Kuinka rikottu rakastaa?

Edellisessä blogipostauksessa Mitä sitten tapahtui kun parisuhde loppui kerroin hieman jo rakkaudesta joka tuotiin mulle kun vielä tein kipeää eroa edellisestä suhteestani.Lupasin kertoa vielä lisää tästä mun kohdallani hyvin erilaisesta rakkaudesta ja päätinkin paneutua seuraavissa blogiteksteissä erityisesti rakkauteen, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen seksuaalisen hyväksikäytön ja trauman jälkeen.

Rakastuminen ja parisuhde nostaa meissä jokaisessa ne hyvät ja huonot puolemme esille.Nousee kipuja lapsuudesta,  edellisistä suhteista ja tietysti myös toiveita,odotuksia sekä syvällä sisimmässämme olevia pelkoja.Etenkin näistä parisuhde on se jonka aikana sukelletaan kaikkien odotusten  ja toiveiden täyttämässä veneessä syvälle omiin kipuihin, pelkoihin ja välillä myös katkeriin pettymyksiin.

Ja koska me ihmiset ollaan niin hyviä toistamaan samoja kaavoja kerta toisensa jälkeen huomaamme usein etenkin rakastuessamme ja viimeistään parisuhteessa olevamme uudelleen ja uudelleen samankaltaisten ihmisten kanssa kuin aiemminkin.

Toistamme pahimmillaan uudesta ja uudestaan samaa kaavaa läpi elämämme.

Tutkimukset vahvistavat, että lapsuudessaan fyysistä, psyykkistä, seksuaalista tai emotionaalista kaltoinkohtelua kohdanneilla voi ilmetä monenlaisia ongelmia omissa parisuhteissaan. Heillä on myös korkeampi riski päätyä eroon. Trauman kohdanneiden suhteet eivät kuitenkaan aina ole ongelmallisia. – Väestöliitto

Olisi aivan mielettömän ihanaa sanoa, että nyt mä elän parisuhteessa jossa lapsuuden aikaiset traumat eivät varjosta suhdettamme tai että en kertaakaan suhteen aikana olisi huomannut kumppanissani joitakin samoja piirteitä kuin edellisissä suhteissani. Kuitenkin elän nyt ensimmäistä kertaa yhdessä sellaisen ihmisen kanssa jolla on myös omia syviä traumoja joista osa on paljon monisyisempiä kuin vain tässä elämässä tapahtuneet.

Parit, joista toisella tai molemmilla on historiassaan traumaattisia kokemuksia, kohtaavat yleensä hyvin saman tyyppisiä ongelmia suhteessaan kuin muutkin parit.Menneisyyden traumat tulevat parisuhteessa yleensä esiin säätelemättöminä tunteina ja ongelmina vuorovaikutuksessa. – Väestöliitto

 

Mä en pysty ennakoimaan kaikkia tilanteita mitä elämä tuo eteen vaikka tätä usein yritänkin, se on yksi traumaattisen kokemuksen selviytymiskeino. Mutta suurin apu itselle on ollut asioiden ymmärtäminen ja kumppanin kanssa puhuminen.Jos joku tässä suhteessa on ollut erilaista edellisiin verrattuna on se molemminpuolinen puhuminen, kaikesta. Yksi mun selkeä trauman oire on myös se ,että kun muhun sattuu tai koen, että mua on kohdeltu väärin mä vetäydyn omiin oloihini enkä halua näyttää muille kipua jonka tunnen.Nyt mun rinnalla kulkee ihminen joka ei anna tämän tapahtua vaan tukee mua ja auttaa mua kohtaamaan tämän kivun ja ikävät tunteet.

Omien reaktioiden ja käyttäytymismallien ymmärtäminen on auttanut myös hyvin paljon.Aina ymmärrys ei ole tullut itse hetkessä kun reaktio tapahtuu vaan heti sen jälkeen tai joskus myöhemmin.Tämä kuitenkin auttaa itseä ymmärtämään miksi reaktioni oli tässä tilanteessa tälläinen ja miten voisi  seuraavalla keralla toimia eri tavalla kun huomaan reakoivani samoin kuin aina ennen.

Rikottu voi rakastaa, saa rakastaa ja myös rakastaa mutta se vaatii työtä itseltä, ymmärrystä itseä kohtaan ja ennen kaikkea paljon rakkautta itseltä itselle ja kumppanilta yhteiselle parisuhteelle.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Väestöliiton tekstiin aiheesta Parisuhde nostaa traumat pintaan

Seuraavassa blogi tekstissä kerron mitä tapahtuu kun unelmat toteutuvatkin ja millaisia tunteita se herättää kun takana on kipeitä kokemuksia ja monia pettymyksiä unelmien suhteen.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.