma osaa käyttää sitä hyväkseen ajaakseen omia tarkoitusperiään. Lisäksi ego-puolemme kaihtaa mielellään vastuunottoa. Mieluummin se etsii itselleen vahvistusta ympäristöstään ja lyöttäytyy yhteen samanmielisten kanssa. Taas liu’umme kauemmaksi omasta totuudestamme ja polustamme. Ajaudumme aatteiden maailmaan, josta varmasti ihan jokainen löytää kannattajansa. Saamme samalla oivan keinon väistellä katsomasta peiliin.

Peiliin tuijottelu on nimittäin toisinaan äärimmäisen kivuliasta, mutta myös hirvittävän rohkeaa. Rohkeinta mitä tiedän. Oman heikon kohdan tunnustaminen vaatii mitä suurinta urheutta. Näin ihminen kuitenkin löytää kauniin nöyryytensä elämän edessä ja tulee jälleen kosketuksiin itsensä kanssa. Palkintona hän saa vapautuksen valheellisesta ja on taas vahvemmin omalla radallaan.

Moana | © Disney

On hyvä huomata ja muistaa, että heikko kohta ei ole yhtä kuin heikkoutta. Ainoastaan kilpi todellisen sisimpäsi edessä. Kilpi, joka tekee meidät sokeaksi. Sydänmuuri.

Hyvä voittaa aina

Välillä jään loukkoon katselemaan pahuutta ja olen melkein vakuuttunut sen voimasta. Kunnes myötätunto ja sydämessä asuva totuuden valo muistaa; tuo musta on vain varjokuva. Se on yhtä hataraa ja häilyvää kuin kangastus erämaassa. Pahuuden ääni kantaa pitkälle, se näyttelee voimiaan ja pitää meteliä. Väittelyn se voittaa. Se ei kaihda keinoja. Mutta sen sijaan hyvyydellä on syvät juuret. Se on ehkä näkymättömämpi ja liikkuu välkähtäen hetkissä. Maailman häly peittää sen alleen ja vain se, joka pysähtyy ja kuulee sydämen korvilla ja näkee sydämen silmillä, on yhteydessä hyvyyteen.

Hyvyys vaikeroi toisinaan, valahtaa polvilleen pahuuden edessä, vuodattaa kyyneliään. Mutta sen voima on pohjimmiltaan niin totuudellista, ettei sitä kukaan voi lopullisesti nujertaa. Paha älähtelee ja sylkee teräviä puukkojaan, mutta silloinkin valo, totuus, hyvyys on väkevämpi.

Ja tähän voimme luottaa tässä vastakkainasettelujen maailmassamme. Hyvä voittaa aina, vaikka se kärsisi näennäisiä tappioita. Hyvän ei tarvitse hyökätä tai puolustautua saadakseen totuuden näkyväksi, tämä strategia ei toimi. Seiso sen sijaan omassa tietämisessäsi, rauha sydämessäsi. Älä kaadu – älä hylkää itseäsi. No, kaikki me kaadumme toisinaan, toimimme triggeröitynä. Mutta tietoinen vaeltaja oppii jokaisesta kompastelusta. Sitten nuollaan hetki haavoja ja pian noustaan ylös taas vahvempana.

Suojeleva, sabotoiva egomme

Kun kohtaat varjon itsessäsi tai toisessa, varjo saattaa hurjistua. Mitä kirkkaammin tietoisuuden valo loistaa, sitä suuremmassa uhassa varjo tuntee olevansa. Joskus ehkä peräännyt, mutta yhtenä päivänä olet valmis katsomaan sitä silmästä silmään. Puhun varjosta, mutta niin kuin edellä, voidaan käyttää myös sanaa ego, pimeys tai jopa pahuus. On hyvä muistutella mieleen tässä kohtaa, että ego ei itsessään ole paha. Mutta sen haavoittuneet mekanismit aiheuttavat pahaa viimeistään välillisesti. Ego on suojamme ja ajattelen, että meidän on tarkoitus tulla ystäviksi sen kanssa. Oppia tuntemaan se läpikotaisin ja kohdata elämää sen taipumuksista tietoisena. Ystäväksi tuleminen tarkoittaa peiliin katsomista, itsereflektiota ja vastuunottamista silloin kun ihminen toimii ja valitsee sokeasti egosta käsin aiheuttaen henkilökohtaista pahoinvointia ja vajoaa yhä syvemmälle unohduksen syövereihin.

