Miten selvitä toteutuneen unelman jälkeisestä uupumuksesta?

Muistatko sen tunteen kun jonkun unelman toteutuminen on vihdoinkin totta? Sen aivan upean fiiliksen ja ilon sekä onnen tunteet kun joku mitä olit kenties kauan haaveillut olikin vihdoin edessäsi totista totta.Uusi auto, koti, häät, parisuhde oikeastaan ihan mikä vaan mitä olit sydämestäsi toivonut.Ja mitä kauemmin tätä unelmaasi oli vaalinut sitä upeammalta sen toteutuminen vihdoinkin tuntuu, eikö?

Entäpä mitä tunsit kun unelman toteutumisesta olikin jo hetki aikaa? Kun normaali arki ja elämänrytmi palasi ja se unelma olisikin jo osa omaa arkeasi. Toteutunut unelmasi tuntuisi edelleen hyvältä, sen ajattelu ja toteutuneen hetken miettiminen saisi edelleen sydämesi hyppimään ilosta sekä onnesta mutta…riippuen siitä mikä unelmasi on ollut se aika varmasti on herättänyt jo ennen toteutumistaan mutta myös toteutumisen jälkeen pelkoja, epävarmuuksia sekä hämmennystä. Saatat jopa pelästyä omia tunteitasi sekä hävetä niitä jolloin et välttämättä edes halua puhua tai tunnustaa niitä kenellekkään et edes itsellesi.Olihan suuri unelmasi vihdoin toteutunut.

Kutsun tätä tilaa unelmien jälkeiseksi uupumukseksi. 

Unelman ,eli sen oman sydämen toiveen vihdoinkin toteutuessa herää meissä kaikissa monenlaisia tunteita. Tunteet taas ovat yhteydessä meissä kaikissa oleviin hormoneihin ja etenkin isojen positiivisten  elämäntapahtumien yhteydessä sekä mielihyvä että stressihormonit ovat korkealla. Mitä tapahtuu kun tilanne on ohi? Mielihyvähormonin taso laskee vauhdilla alas ja stressi laukeaa joten myös oma mieliala voi tulla alas kovaa vauhtia.Kun tähän yhtälöön lisäät pelot, hämmennyksen ja ehkä myös unelman toteutumisesta johtuvat omat odotukset on uupumisoppa valmis.

Miten uupumus sitten näkyy unelman toteutumisen jälkeen ja mitä sille voi tehdä?

Kerron esimerkkinä oman suuren unelmani toteutumisesta.Olen jo vuosikausia haaveillut naimisiin menosta ja häistä.Edellisessä suhteessa ex-puolisoni ei naimisiin halunnut ja tämä oli yksi asia joka vuosikaudet hierti suhdettamme.Se nosti minussa pelkoja omasta riittämättömyydestä toiselle sekä siitä etten ollut suhteessa tarpeeksi hyvä sekä naisena, puolisona ja äitinä lapsille. Näitä samoja pelkoja ja olettamuksia olen kantanut mukanani myös tähän uuteen rakkauteeni. Miten nämä asiat vaikuttavat etenkin unelman toteutumisen jälkeen?

Meillä oli aivan ihanat häät.Aina varmasti löytyisi parannettavaa ,mutta pienellä budjetilla ja lyhyessä ajassa järjestetyt häät olivat tunnelmalliset.Mukana olivat ne lähimmät ja tärkeimmät ihmiset tässä suhteessa.Häät toteutettiin täysin itse yhteistyöllä lähimpien ihmisten kanssa koristelusta ruokaan asti. Ainut mitä ostimme valmiina oli hääkakku, sormusten sekä häävaatteiden lisäksi .Pelkästään häitä jo ajatellessa tulee lämmin sekä hyvä olo ja on vain pakko hymyillä.

Muutamia päiviä häiden jälkeen iski totaalinen uupumus.Arki tuntui tylsältä ja laimealta ja olo oli kuin päähän lyödyllä. Huomasin miettiväni tässäkö tämä nyt oli?Elämä jatkuu täysin samana, kuin ennenkin.Heräsi pelkoja ja hämmennystä siitä mitä nyt tapahtuisi ja olinko tehnyt oikean ratkaisun.Ja samaan aikaan sydän huusi kaiken tapahtuneen oikeellisuutta ja hyvää oloa tapahtuneesta.Kävin siis aikamoista tunteiden ja hormonien aallokkoa läpi.Toisessa hetkessä olin onneni kukkuloilla ja toisessa itku kurkussa miettien mitä tästäkin tulisi.Kaikki edellisen suhteen pettymykset ja huonommuudentunteet suorastaan hukuttivat mut alleensa.Olin väsynyt sekä totaalisen uupunut ja suoriuduin vain pakollisista asioista elämässäni. Mikä sitten auttoi tasapainon löytymisessä?

Puhuminen ja aika . Kävin tunteita ja ajatuksia läpi puolisolleni ja läheisille ystävilleni.Nimesin itselleni tunteet mitä tunsin milloinkin ja hyväksyin ne sellaisinaan yrittämättä muuttaa juuri sen hetken oloa mitenkään.Opettelin taas nauttimaan arjesta ja pyrin täyttämään päiväni mielekkäällä tekemisellä. Kaiken kaikkiaan tätä oloa kesti vajaan pari viikkoa ja huomasin pikku hiljaa synkkien ajatusten ja tunteiden jäävän taakse.

Unelmien täyttyminen voi olla myös kriisi  kuten mikä tahansa muutos elämässä.Omat odotukset, menneisyyden pettymykset sekä traumaattiset kokemukset vaikuttavat myös siihen miltä oman unelman toteutuminen tuntuu ja millaisia tunteita sen jälkeen meissä herää.Opettelemalla tuntemaan itsensä ja hyväksymään myös negatiiviset tunteet osana elämää selviää parhaiten elämän ristiaallokossa.

Suosittelen myös lukemaan postaukseni syistä miksi unelmien toteutuminen voi olla vaikeaa jos usko niiden toteutumiseen puuttuu.Postaus löytyy täältä > Mitä sitten kun unelmat eivät toteudukkaan?

Seuraavassa blogi tekstissä kerron aiheesta naisellisuus seksuaalisen trauman jälkeen.

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.