Näkymätön Ninni

Moni liian kiltti suorittaja on lapsesta saakka laittanut toisten tarpeet omiensa edelle ja joustanut elämässään joka suuntaan. Tiedätkö mitä käy kuminauhalle, jota venytetään ääripisteeseen ja yli päivä toisensa jälkeen? Se joko napsahtaa poikki tai jää venyneeksi lerpakkeeksi palaamatta enää itsensä keskiöön.

Tunnollisella suorittajalla on usein tunne jatkuvista vaatimuksista. Suorittajalta on totuttu odottamaan paljon. Tämän lisäksi liian kiltti myös helposti syyllistää itseään ja senkin vuoksi yliyrittää. Oma rima on valtavan korkealla, mikään ei riitä. Jonain päivänä voidaan olla tilanteessa, jossa toiveena on viikon kestävä korkea kuume tai sairaalaan joutuminen, ”että saisi edes hetken levätä ilman vaatimuksia, muita palvelematta!”

Liian kiltti suorittaja voi olla kuin Näkymätön Ninni; hänen tarpeitaan ei ole kuunneltu ja kaiken joustamisen sekä omien mielipiteiden ilmaisemattomuuden tuloksena hän kokee arvottomuutta. Tunteeko Ninniä lopulta kukaan kunnolla kaiken miellyttämisen takaa? Tunteeko hän itsekään?

Itsetuntemuksen kasvaessa Näkymättömälle Ninnille syntyy ymmärrys siitä, mikä on hänelle itselle oikeasti tärkeää, mikä taas on ollut miellyttämistä. Ninni löytää mielipiteitä! Kun Ninni alkaa rakastaa itseään, hän piirtää rajoja ja löytää arvostuksen itseään kohtaan. Tässä auttaa esimerkiksi terapiassa tapahtuva aito kohtaaminen ja kuulluksi tuleminen. Ninni voi alkaa pala kerrallaan tulla näkyväksi.

Viha on vaikein tunne Ninnille. On tavallista, ettei hän tunnista sitä ollenkaan kokeneensa. Sen sijaan ahdistus, epävarmuus ja pelko ovat hyvinkin tuttuja. Ninni tulee kuitenkin lopullisesti näkyville vasta kun hän löytää myös vihan tunteensa ja uskaltaa ottaa sen vastaan. Vihan tunne on saattanut olla kiellettyjen listalla jo lapsuudesta saakka. Paha tunne, joka on täytynyt piilottaa. Lopulta se koteloituu kehoon tunnistamattomaksi möykyksi ja puristavaksi ahdistukseksi. Viha on kuitenkin vain yksi ihan tavallinen tunne muiden joukossa. Kun Näkymätön Ninni pääsee kosketuksiin sisällensä säilöityneiden tunteiden kanssa, hän voi yllättyä. Niin voi ympäristökin. Ninni on viimein tullut näkyväksi kokonaan omana itsenään, kaikkine puolineen, eikä suostu enää venymään rajojensa ylitse.

Näkymätön Ninni voi astella ovesta ulos Pikku Myynä, jonka ylitse ei kävellä.

 

Tunnistatko itsessäsi Näkymättömän Ninnin ja olet valmis muutokseen? Ratkaisukeskeisen lyhytterapian avulla tuen sinua itsetuntemuksen kasvussa ja omien rajojesi löytämisessä.

Ole rohkeasti yhteydessä: valoisaterapia@gmail.com tai Instagramissa @askeleita_kohti_hyvinvointia

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.