Moana | © Disney

Ajatella, että jopa tosi ikävät ja kuluttavat negatiiviset ajatukset, pessimismi ja itse-epäily ovat rakentuneet suojaamaan meitä. Miten hullunkurista. Ja siksi niin inhimillistä.

Varjo käyttää mitä salakavalampia strategioita toteuttaakseen pimeää agendaansa. Se iskee arkoihin paikkoihin, mutkistuttaa elämääsi, sabotoi hyvinvointiasi ja levittää pahaa maailmaan. Se ei ole sinusta erillinen, mutta se ei myöskään ole yhtä kuin sinä. Tämä on myös hyvä muistaa, kun kohtaat itsessäsi jotakin hyvin varjoisaa, jotain mitä on vaikeaa katsoa.

Varjotyössä tarvitaan rutkasti armollisuutta itseä kohtaan. Tarvitaan ihmisiä ympärille, jotka hyväksyvät kokonaisena. Varjoisat tiet ovat yksinäisiä kulkea, mutta ainakin tiedät, että sinulla on taustajoukkoina lojaaleja ja rakastavia kanssakulkijoita. Kaikista tärkeintä kuitenkin on, ettet hylkää itseäsi. Sano vahvasti EI sille äänelle, joka lannistaa, alistaa tai tuomitsee. Puhutaan sisäisistä rajoista. Anna tunnustusta itsellesi siitä rohkeudesta, että kuljet tuon pelottavan varjotien leijonansydämellä aina loppuun saakka. Kohtaat lopulta ydinvarjosi rakkaudella. Vapaudut, kasvat ja puhkeat kukkaan! Se on vastaääni egolle, tervehtyneen maskuliinienergiamme esiintulo.

Moana | © Disney

Elämäntehtävän ymmärtäminen luo merkityksellisyyttä

Ajattelen, että toisilla meistä on suoranainen kutsu puhdistaa varjoa. Se on kollektiivinen tehtävä. Se on elämäntehtävä. Työ on intensiivistä ja vaatii myös kykyä antautua levolle. Hengitystilaa vapautuu jatkuvasti enemmän, mutta toisaalta puhdistamme kerroksia. En tiedä, voimmeko koskaan päästä ytimeen saakka, mutta ainakin raivaamme tietä seuraaville sukupolville. Jos ja kun emme voi tehdä kaikkea puhdistustyötä tämän yhden lyhyen elämämme aikana, on sitäkin tärkeämpää pysähtyä antamaan itselle kiitosta pienistäkin edistysaskeleista. Teet kullanarvoista työtä, rakkauden nimessä. Mikä tekisikään elämästä merkityksellisempää? Nauti avartavasta matkasta, huimapäisestä seikkailusta.

Mistä tiedät, mikä on sinun elämäntehtäväsi? Oivallat sen tulemalla vahvaan kytkökseen oman totuutesi kanssa. Tästä avautuu ymmärrys, mikä sinun perintösi tälle maailmalle on. Olemme pieniä ihmisiä ja helposti mieleen saattaa hiipiä ajatus, ettei minulla ole mahdollisuutta vaikuttaa. Mutta energiatason työ on mielettömän laajavaikutteista. Kaikki valo, mitä valjastat itsessäsi, loistaa sadoissa ja sadoissa ihmiskohtaamisissasi perustavanlaatuisella tavalla.

