Kun juurichakra surkastuu, ei peittojen heiluttelukaan enää kiinnosta – näillä keinoin hoivaat sitä

Kirkkaanpunainen, juurichakran (muladhara) tunnusväri, on chakrakartan väreistä väkevin, dynaamisin, intensiivisin ja eniten vahvoja tunteita herättävä. Punainen on kiihdyttävä, ravisteleva, vaativa ja vimmainen, mutta myös vaarallinen ja varoittava. Punainen on ehdottomuudessaan väri, joka pysäyttää. Pukeudu punaiseen, jos haluat kääntää päät! Vältä sitä, jos et kaipaa huomiota. Annostuksesta riippuu, mikä on vaikutus…

Punaisiin pukeutunut ihminen voi olla niin dramaattinen näky, ettei muisto katoa mielestä koskaan. Kun olin teini, pöllähti suositun tanssipaikan tupakanhajuisesta tungoksesta vastaan mies, joka oli pukeutunut täysin punaisiin. Punaiset kengät, punaiset housut ja bleiseri, ohut punainen kravatti. Kohtaamisesta on vuosikymmeniä, mutta muistan yhä, miltä illan artisti Tapani Kansa näytti. Räikeältä.

Ei ole sattumaa, että punainen yhdistetään myös seksuaalisuuteen. Ikoninen Marilyn Monroe muistetaan parhaiten kuvasta, jossa supertähti poseeraa silmät puoliummessa, huulet kirkkaanpunaisina roihuten.

Itse olen käytellyt punaista yleensä säästeliäästi. Olen omistanut kirkkaanpunaisia kotelomekkoja, jotka ovat käväisseet päälläni ehkä noin kerran. Sen jälkeen ne ovat roikkuneet kaapissa vuosia ennen lopullista kierrätystuomiotaan.

Chakraketjun vähätelty ykkösnyrkki

Ensimmäistä energiakeskusta, selkärangan tyvessä sijaitsevaa juurichakraa, pidetään chakroista tärkeimpänä. Se on elämän, kuoleman, eloonjäämisen ja selviytymisen chakra, fyysisen kehon ja energiakehon perusta. Sen kautta kehoon ryöpsähtää äkillisissä, odottamattomissa vaaratilanteissa adrenaliinipyrskähdys, joka kuljettaa mukanaan selviytymisessä elintärkeää energiaa. Juurichakran kerrotaankin olevan erityisen kehittynyt ihmisillä, joiden täytyy selviytyä äärioloista, siis esimerkiksi extremelajeja harrastavilla.

Tämän takia tuntuu hyvin omituiselta, että varsinkin ns. henkisissä piireissä juurichakraan suhtaudutaan usein väheksyvästi. Aivan kuin sitä pidettäisiin ylempiä chakroja jotenkin vähempiarvoisena alempien energioiden chakrana, vähemmän kiinnostavana kuin korkeaa tietoisuutta ja henkisyyttä ilmentäviä kruunu- ja otsachakroja. Tällainen suhtautuminen on ajattelematonta. Väittäisin sitä myös tietämättömyydeksi.

Pieni esimerkki. Ihmiskehoa verrataan usein taloon. Symbolinen vertaus on kulunut ja kliseinen, mutta en tähän hätään keksi osuvampaakaan. Millainen talo seisoo perustuksilla, jotka rapistuvat hoidon puutteessa? Huojuva talo tietenkin. Jos juurichakra horjuu, keikkuu koko keho. Siitä taas ei seuraa mitään hyvää.

 

Itsensä vähättelijän juurichakra saattaa kaivata pientä pintaremonttia…

Shalila Sharamonin ja Bodo J. Baginskin ihmisen kehityskierron chakrateorian mukaan juurichakran kehittymisen tärkeintä aikaa ovat ikävuodet 0-7. Näinä fyysisen kasvun vuosina luodaan ihmiselämän henkisiä perustuksia, rakennetaan minä-kuvaa ja suhdetta materiaaliseen maailmaan, perheenjäseniin, vanhempiin, isovanhempiin ja sisaruksiin. Tämän kaiken varaan rakentuvat itseluottamus ja perusluottamus elämää kohtaan.

Toisen kerran juurichakran perustarpeiden tyydyttämiseen ja selviytymiseen liittyvät teemat nousevat käsiteltäviksi vasta keski-iässä, elinvuosina 50-56. Tätä vaihetta juuri nyt elävänä minulla on tästä tuoreita, omakohtaisia kokemuksia.

Melkein kaikki elämässäni pyörähti uusiksi, työpaikkaa lukuunottamatta. Tosin kirjoittamiseen ja tiedonvälitykseen keskittyvän ammattini rinnalle ilmaantui myös uusi työ. Melkein huvittavalta tuntuu, että fyysisyyteen liittyvinä juurichakran teemavuosina mieleeni juolahti kouluttautua joogaopettajaksi. Vaikka taustalla oli vuosien harrastus upeiden, kokeneiden joogaopettajien ohjauksessa, se oli silti jättiloikka epämukavuusalueelle. Vielä kymmenen vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan tekeväni sellaista siirtoa.

