Kun sakraalichakra sykkii, säteilet valoa ja viehätysvoimaa
Oranssi. Elämänhalun, voiman, innostuksen, inspiraation, avoimuuden, yhteistyön ja itsenäisyyden räiskyvä ja juovuttava, vähän provosoivakin väri. Väri, joka yhdistetään toiseen chakraan, sakraalichakraan (svadhisthana). Lämpimän oranssinhehkuinen sakraalichakra on ilon, aistillisuuden, eloisuuden, luovuuden ja tunteiden energiakeskus. Se, miten ihmisinä toteutamme itseämme ja luovuuttamme, ja miten ihmissuhteemme voivat, heijastavat tämän chakran energiavirtausta.
Sanotaan, että intuitiivisesti ihminen tietää kyllä, mitä tarvitsee. Ehkä vaistomaisesti ahnehdit oranssia väriä itseesi jokaisella solullasi juuri silloin, kun janoat sen edustamia ominaisuuksia. Ehkä tunnet olosi hiukan voimattomaksi tai väsyneeksi, tai olet huolissasi siitä, ettei luovuutesi virtaa niin kuin toivoisit. Ehkä hyvät ideat tuntuvat olevan hukassa tai et saa muotoiltua niitä sanoiksi, teoiksi ja toiminnaksi.
Ehkä juuri silloin vaistomaisesti kietoudut pehmeään, oranssiin vilttiin, hamuat yllesi jotakin oranssia, syöt appelsiinin, sytytät oranssin kynttilän tai tulen takkaan. Itse napsautan päälle oranssia valoa hämärään huoneeseen hohkaavan tunnelmantuojan, suolakivilampun. Lamppuja ja suolakivikynttilöitä on kotonani useampikin.
Huumorintajuinen kollegani kysyi kerran, miksi maalaislääkäri Tapani Kiminkinen käytti televisio-ohjelmassaan aina oranssia (tai keltaista) t-paitaa. Kiinnitin huomiota samaan. Toden totta! Kiminkisen valkoisen takin alta loisti aina oranssi paita. Jospa onkin niin, että oranssi on Kiminkisen voimaväri vaativassa potilastyössä. Kuvitelmaa tai ei, aina tällaisilla ajatuksilla voi leikitellä.
Muistan yhä, miten viime keväänä ilahduin, kun yllättäen näin kotikaupunkini Vaasan rantapuistossa huikean oranssinpunaisen tulppaanimeren. Istahdin Hovioikeuden puiston penkille ja nautin hurjana hehkuvan, tulenkarvaisen oranssin voimasta. Poistuin paikalta vasta pitkän ajan jälkeen, pirteämpänä kuin sinne tullessani. Kasvimaailman energia ja värit hellivät mieltä ihmeellisellä tavalla.
Ylikierroksilla käyvällä chakralla varustettu uuvuttaa muita
Sakraalichakran – muilta kutsumanimiltään napa- tai kohtuchakran – koti on alavatsan ja alaselän, sukupuolielinten alueella. Sen sanotaan sijaitsee kymmenisen senttiä navan alapuolella.
Toisen chakran kehitysvaihetta ovat Shalila Sharamonin chakraopin mukaan ihmisen elinvuodet 8–14. Näin vuosina ihminen opiskelee tunneilmaisuaan, havahtuu omaan luovuuteensa, oppii hämmästymään ja innostumaan, ja kehittymään aistillisena olentona. Seuraavan kerran hän käy elämässään samoja teemoja läpi vasta ikävuosina 57–63.
Ehkä keski-iässä herää uudelleen kaipuu tehdä juuri niitä juttuja, jotka olivat tärkeitä teini-iässä. Ehkä kaivat esiin unohtuneet akvarellivärit tai kitaran, tai kirjoitat vuosikymmenten tauon jälkeen runon. Ehkä löydät laatikkoja järjestellessäsi vanhan päiväkirjasi. Se saattaa herättää uudelleen tarpeen purkaa ajatuksia, tunteita ja tapahtumia vanhanaikaisesti paperille. Niin on käynyt yllättäen itsellenikin. Vuosiin en kirjoittanut päiväkirjaani riviäkään. Sitten ostin uuden, kauniin kirjan ja annoin sanojen valua paperille. Ne alkoivat virrata kuin itsestään.