Minun tehtäväni on syvä varjotyö ja siksi olen avannut sitä laajasti edellä. Minulla on kyky kohdata itseni kautta todella syvää pimeää ja koen luonnollista intohimoa tätä aihetta kohtaan. Mutta näen ympärilläni ihmisiä eri tehtävien äärellä erilaisine kykyineen ja vahvuuksineen. Yksi näkee kauneuden ja pitää ikään kuin valon puolta kirkkaana yllä. Toinen on vakauttaja, ankkuri, joka kaikessa toiminnassaan resonoi pysyvyyden ja juuritason teemojen ja arvojen kanssa. Sitten on vaikuttajia, jotka järisyttävät vanhentuneita uskomuksia hyvin konkreettisella tasolla. Maa vavisee siellä, missä hän kulkee. Uskon myös, että osa ihmiskunnasta on hyvin vanhasieluisia mestareita, ja pyydän anteeksi sanavalinnoissani korkealentoisuuttani, sillä kuulostaahan tämä jo fantasiaelokuvan materiaalilta, mutta tämän kaltaisia ihmisiä aina välillä näkee. Heidän energiansa on kaikessa hiljaisessa viisaudessaan hyvin vaikuttavaa ja vetoavaa. Ei kovin näkyvää, mutta mielettömän laajalle luonnollisesti levittyvää.

Löydätkö sinä näitä arkkityyppejä esimerkiksi työyhteisöstäsi? Kun kohtaat ihmisiä tässä valossa, näet automaattisesti jokaisen kauneuden. Alat ymmärtää, että ihan meillä jokaisella on täällä oma tärkeä roolinsa ja me kaikki tähtäämme sielultamme kohti samaa visiota. Pääset pinnallisuuksista irti ja alat nähdä syvemmän tarkoituksen, egosi hiljenee välittömästi ja saatat jopa kokea ykseyden olotiloja.

Ja koska olen saanut kokea näitä ykseyden olotiloja, on minulle päivänselvää, mikä on totuus vastakkainasettelujen takana. Olemme lopulta yksi yhteisö, yksi elävä organismi, kaikki saumattomassa yhteydessä toisiimme. Siksi minun maailmassani ei ole aatteita, vaan ihmisyys. Vaalien alla tämäkin on niin helppo unohtaa, olemmehan poliittisten vastakkainasettelujen pyörteessä. Kenen aatemaailma voittaa. Nyt me jokainen voidaan valita, vahvistammeko kaksinaisuutta vai ykseyttä. Ja käännä aina katse sisään – sinussa on kaikki vastaukset. Luota sydämesi ääneen.

Moana | © Disney

Oman elämäntehtävän tiedostaminen tuo merkityksellisyyttä elämään. Se auttaa myös näkemään toiset ihmiset kauniimmin sekä antaa voimaa vastoinkäymisten keskellä. Sen tiedostaminen auttaa pitämään fokuksemme oleellisessa. Näin voit alkaa tutkia asiaa:

  • Katso elämääsi laajemmassa mittakaavassa; millaisia teemoja voit nostaa esiin? Ihmissuhteet, vanhemmuus, äiti-/isälinjan teemat, mielenterveys, muu terveys, työ- ja urakeskeisyys, suuret muutokset, tunteet, seksuaalisuus…
  • Millaiset arkkityypit koskettavat sinua? Oletko humanitääri, sovittelija, kyseenalaistaja, hiljainen viisas, visionääri, vapaustaistelija, etsijä…
  • Mikä sinua vetää puoleesi? Luonto, esilläolo, taiteet tai muu ilmaisu, yhteiskunnalliset teemat, hoiva ja huolenpito, itsensä haastaminen, yhteisöllisyys, yksinäisyys, opiskelu, opettaminen, tieteet…
  • Mitkä ominaisuudet nousevat esiin; peräänantamattomuus, sitoutuneisuus, intuitiivisuus, avoimuus, tunneälykkyys, herkkyys, loogisuus, pragmaattisuus…
  • Mikä sinulle on tärkeintä? Vapaus, solidaarisuus, oikeudenmukaisuus, uuden luominen, yksilöllisyys, tasapuolisuus, monimuotoisuus, kestävä kehitys, palveleminen…
  • Voit myös tarkastella omaa arvomaailmaasi lähemmin esimerkiksi kehämallin avulla niin, että lähimmät arvot ovat keskellä ja yleisemmän tason arvot uloimmilla kehillä.

Kerää yhteen parhaiten sinua ja elämänkaartasi kuvaavat piirteet ja elämäntehtäväsi alkaa jo saada ääriviivojaan. Antoisaa itsetuntemusmatkaa!

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.