Naisen ADHD tutkimukset

Vuosi 2022 meni omalta osaltani hyvinkin samalla arjen rutiinilla kuin kaikki edellisetkin vuodet. Suuria saavutuksia  vuoden aikana oli lähinnä se että irtauduin vanhasta työstäni vahustenhoidosta ja lähdin tekemään työtä nuorten maahanmuutajien kanssa.

Ja ennen kuin huomasinkaan olinkin 6kk sijaisuuden sijaan vakityössä.

Paras päätös ikinä.

Vuoden loppupuolella löysin vihdoinkin traumoihin erikoistuneen psykoterapeutin ja minulla alkoi ADHD tutkimukset psykologin kanssa.Näissä tutkimuksissa tarkoitus on tutkia trauman vaikutus ADHD oireisiin. Ja onko kyse ADHD:sta vai esimerkiksi pitkittynyt PTDS (traumaperäinen stressihäiriö)joka muistuttaa ADHD:ta mutta johtuu traumakokemuksista.

Ennen näitä tutkimuksia olin jo käynyt miepän sairaanhoitajan vastaanotolla alkukartoituksessa sekä pidimme teams tapaamisen kesällä yhdessä sairaanhoitajan sekä psykiatrin kanssa. Täytin myös joitakin lomakkeita sairaanhoitajan käynnillä ja ennen sitä.Näissä kartoitettiin mm.masennusta, pakko-oireita, ADHD oireita ja mielialahäiriöitä.

Ja mikä ei ollut yllätys edes minulle näissä vahvasti esille nousi juurikin ADHD oireet. Sairaanhoitajalle vein myös kaikki minua koskevat lapsuuden sosiaalityön paperit ja hän tilasi perheneuvolan paperit lapsuuden kotikunnastani. Näitä perheneuvolan papereita en itselleni saa ellen tilaa niitä itse mutta niihin palataan myöhemmillä psykologin käynneillä.

Psykologin käynnit alkoivat marraskuussa hyvin tiheillä kerran viikossa tapaamisilla. Paljon tehtiin tehtäviä joissa mm. 344 kysymyksen persoonallisuustesti, kongitiiviset testit ja ADHD oireista useita syventäviä testejä sekä keskusteluja.Lisäksi oli haastattelu johon osallistui siskoni. Yleensä diva-haastatteluun osallistuu vanhempi mutta tässä kohtaa psykologi koki aiemman perhedynamiikan vuoksi että,  10 vuotta vanhempi siskoni on parempi osallistuja tähän.Tässä haastattelussa käytiin läpi lapsuutta ja kouluikää niin, että siskoni kertoi kysymyksiin vastaukset lapsuudestani ja kouluiästäni ja minä aikuisuudesta sekä tästä hetkestä.

Kongitiiviset testit tehtiin koska psykologin tekemät testit ollessani 7 luokalla koulussa antoivat diagnoosin minusta älykkyydeltä keiskitasoa alempana sekä heikkolahjaisena. Nämä eivät vastaa nykyisen psykologin mukaan kuvaa jonka minun potentiaalista saa keskusteluissa.

Kongitiivisissa testeissä huomasin ongelmia värien hahmottamisessa sekä siinä ,että eri värit sekkoittuivat toistensa kanssa. Omilla pojillani on todettu värisokeutta ja itselläni tätä ei ole koskaan edes tutkittu. Lisäksi puuduttavan toista numerot perässä testin aikan huomasin miettiväni mm. työasioita ja, kun piti taas luetella sanotut numerot pienemmästä suurempaan suorastaan loistin tässä tehtävässä.

Sanalliset laskutehtävät aiheuttivat jäätävän lukkoon menemisen vaikka tiesin mikä laskutehtävä on kyseessä aivot eivät suostuneet toimimaan ollenkaan.

Miksi ADHD tutkimukset?

Minulla on takana 3 synnytyksen jälkeistä masennusta, 2 työuupumusta, erilaisia varhaisaikuisuudessa olevia masennuskausia, sekä useampi keskeytynyt koulu ja etenkin nuorena aikuisena elämänhallinan ongelmia.

Olen impulsiiivinen, jatkuvasti äänessä oleva höyryjuna , kunnes energiat loppuu enkä jaksa mitään enkä ketään. En jaksa keskittyä kauan tai jos keksityn johonkin en kuule enkä näe ympärilläni mitään tai ketään.Teen asioita samaan aikaan ja puhun itselleni ääneen että asiat pysyy kasassa pääni sisällä.

En kestä epäoikeudenmukaisuutta yhtään ja tiedän miljoonasta  asiasta jotakin mutta en välttämättä sitä mitä hetki sitten tapahtui. Hukkaan minun puhelimen tuhat kertaa päivässä ja listaan asioita ylös että saan edes osan niistä tehtyä. Tai venytän asioiden tekemistä loputtomiin myös niiden tärkeidenkin.

Lisäksi perheessäni on useampi joilla on jo ADHD tai ADD diagnoosi tai vahva epäilys siitä.

Diganoosi tuo tuskin mitään uutta omaan elämääni, mutta se auttaa ennen kaikkea itseäni ja läheisiäni ymmärtämään minua paremmin.

Lääkitystä en ole edes miettinyt vakavissani,koska olen elänyt itsenäni jo 43 vuotta toisiko ne elämääni jotakin uutta vai muuttuisiko mun persoonani kokonaan?

Seuraavaksi tammi-helmikuun vaihteessa minulla on uusi tapaaminen psykologin sekä lääkärin kanssa. Silloin selviää jatkot asian suhteen ja kerron lisää ADHD tutkimuksistani.

 

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.