EEVA ITKONEN: Et oikeasti halua tiukkaa lantionpohjaa

Kuinka monta kertaa olet kuullut, että lantionpohja on avain parempaan seksiin? Uskotko, että nimenomaan tiukka lantionpohja vahvistaa seksin nautintoa?

Todellisuudessa vahva ja voimakas lantionpohja on huomattavasti tiukkaa ja timmiä vaginaa parempi tavoite. Voimakas lantionpohja pystyy puristamaan, sykkimään ja päästämään irti. Lihaksikas, joustava vagina pystyy tuntemaan laaja-alaisesti erilaisia aistimuksia.

Lantionpohja on kuin käsi: ollakseen toimintakuntoinen, sen täytyy pystyä sekä pitämään otteessaan että päästämään irti.

Hypotoninen lantionpohja on kuin veltto käsi, joka ei pysty tarttumaan. Hypertoninen lantionpohja on puolestaan kuin jatkuvasti tiukasti kiinni puristunut nyrkki.

Yllättävän monen ongelman taustalla on liian tiukka lantionpohja. Hypertoniset lihakset ovat jatkuvassa jännitystilassa. Ylijännittynyt lantionpohja ei pysty rentoutumaan.

Liian tiukka lantionpohja on tyypillisesti nuorten naisten ja paljon treenaavien ongelma

Lantionpohjaa kuormittavat lajit, joissa keskivartalon korsetti tulee pitää jatkuvasti tiukkana tai joissa lantionpohjaan kohdistuu painetta kuten hyppyjä tai tärähtelyä. Taustalla saattaa vaikuttaa myös fyysinen tai emotionaalinen trauma. Ylikireyteen viittaavia oireita ovat muun muassa

  • lantion alueen kivut, jotka saattavat ilmetä esimerkiksi yhdyntäkipuna tai alaselkäkipuna
  • voimakkaat kuukautiskivut
  • virtsankarkailu erityisesti ponnistuksen kuten hyppyjen yhteydessä

Toisaalta lantionpohjan liiallisesta jännityksestä saattaa kärsiä kuka tahansa, myös raskauden ja synnytyksen jälkeen. Lantionpohja saattaa olla myös toispuoleisesti jännittynyt. Koska lantionpohja on yhteydessä hengitykseen, pallean liikkeeseen sekä vatsa- ja selkälihaksiin, lantionpohjan epätasapainossa on usein kyse koko kehon epätasapainosta.

Yksipuoleinen lantionpohjan harjoittaminen saattaa pahentaa tilannetta sen sijaan, että harjoituksilla helpotettaisiin oireita.

.

Liian tiukka lantionpohja ei tarvitse voimakkaita rutistuksia vaan nyanssien ja hienovaraisten aste-erojen opettelua.

Lantionpohjan tietoinen rentouttaminen on myös tärkeä taito. Lantionpohjassa on jatkuva pieni tonus eli lihasjänteys, se ei siis koskaan ole täysin veltto. Korkea lepotonus kertoo kuitenkin jatkuvasta kireydestä, josta on vaikea päästää irti.

Lantionpohjan jatkuva supistaminen lyhentää lihaksia. Lantionpohjan lihasryhmä kiinnittyy luiseen lantioon: edessä häpyluuhun ja takana ristiluuhun. Jännittynyt lantionpohja vetää ristiluuta sisäänpäin ja kaventaa lantion sisäistä tilaa. Ylitreenattu lantionpohja ei pystykään enää tukemaan lantion tärkeitä elimiä.

Tie nautinnollisempaan seksiin ei kulje aina lantionpohjan voimaharjoittelun kautta. Tärkeämpää kuin pysyä tiukkana on osata päästää irti kestojännityksestä. Hyväkuntoinen lantionpohja on joustava ja ikään kuin hengittää kehon tahdissa.

Tiukan vaginan ihannointi herättää myös kysymyksen siitä, kenen nautinnosta on kyse. Edelleenkin tiukkuudesta puhutaan ensisijaisesti yhdyntäkumppanin nautinnosta käsin. Tiukkuus ei välttämättä lainkaan lisää naisen nautintoa, päinvastoin. Vahva vagina, joka on omassa hallinnassa ja pystyy myös päästämään irti jännityksestä, lisää molemminpuolista nautintoa.

On merkityksellistä, minkälaisia sanoja käytämme ja miten puhumme lantionpohjasta. Voima ja herkkyys eivät sulje toisiaan pois. Tiukka sen sijaan voi olla tunnoton tai jopa kipeä.

Kohti parempia lantionpohjaharjoituksia

Aloitimme Rakasta lantionpohjaasi! -kampanjan joogaohjaaja Hanna-Mari Niemisen kanssa, sillä kyllästyimme yksipuolisiin lantionpohjaharjoituksiin. Haluamme toteuttaa lantionpohjaharjoituksia, joista tulee autuas, rentoutunut ja ihana olo. Lantionpohjasta on mahdollista löytää lukemattomia hienovaraisia sävyjä. Olemme huomanneet, että eri ihmiset tarvitsevat erilaisia mielikuvia, jotka auttavat löytämään ennen kaikkea oikeat lihakset ja harjoittelutavan, mutta myös iloa ja motivaatiota harjoittelun jatkamiseen.

Tue meitä Mesenaatti.me-joukkorahoituspalvelussa ja autat toteuttamaan helppoja, motivoivia ja hyvää mieltä tuottavia lantionpohjaharjoituksia.  Löydät kampanjan myös Facebookista ja Instagramista #lantionpohjalokakuu

Eeva Itkonen on kätilö, VTM, sertifioitu synnytysdoula ja kahden lapsen äiti sekä Kätilö- ja koulutuspalvelu Jagan perustaja

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Yksi kommentti