Pessimisti ei pety ja muuta mielen roskaa, josta voit päästä irti.

Myönnän itse olleeni ennen hyvin pessimistinen ja tiedän nyt,että syyt siihen löytyvät omasta rikkinäisestä lapsuudestani.

Kun lapsi kokee varhaislapsuudessaan turvattomuutta sekä epävakaita aikuisia syntyy vaurioita kiintymysuhteessa muihin,ja suhteessa omaan itseen.

Kun tähän yhtälöön lisätään vielä samat aikuiset jotka lupaavat lapselle asioiden muuttuvan tai antavat lupauksia joistakin lapselle itselle hyvin tärkeistä asioista ja nämä lupaukset kerta toisensa jälkeen rikotaan aiheutuu lapselle  pelko luottaa kehenkään ja mihinkään.

Lapselle annetaan toivoa jostakin hyvästä sekä ihanasta joka kuitenkin viedään kerta toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan pois. Lopulta lapsi ei edes itse usko,että olisi minkään hyvän ja ihanan arvoinen elämässään.

Tämä pettymysten ja petetyksi tulemisen pelko kasvaa lapsen itsensä kasvaessa ja aiheuttaa viimeistään aikuisena pohjatonta negatiivisuutta kaikkea uutta kohtaan.

Uusi pelottaa juurikin siksi,että se ei ole varmaa eikä näin ollen turvallista.

Pessimisti kokee, että elämä on potkinut päähän liian monesti ja suojautuu siksi kun ei odota mitään, ei pety -ajatuksen taakse.

Pessimisti elää varman päälle elämää missä jokainen yksityiskohta elämässä on lähes valmiiksi suunniteltua tai ainakin pettymys asioiden epäonnistumisesta on jo jollakin tasolla läpikäyty.

Pessimistillä on edessään suojakuori jonka taakse hän piiloutuu elämän kolhuja ja pettymyksiä vastaan.

Pessimisti siis suojelee itseään kertomalla etenkin itsellensä ja myös muille, että ”valmistautumalla” pettymyksiin jo ennakkoon ne eivät satuta eikä tule petyttyä ainakaan niin pahasti,kuin voisi.

Mutta juurikin tämän vuoksi pessimisti todellakin pettyy kerta toisensa jälkeen, koska hän ei uskalla luottaa itseensä , muihin eikä elämään.

Pessimisti näkee virheitä ja mahdollisia katastrofeja joka puolella ja näin ollen hän on jatkuvassa valmiustilassa eikä osaa rauhoittua tai rentoutua tähän hetkeen.

Jokaisesta meistä löytyy varmasti  pieni pessimisti aina toisinaan. Kuinka useasti on tullut sanottua osallistuttua joihinkin arpajaisiin,että:

En mä siitä mitään kuitenkaan voita .

Ajoittainen negatiivisuus on ihan normaalia mutta siitäkin voi opetella pois.

Elämä ei ole eikä kuulukkaan olla aina ruusunpunaista kukkaketoa mutta oma suhtautuminen siihen miten elämän kokee vaikuttaa siihen hyvin paljon miten sen myös näkee.Pettymykset ja haasteet kuuluvat  ihmisen normaaliin elämään ja kukaan meistä ei pysty ikinä täysin niihin valmistautumaan.

Itse koin suuren herätyksen 2011 kun siskoni sairastui vakavasti ja vähän myöhemmin nukkui syövän uuvuttamana pois.

Vaikka kuinka yritin en vain pystynyt valmistautumaan ja valmistamaan itseäni tähän menetykseen, en vaikka olin mielessäni käynyt kaikki mahdolliset varitaatiot kaikkien läheisten kuolemista.Koin tilanteen mikä ei todellakaan enää ollut mun eikä kenenkään muunkaan käsissä tai ohjattavissa. Ja mun oli vain pakko hyväksyä se, ja oppia elämään sen kanssa etten voinutkaan vaikuttaa mihinkään millään tavoin.

Ensimmäistä kertaa pessimistinä mä jouduin kaivamalla kaivamaan positiivisia asioita jokaiseen päivään, koska muuten en vain olisi selvinnyt kaikesta. Ja se auttoi mua lopulta heräämään kaiken kivun ja menetyksen keskellä.

Negatiivisuus syö ihmistä sisältäpäin, ja näin se sisäinen negatiivisuus heijastuu myös ulospäin vaikuttaen ihmisen elämässä kokonaisvaltaisesti. Lähipiiri, parisuhde, työyhteisö ja pessimisti itse kärsivät jatkuvasta negatiivisuudesta ja lopulta pessimisti itse voi sairastua myös fyysisesti jatkuvan negatiivisuuden vuoksi.

Tie pois negatiivisuudesta ei ole mutkikas jos itsellä vain on siihen halua.Ensin on hyvä mahdollisuuksien mukaan tunnistaa sekä selvittää omat syyt sekä mahdolliset tunnevammat oman negatiivisuuden takana.

Negatiivisuudesta pois pääseminen ei ole yhden eikä kahden yön juttu vaan vaatii toistoja toistojen perään.

Tässä sinulle  muutama vinkki negatiivisen ajattelun kierteestä irrottautumiseksi ja jotka ovat auttaneet minua:

  • Puhu itsellesi kauniisti . Sisäinen puheesi  ratkaisee hyvin paljon millaisena maailman ympärilläsi sekä itsesi  siinä näet. 
  • Tarkkaile ajatuksiasi. Korvaa huomattuasi negatiiviset ajatukset nopeasti positiivisilla.
  • Kohtele toisia niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Mieti miten toivoisit muiden sinua kohtelevan ja kohtele sitten muita samalla tavalla.Ajan kuluessa tämä palaa sinulle kyllä takaisin.
  • Anna itsellesi lupa iloon ja onnellisuuteen. Elämän ei tarvitse olla vakavaa eikä vastoinkäymisiä  täynnä, anna itsellesi lupa olla iloinen ja onnellinen sekä naura vaikka kaikki ei aina menisikään täydellisesti.
  • Ympäröi itsesi mahdollisuuksien mukaan positiivisilla ihmisillä.Ajan mittaan negatiiviset ihmiset kyllä tippuvat elämästäsi pois.

Ennnen kaikkea ole itsellesi armollinen. Elämä kantaa kyllä vaikka kaikkeen ei olisikaan valmista käsikirjoitusta.

Nukkumaan käydessä ajattelen:

Huomenna minä lämmitän saunan,

pidän itseäni hyvänä,

kävelytän, uitan, pesen,

kutsun itseni iltateelle,

puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen,

kehun: Sinä pieni urhea nainen,

minä luotan sinuun.

 Eeva Kilpi, Laulu rakkaudesta ja muita runoja 1972

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.