Kevät ja katharsis

 

Kevät on ollut minulle uuden, kepeämmän voiman aikaa niin kauan kuin jaksan muistaa. Kun talvella pimeys imee kaiken energiani tehden oloni raskaaksi ja mieleni synkäksi, keväällä tunnen herääväni auringonsäteiden ja lumen alta paljastuvan luonnon kanssa pikkuhiljaa taas eloon. Kun lumet sulavat, siinä ilmassa ja tunnelmassa on minulle jotain maagista, sanoinkuvaamatonta. Kevät on uusien alkujen, uuden elämän aikaa. Luonto aloittaa vihreyden ja vehreyden luomisen.

Kevätpäiväntasausta on juhlittu kautta historian uuden satokauden alkuna. Muinaiskelttiläisten Ostaraa juhlitaan nykyään pääsiäisenä kristityin menoin, mutta sama uuden elämän ja uusien alkujen teema näkyy pääsiäismunien ja -ruohon muodossa.

Tällä viikolla oli uusikuu, joka on vanhan kansan mukaan uuden luomisen aikaa. Olemme tottuneet päästämään irti vanhasta auringon kierron mukaisesti. Uutena vuotena katselemme tinojen kertomaa tulevaa, teemme lupauksia itsellemme parempaan oloon tähdäten tai askartelemme aarrekarttoja siitä, mitä elämäämme haluamme. Miksei sitä, mitä elämässä on meneillään, voisi kohdata ja ehkä päivittää edes joltain osin kuukausittain, naiseuden energian eli uuden kuun aikaan. Ja jos ei joka uusikuu jaksa, ehdi tai halua, ainakin silloin tällöin vuoden aikana, vaikka vuodenaikojen vaihtuessa.

Ihminenhän muuttuu koko ajan, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Muistelen kuulleeni, että 7 vuodessa kaikki solumme ovat uusiutuneet ja täten periaatteessa olemme 7 vuoden välein aivan uusia ihmisiä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan naisen elämä kulkee 7 vuoden sykleissä, kun taas miehen elämä 8 vuoden sykleissä ja tätä kaikkea säätelevät  munuaiset. Filosofi, steinerpedagogiikan kehittäjä ja antroposofisen liikkeen perustanut Rudolf Steiner koki, että ihmisen elämänkaari jakautuu 7 vuoden jaksoihin.
Steinerin mukaan noin 35 vuoden iässä ihmisen elämänvoima kääntyy dramaattisesti poispäin fyysisestä ruumista. Alamme enenevässä määrin kehittää sisäistä maailmaamme ja henkistä elämäämme. Vanhemmiten aikaa kuluu vähemmän nuorekkuuden säilyttämiseen, kun energiaa vievät viisauden kasvattaminen ja henkisen yhteyden luominen maailmankaikkeuteen.” MTV Lifestyle

Minulla on alkamassa uusi 7 vuoden jakso elämässäni ja sen kyllä tuntee. Olenkin aloittanut viime viikolla oman sisäisen matkani uudessa tuetussa muodossa. Heidin Harjun pitämä Vapauta sisäinen naisesi-verkkokurssi kutsui teemoineen ja hyppäsin kyytiin kuuden viikon ajaksi. Kevät kun tuntuu ainakin itselleni juuri oikealta ajalta tehdä henkistä puhdistumista, sheikata uskomuksia ja miettiä, mihin haluaa keskittyä ja mitä elämässä vahvistaa. Ja tämän viikon teema, uudelle tilan luominen tuntui nyt osuvan enemmän kuin nappiin kalenterin kanssa, if you know what I mean 😉 Kun on vuosikausia junnannut vanhoissa ajatusmalleissa osaamatta päästää irti niistä vääristä uskomuksista, joita lapsesta asti on alitajuntaan syntynyt, siitä tunteesta, että itse on vääränlainen tässä maailmassa ja kun jokin sisällä sanoo, että minun tieni on jotain, jota en ehkä vielä edes tiedä, on minun valjastettava sisäiset voimani käyttöön. Tällä kertaa pehmeästi, ei puskevasti.

Verkkokurssilla on ollut kiinnostavaa tutustua tarkemmin mm.  maskuliini- ja feminiinienergian ilmentymiin itsessä ja tajuta kuinka paljon on elämän aikana tullut haudannut omaa naiseuden voimaa hallinnassa olemisella ja tekemisellä eli juuri maskuliinisin keinoin. Ja selvennyksenä, että tietysti naisellakin saa ja pitääkin olla myös maskuliinista energiaa, mutta mielellään tasapainossa feminiinisen kanssa. Aihealueiden lisäksi kurssilla on parasta muiden naisten TUKI ja YMMÄRRYS. Avoimuus, hyväksyntä, herkistyminen itseen. Naiseuden voima. Se, minkä tarpeen ymmärtäminen on tullut itselläni koko ajan vahvemmaksi. Ja miten tästä kaikesta päästään katharsikseen??

No näin. Olen asunut nykyisellä asuinseudullani kohta kolme vuotta. Vasta vähän aikaa sitten löysin oman voimapaikkani lähiseudulta. Se on kallio, kuten edellisten asuinpaikkojeni voimapaikatkin. Ne paikat, jonne olen mennyt meditoimaan ja nauttimaan hiljaisuudesta itseni kanssa. Edellinen voimapaikkani oli unelma, kallio ja meri samassa. Nyt löysin korkeamman kallion. Se on melkein kuin minivuori ja jotenkin omituisesti se on ollut piilossa korkeiden puiden takana niinä useina kymmeninä kertoina näiden vuosien aikana, jolloin olen sen ohi kurvannut polkupyörällä.

Mutta nyt olen onnellinen, että löysin paikan. Kun suljen silmäni kalliolla istuessani, voin kuvitella itseni meren äärelle. Siitäkin huolimatta, että vieno moottoritien autojen humina on erotettavissa lintujen laulun alta. Eilen nautin tuulisen mutta aurinkoisen hetken itsekseni omassa paikassani, omassa korkeudessani. Ja koin todella vahvan katharsiksen*. Se oli minun ihana kyynelten, onnen, voiman, yhteyden ja ”kaikki on hyvin”-tunteen sekainen kokemukseni tänä keväänä. Toivon kaikille sitä tarvitseville vastaavaa <3

*Katarsis eli katharsis (kreik. puhdistuminen) on äkkinäinen tunnetila tai kliimaksi, joka johtaa elämänhalun uudistumiseen, palautumiseen tai voimistumiseen. Wikipedia.

Ps. Kevät on myös vallan mainio aika vastaanottaa shiatsuhoitoa, varsinkin jos kärsii kevään mukana tuomista ongelmista kuten ihottumista, kurkkukivusta, päänsärystä, vihan, kärsimättömyyden, päättämättömyyden ja ärsytyksen tunteista tai muuten vain kevätväsymyksestä.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.