Edesmennyt Sari McGlinn kirjoitti hienossa Reiki, luonnollisen parantamisen menetelmä -kirjassaan (Harmoniahuone, 2018), että chakrat ylipäätään ylläpitävät ihmisen hyvinvointia ja energiatasoa. Etenkin kolme alinta energiakeskusta eli juurichakra, sakraalichakra ja solar plexus, ovat yhteydessä fyysisiin voimavaroihin.
Kun sakraalichakra sykkii kirkkaana ja tasapainoisena, säteilee ihminen ympärilleen myönteistä valo- ja viehätysvoimaa, energiaa, jolla on taipumusta tarttua ympäristöön. Jollakin erikoisella tavalla hän saa myös muut viihtymään seurassaan.
Vahvan sakraalichakran kantajalla on taito nauttia elämästä ja tästä hetkestä intohimoisesti. Hän inspiroituu luonnosta, kauneudesta ja muista ihmisistä ympärillään, eikä pelkää heittäytyä edessä oleviin uusiin tilanteisiin. Hänen perusluottamuksensa elämään ja siihen, että se kannattelee, on kunnossa. Jostakin syystä ajattelen tässä kohtaa myönteisyyttä hehkuvaa joogaopettajaa, Kylli Kukkia. Ketä sinä ajattelet? Ehkä mielessäsi häivähtää kuva jostakin läheisestäsi.
Voi vain kuvitella miltä elämä maistuu, kun sakraalichakran alueella on tukkoista. Chakran ylikierroksilla pyöriminen voi näyttäytyä ulospäinkin teatraalisena, dramaattisena käyttäytymisenä tai kohtuuttomana itsekorostuksen tarpeena. Tällainen ihminen voidaan kokea muita käytöksellään uuvuttavana energiasyöppönä, joka ottaa mutta ei anna. He ovat usein niitä henkilöitä, joista on tapana käyttää hienostunutta kiertoilmaisua ”vahva persoona”.
Heikkouteen taas voivat viitata ylikorostunut tarve kontrolloida omia tunteita, tunteiden tukahduttaminen ja torjuminen. Se voi näkyä myös pyrkimyksenä kontrolloida muita ihmisiä, ja vaikeutena nauttia läheisen ihmisen kosketuksesta. Epäharmoniaan voivat vihjata myös ylikorostunut seksuaalisuus tai ruualla mässäily.
Tukkeutuneen toisen chakran seurauksena ihminen voi chakrateorioiden mukaan kehittää itselleen jopa fyysisiä oireita, kuten esimerkiksi munuais- ja virtsatievaivoja tai suolistoperäisiä ongelmia. Ajatus on hurja, mutta ei ihan täysin mahdoton. Itse reagoin stressiin hyvin herkästi alavatsallani. Suolistovaivojen kanssa kamppailleena haluan tähän lisätä, että tärkein lääke niiden ennalta ehkäisemiseksi on juuri itselle sopiva, oikeanlainen ruokavalio. Alkuun sen löytämiseksi auttaa ammattitaitoinen ravitsemusterapeutti. Taiteilu itselle sopivan ruokavalion löytämiseksi vaatiikin sitten jo melkoista luovuutta.
Toinen tärkeä lääke alavatsan, aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen vaivojen ennalta ehkäisemiseen ja hoivaamiseen on jooga. Helppojen, kaikille sopivien lempeiden liikkeiden avulla aineenvaihduntaa voi vilkastuttaa hyvin vaivattomasti. Ruuansulatuselimistön toimintaa aktivoivat etenkin kaikki kiertoliikkeet! Niitä olen koettanut tuoda vaivihkaa mukaan ihan jokaiseen omaan joogaohjaukseeni.
Luovuuden saa jokainen synnyinlahjakseen
Sakraalichakrasta kumpuavat ihmisen alkuvoimainen, luonnollinen luovuus, seksuaalisuus, tunteet, halu nauttia elämästä ja tarve synnyttää jotakin uutta. Siis se luovuus, joka sykkii meissä kaikissa, riippumatta siitä, mitä työksemme, elääksemme, harrastaaksemme tai ihan vain huviksemme teemme.
