Miia Oino: Lasten tunnetaidot – tie kohti hyvää ja onnellista elämää

Tunnetaidot alkavat rakentua heti syntymästä lähtien. Lapsen kasvuympäristö, eli elinpiiri ja läheiset ihmissuhteet ovat merkittävimpiä tekijöitä sen suhteen, millaisia tunnetaitoja lapsi omaksuu. Emme voi ohittaa tunteiden merkitystä milloinkaan, emme missään kohtaamisissa tai ihmissuhteessa. Mitä vähemmän olemme tunteillemme läsnä, sitä huonommin voimme ja sitä enemmän elämään syntyy turhaa draamaa.

Vanhemmuudessa on lapsen koti

Kuten Tommy Hellsten on sen loistavasti sanonut.

Tunnetaidot ovat suurin lahja, jota voimme itsellemme ja lapsellemme tarjota. Jotain joka kannattelee ja suojelee meitä läpi elämän. 

Sillä kaikki me koemme epäonnistumisia, pettymyksiä, menetyksiä, luopumista, surua, epäkunnioittavaa kohtelua, vihaa, pelkoa, häpeää, iloa, onnistumista ja innostusta. Olennaista on silloin se, että miten me osaamme tunteemme kohdata ja käsittellä. Onko meillä keinoja ja työkaluja?

Miten tuen lapsen tunnetaitoja?

Lapsi tarvitsee peilejä, jotka kertovat hänelle, että hän on arvokas ja rakastettu juuri noin, ainutlaatuisena itsenään ilman vaatimuksia tai odotuksia. Aikuisen tehtävä on auttaa lasta tunteiden kanssa: sanoittamalla, säätelemällä ja ohjaamalla lasta purkamaan/ilmaisemaan tunteitaan hyväksytyillä tavoilla. Ennakointi ja havainnointi ennen tunteen kuohahtamista auttaa olemaan tilanteessa heti mukana. 

  1. Ennakointi ja toimintatapa

Esimerkiksi vihan tunteen eli kiukun noustessa on hyvä miettiä jo etukäteen lapsen kanssa yhdessä, että mitä voisi tehdä, kun huomaa hermostuvansa? Olisiko kiukkupallon heittäminen seinään hyvä konsti, vai pieni painiottelu vanhemman kanssa? Tai kenties tyynyn hakkaaminen hanskat kädessä ja huutaminen samalla? Fyysiset keinot ovat mielestäni parhaita, sillä silloin voi koko keholla ilmaista omaa tunnetta. Lapsi, kun on kokonaisvaltainen luonnostaan.

2. Tunteen säätäminen ja keskustelu

Aikuisen vastuulla on, että tunne ei jää  ”päälle”. Suurimman kuohun ollessa ohi voi keskustella, että mitä siinä sinun mielestäsi tapahtui? Huomasin, että suutuit kovasti. Osaatko kertoa, että mistä kiukkusi tuli? Voit ehdotella jotain, jos lapsi ei tavoita mitään itse. Ehkä syy selviää, tai sitten ei! Pääasia, että lapsi kokee, että hänen tunteensa on sallittu ja ok. Meillä kaikilla on tunteita, aikuisilla myös. 

3. Kaikki tunteet ovat sallittuja, kaikki käytös ei ole

On tärkeää keskustella myös siitä, että ei ole sallittua toimia tunteiden vallassa. Ei saa satuttaa itseä, eikä muita, eikä hajottaa mitään. Siksi on hyvä olla rakentavia keinoja tuntea tunnetta. 

4. Voimaantuminen

Miten olo onkaan helpottunut, kun tunteen on saanut purkaa ja ilmaista? Todella vapautunut ja energinen olo valtaa mielen ja kehon. – Hienosti tehty!

Erinäisistä tekijöistä johtuen lapsi voi joutua elämään hyvin heikkojen peilien ympäristössä. Peilinä toimivalta vaaditaan ensin oma itsetuntemus ja tunnetaidot, jotta pystyy peilaamaan aidosti sydämestään pyyteettömästi ja rakkaudellisesti. Sinä olet ihana, suloinen ja niin fiksu – tärkeä ja rakas minulle juuri noin!

Tunnetaitoryhmässä opettelemme lasten kanssa seuraavia taitoja:

  • Tunteen tunnistamista, sanoittamista ja säätelyä
  • Erilaisia tunteiden ilmaisukeinoja ja purkua
  • Voimaantumista

Sitä kautta myös perheenne ja/tai parisuhteenne arki helpottuu, kun yhteys välillänne kasvaa uudelle tasolle ja ymmärrys lisääntyy.

Tervetuloa ryhmääni ja kysy rohkeasti lisää!

Myös aikuisille ryhmät mahdollisia. Toimin Tampereen keskustan alueella Amurissa. Ryhmäkoko on pieni 4-6 lasta/aikuista. Jolloin jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi ja saa osallisuuden tunteita runsain mitoin.

<3:lla

Miia Oino

Lasten tunnetaito-ohjaaja

Lapsi-ja perhetyöntekijä

      

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.