Puhti: Pidä huolta riittävästä raudan saannista ja ehkäise raudanpuutos
Rauta on ravintoaine, jota on välttämätöntä saada ruokavaliosta. Raudan yksi tärkeimmistä tehtävistä elimistössä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Riittävällä raudan saannilla voi vaikuttaa niin jaksamiseen, hyvinvointiin kuin mielialaankin. Raudanpuute voi syntyä, mikäli rautaa ei saada ravinnosta riittävästi, rautaa ei imeydy riittävästi tai sitä menetetään liikaa.
Tärkeimpiä raudan lähteitä ruokavaliossa ovat maksa, liha ja täysjyväviljavalmisteet. Samanaikaisesti raudan kanssa nautittu C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Tietyt ruoka-aineet ja juomat puolestaan heikentävät raudan imeytymistä (esimerkiksi kahvi ja tee). Mikäli rautaa ei saada riittävästi, voidaan ruokavaliota tarvittaessa täydentää ravintolisällä.
Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos. Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Vaikka periaatteessa tila voi koskea ketä tahansa, on se miehillä ja lapsilla harvinainen.
Selvitä omat rauta-arvot ja huolehdi rautavarastoista
Raudanpuutetta tutkittaessa ensisijainen tutkimus on ferritiini. Ferritiini kertoo varastoidun raudan määrästä. Sen alhainen määrä on viite raudanpuutteeseen. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa selvitetään hemoglobiinin mittauksella. Alhainen hemoglobiini viittaa anemiaan. Puhti on palvelu, jonka kautta pääset tutkimuksiin helposti ilman lähetettä.
Ferritiinillä voidaan todeta heikot rautavarastot jo ennen kuin kehittyy raudanpuuteanemia. Alhaisten rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemiaa. Rautavarastoista huolehtiminen auttaa pysymään virkeänä ja terveenä.
Jos hemoglobiini on normaali ja vain ferritiiniarvo on matala, puhutaan kansankielessä usein raudanpuutteesta ilman anemiaa. Se tarkoittaa sitä, että rautavarastot ovat vähäiset. Tässä tilanteessa onkin hyvä selvittää, mistä tila johtuu, jotta siitä ei seuraa anemiaa rautavarastojen tyhjentyessä entisestään.
Raudanpuutetta voi esiintyä usein esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, urheilijoilla, iäkkäillä sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Raudan tarve kasvaa myös raskausaikana.
Naisilla yleisin syy alhaisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset. Rautaa voidaan kuitenkin menettää myös minkä tahansa muun verenvuodon takia. Alhaisten rautavarastojen taustalla oleva syy voi olla myös, että rautaa ei imeydy ravinnosta riittävästi (esimerkiksi suolistosairauden kuten keliakian vuoksi). Poikkeavien arvojen taustalla olevan syyn tai raudanpuuteanemiaan viittaavien oireiden selvittämiseksi on hyvä aina kääntyä lääkärin puoleen.
Puhdin kautta pääset tutkimuksiin helposti ilman lähetettä
Voit tilata ferritiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Ferritiinin kanssa tulisi kuitenkin mitata myös CRP-tulehdusarvo (tulehdustiloissa ferritiinin pitoisuus voi nousta) ja verenkuva (sisältää muun muassa hemoglobiinin ja punasoluindeksit). Nämä mittarit kuuluvat raudanpuutteen testipakettiin.
Laboratoriot ympäri Suomen. Näytteenotto käy hetkessä. Tulokset valmistuvat nopeasti, yleensä jo seuraavana päivänä. Tulosraportti on selkeä ja helppolukuinen. Näet raportilta omat tulokset vertailtuna viitearvoihin sekä saat lisätietoja tutkimuksista ja arvoista.
Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli kaipaat apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai on oireita.
Lähteet:
Ferritiini kertoo rautavarastoistasi (raudanpuutos ja raudanpuuteanemia)
Rauta (Fe) vaikuttaa jaksamiseen, hyvinvointiin ja mielialaan
Hemoglobiini (B-Hb) paljastaa anemian
Naiseuden voiman ja Puhdin yhteistyö ajalla 1.4-14.4!
Koodilla voima10 Naiseuden voiman lukijat saavat 10% edun kaikista Puhdin normaalihintaisista testeistä ja paketeista.
Artikkeli ja kampanja toteutettu yhteistyössä Naiseuden voiman kanssa.