Luovuutta ei pitäisi ymmärtää väärin. Luovuus ei ole mikään taiteilijoiden, kirjailijoiden, säveltäjien ja elokuvantekijöiden yksityisomistuksessa oleva mystinen, myyttinen voimavara. Kirjassaan Tasapainota kehosi energiat (Viisas elämä, 2018) Donna Eden kirjoittaa havainneensa, että sakraalichakra on poikkeuksellisen laaja, värikäs ja runsas lahjakkailla muusikoilla ja taiteilijoilla.
Mutta luovuus ei ole mikään helposti järkeiltävä juttu. Eden huomauttaakin, ettei sitä edustavan sakraalichakrankaan kanssa kannattaisi yrittää liiemmin järkeillä. Vaikka luovuuttaan taiteelliseen luomistyöhön tai yrityksen pyörittämiseen käyttävän ihmisen sakraalichakra sykkisi väkevänä ja elinvoimaisena, voivat sen heikkoutena olla hauraus, haavoittuvaisuus, herkkyys ja vaikeudet ottaa vastaan minkäänlaista arvostelua.
Edenin mielestä toinen chakra on energiakeskuksista väärinymmärretyin. Se ei ole pelkkä kehon kellarikerros sisäelimineen, vaan energiasäie, joka yhdistää meidät omiin, luoviin voimavaroihimme. Yhteyden omaan sisäiseen luovuuteen voi saada esimerkiksi meditoimalla, kirjoittamalla, soittamalla jotakin instrumenttia, laulamalla, maalaamalla taulun tai tekemällä jotakin muuta luovaa työtä, kuten käsitöitä. Luova toiminta vapauttaa luovan energian virtausta.
Luovuus on ominaisuus, jonka meistä jokainen saa synnyinlahjakseen. Luovuutta tarvitaan ihmiselämän poluilla aivan kaikessa, syntymästä lähtien. Luovuutta tarvitaan elämän rakentamisessa, tulevaisuuden suunnittelemisessa, itsen ja perheen elättämisessä, rahankäytössä, arjen ongelmien ratkaisemisessa, parisuhteessa ja yhteistyössä muiden ihmisten kanssa.
Luovuudelle on käyttöä tietysti myös ihan pienissä arkisissa teoissa. Olet luova pohtiessasi esimerkiksi sitä, mitä juuri tänään valitset porkkanakeiton höysteeksi.
Punaisia linssejä, lämmittävää inkivääriä, makeaa bataattia vai voimakkaan keltaista kurkumaa? It´s up to you!
Epäonnistumisen pelko voi tuhota luovuuden
Mielenkiintoista luovuuden lahjapaketeissa on se, ettei kukaan pakota niitä avaamaan, saati valjastamaan hyötykäyttöön. Monipuolisesti lahjakas ihminen voi aivan hyvin ignoroida eri elämänalueilla ilmenevää luovuuttaan tietoisesti tai tiedostamattaan. Tämä voi johtua ihan silkasta epäonnistumisen pelosta.
Herkkinä olentoina reagoimme eri tavoin kaikkeen siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Koronapandemian, Ukrainan sodan, taloudellisen taantuman ja inflaation myllertämä maailmamme on jatkuvassa käymistilassa. Se ei voi olla vaikuttamatta myös omaan mieleemme. Näin vaativissa, stressaavissa olosuhteissa arjessa selviytyminen psyykkisesti eheinä vaatii meiltä kaikilta luovuutta keksiessämme keinoja oman hyvinvointimme tukemiseksi.
Chakrapolku-kirjassaan kundaliinijoogi Inderjit Kaur Khalsa (Tammi, 2014) muistuttaa, etteivät luovuus ja energia pääse virtaamaan silloin, kun keho ja mieli ovat pingottuneet jännittyneeseen tilaan. Se, miten energia sakraalichakran alueella virtaa, vaikuttaa luovaan ajatteluumme ja ongelmanratkaisukykyymme vallitsevissa olosuhteissa.
Pelot ovat sakraalichakran varjoteemoja. Pelot, kiukku ja viha ovat kuin tulppana luovan energian vapaan virtauksen tiellä. Luovuudestaan hyvin tietoinenkin ihminen voi pelätä, ettei pysty käyttämään taitojaan onnistuneesti. Pelkoa voivat lietsoa sekä omat, että muiden asettamat odotukset. Luovimmillaan ihminen on luultavasti lapsena – vielä silloin liiallinen itsekontrolli, pelot ja suorittamisen paineet eivät liiemmälti kahlitse. Lapsi antaa palaa ilman pelon luovuutta patouttavia paineita.
Oman luovuuden mitätöimisen taustalla voivat tietenkin vaikuttaa myös niin sanotut ”järkisyyt.” Muusikoksi tai taiteilijaksi heittäytyminen saattaa vetää nuorta puoleensa, mutta mieltä kalvaa jostakin syvältä mielen pohjamudista tihkuva epäilys: elätänkö minä taiteella itseni, lapseni ja perheeni? Tätä egolähtöistä kysymystä jouduin itsekin nuorena taideopiskelijana pohtimaan. Oma vastaukseni oli ”en”.
Uskallukseni, voimavarani ja intohimoni eivät riittäneet kuvataiteilijaksi heittäytymiseen. Kummallista kylläkin, haaveista irti päästäminen ei satuttanut lainkaan. Minulla oli Plan B, haave ammattimaisesta kirjoittamisesta. Valehtelisin, jos väittäisin, että pelkkä luovuuden virran vietäväksi heittäytyminen olisi kannatellut eteenpäin. Ei, ihan niin helpolla en sentään päässyt. Jouduin suuntaamaan kakkossuunnitelmani toteuttamiseen kaiken tarmoni. Haaveet toteutuivat, mutta tietysti sain keskelle 1990-luvun pahinta lamaa valmistuneena paiskia niiden eteen enemmän hommia kuin olin kuvitellut.
En ole koskaan katunut valintaani. Se johdatti kohtaamaan maailmoja ja ihmisiä, joita tuskin kuvataiteen tekijänä olisin koskaan saanut tilaisuutta kohdata. Se on ollut minun polkuni, jonka löytämisestä olen ollut äärettömän kiitollinen.
Lue tästä, miten voit vahvistaa sakraalichakraa
- Liiku luonnossa, ui. Kuljeskele luonnossa ja samoile metsissä. Käy uimassa tai pulahda avantoon, pistäydy kesällä kuutamouinnilla. Kuuntele veden ääniä, linnun liverrystä. Tuijottele täysikuuta. Sakraalichakran elementti on vesi. Vesi puhdistaa, saa energian virtaamaan.
- Ravinto: Kokeile näitä: Hunaja, kananmunan keltuainen, sitrushedelmät, appelsiinit, aprikoosit, persikat, nektariinit, mangot, cantaloupe, kurpitsa, lanttu, porkkanat, oranssit paprikat, bataatti, pihlajanmarjat, tyrnimarjat, lakat, tahini eli seesaminsiementahna, hirssi, tattari, pasta, linssit, gingseng, muskottipähkinä, inkivääri, kurkuma ja korianteri.
- Tuoksut: Kokeile suitsukkeina tai aromaattisina öljyinä: Jasmiini, ruusu, salvia, santelipuu, ylang ylang. Santelipuun intensiivinen, pehmeä itämainen tuoksu on lempeästi rauhoittava ja mieltä maadoittava. Santelipuun sanotaan tasapainottavan tunteellisen turvallisuuden tarvetta, rohkaisevan luovuuteen ja karkottavan pelkoja. Santelipuuta suositellaan virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin, sekä kypsän ja herkän ihon hoitoon.
- Kokeile mudraa eli sormiasentoa. Joogasta tutun Gyan mudra -liikkeen voi tehdä vaikka kävelyllä tai saunassa loikoillen. Liitä molempien käsien etusormi ja peukalo yhteen. Hengittele syvään. Vahvimmin chakra aktivoituu, jos teet harjoituksen veden äärellä tai taustalla soi musiikki, josta kuuluu veden ääniä.
Haluatko tietää lisää sakraalichakrasta?
Aisti: Maku.
Arkkienkeli: Gabriel.
Arkkityypit: Riippumaton – elämä hymyilee hänelle ja hän elämälle. Marttyyri: tuntee ansaitsevansa kurjuuden osakseen, tekee turhia uhrauksia itsesäälin vallassa.
Astrologia: Rapu, skorpioni, vaaka.
Elämänläksy: Elämän virrassa kulkeminen, sen virtaan heittäytyminen, luottaminen.
Fyysiset häiriöt: Krooninen kipu alaselässä, iskias, naistentaudit, lantion/alaselän kivut, seksuaalisen potenssin häiriöt. Virtsaamisvaikeudet, eturauhas- ja munasarjasyöpä, krooninen kipu alaselässä ja lantion alueella, niveltulehdukset. Vaihdevuosiongelmat, kuumat aallot, masennus.
Henkiset ja emotionaaliset kysymykset: Syyllisyys, raha, seksi, voima ja valta. Luovuus, mustasukkaisuus, kostonhalu ja yksin jäämisen pelko. Etiikka ja kunniantunto ihmissuhteissa. Ihmissuhteet toimivat henkisten viestien kantajina – ne paljastavat vahvuuksiamme ja heikkouksiamme.
Hormoni: Estrogeeni ja testosteroni.
Kehitysikä: Elinvuodet 8-14 ja 57–63.
Kivet: Karneoli, kullanvärinen topaasi, aurinkokivi, granaatti, kuukivi, meripihka, oranssi kalsiitti ja akaatti, sitriini, tuliopaali ja valtamerijaspis.
Musiikki: Lantiota keinuttava arabialainen musiikki, afro- ja latinomusiikki, soljuva soul. Musiikki, joka herättää tunteita.
Pelot: Kontrollin menettämiseen pelko ja toisen kontrolloimaksi joutumisen pelko, hylätyksi tulemisen pelot ja pelko fyysisten voimien hiipumisesta.
Pyhä totuus: Kunnioittakaa toisianne. Tämä totuus pätee toimiimme toisten ihmisten ja muiden elämänmuotojen kanssa.
Teemat: Itsesuojelu, selviytyminen, taloudellinen ja henkinen tuki. Omaisuus, ihmissuhteet ja kumppanuus.
Vahvuudet: Itsesäilytysvaisto, sitkeys, hellittämättömyys, luomis- ja riskinottokyky, seksuaalisuus, taloudellinen vaisto. Kyky ja kestävyys selvitä taloudellisesti ja fyysisesti omillaan, puolustaa itseään. Kyky ottaa riskejä ja kyky toipua menetyksistä, jotka voivat liittyä perheenjäseniin, liikekumppaneihin, omaisuuteen, työhön tai rahaan. Voimaa rakentaa elämä uudestaan, rohkeutta tehdä päätöksiä.
Vaikutuspiiri: Lantio, sukuelimet, munuaiset, virtsarakko, kehon nesteet. Ohut- ja paksusuoli. Alaselän nikamat. Umpisuoli. Virtsarakko. Lannealue. Hedelmällisyys, ihmissuhteet.
Varjopuoli: Toisten alistaminen, manipulointi tai hyväksikäyttö.
Voima: Luovuus.
Väri: Oranssi. Herkullinen, piristävä, aisteja stimuloiva.
Ääni: Re, vokaali: o, mantra: vam.
Lähteitä: Shalila Sharamon & Bodo J. Baginski: Chakrakäsikirja (Unio Mystica, 2002), Donna Eden: Tasapainota kehosi energiat (Viisas elämä, 2018), Sari Mc Glinn: Reiki, luonnollisen parantaminen menetelmä (Harmoniahuone, 2008), Pieni kivikirja (Harmoniahuone, 2004).
Ikuisesti kiitollisena tuesta: Edesmennyt ystäväni Kristiina Laine, joka rohkaisi tämän blogin kirjoittamiseen ja auttoi sen toteuttamisessa.