Kyseenalaistin itseäni pitkään. Kyselin itseltäni, miten muka juuri minä voisin ohjata ketään joogapolulle, koska olin itsekin harrastanut lajia vain muutaman vuoden. Sitten tajusin. En enää edes eläisi niin pitkään, että ehtisin harrastaa joogaa ensin neljäkymmentä vuotta ja vasta sitten kouluttautua alalle.

Elämän tärkeimmät päätökset on tehtävä tässä ja nyt.

Itseään ja mahdollisuuksiaan ei pidä koskaan vähätellä, niin kuin tein. Niin tekee ihminen, jonka käytöstä ohjailee ego. Egon tapana on syytellä, kyseenalaistaa, vähätellä, ilkkua ja herätellä pelkoja. Itsensä mitätöimiseen syyllistyy todennäköisesti myös ihminen, jonka juurichakra saattaa kaivata pientä pintaremonttia…

Elämä ilman erotiikkaa ei ollut edes vaikeaa

Kun juurichakra surkastuu surkeaan kuntoon, sen kyllä tuntee nahoissaan. Laiminlöin vuosikausia itseäni ja tarpeitani fyysisenä olentona ja naisena. Kuvittelin ihan oikeasti, että en tarvitse toisen ihmisen läheisyyttä, en kosketusta, enkä varsinkaan intiimiä kanssakäymistä. Minulle ei tuottanut minkäänlaisia vaikeuksia elää ilman erotiikkaa. Enää en ymmärrä, miten se oli edes mahdollista.

Huonossa kunnossa olevan, hitaasti sykkivän tai tukkeutuneen juurichakran sanotaan näkyvän ihmisestä elinvoiman puutteena, väsymyksenä, juurettomuutena ja jonkinlaisena ajelehtimisena, jopa elämänhallinnan pettämisenä. Itseään on vaikea nähdä muiden silmin, mutta juurichakran horjumisen voi tuntea omituisen epämääräisenä, irrallisena olotilana. Mieltä voi esimerkiksi jäytää tunne siitä, että jotakin asioiden muuttamiseksi pitäisi tehdä. Mutta mistään ei oikein saa otetta. Mieli riuhtoo eteenpäin, mutta asiat eivät vain ota tapahtuakseen.

Pahimmillaan ego alkaa puskea pintaan hylätyksi tulemisen, sairauden tai kuoleman pelkoja tai epämääräistä pelkoa siitä, että jotakin ikävää tapahtuu.

Juurichakran tukkeutuminen voi eri lähteiden mukaan ilmetä myös itsepintaisena muutosten vastustamisena, arkuutena elämää kohtaan ja vetäytymisenä muiden ihmisten seurasta. Nämä ovat vahvoja väitteitä, joiden totuudellisuutta jokainen voi omassa mielessään tunnustella. En itse vetäisi ihan näin suoraviivaisia johtopäätöksiä. Ihmisarkailu voi liittyä ihan mihin hyvänsä, esimerkiksi tähän poikkeusaikaan, johon meidät kaikki on juuri nyt yllättäen ja pyytämättä paiskattu.

Entäpä, jos juurichakra hyrrääkin liian vinkeää vauhtia, ylikierroksilla? Niinkin voi kuulemma käydä, jos materialistiset arvot eli rahaan, ulkonäköön, työhön tai uraan keskittyminen alkavat hallita elämää. Silloin voi äkkiä tajuta olevansa maailmanpyörässä, jota joku muu pyörittää. Tekisi mieli pysäyttää pyörä, mutta se ei onnistu.

Kaikkein vaikeinta on vaientaa ilkkuva ego. Todennäköisesti se inttää sinulta vastausta yhteen, oman henkisen kehityksesi kannalta täysin epäoleelliseen kysymykseen: jos hyppäät pyörästä, mitä muutkin siitä ajattelevat?

Muista, että se on sinun elämäsi. Ei kenenkään muun. Sillä, mitä muut ajattelevat, ei ole väliä.

Hyvä uutinen: chakrojaan voi hoivata

Eri lähteissä intialaiseen lääketieteeseen liittyvää chakrateoriaa viihteellistetään, yksinkertaistetaan ja pelkistetään. Se saadaan kuulostamaan helpolta ja yksinkertaiselta, melkein kuin valikoimalta taikakeinoja, joiden toteuttaminen on tie onnelliseen, tasapainoiseen elämään. Näin asia ei tietenkään ole. Vain harvoissa lähteissä pakkaa sekoitetaan kertomalla, ettei täydellistä tasapainoa kannata edes tavoitella. Tyypillistä on, että elimistö kompensoi yhden energiakeskuksen ”vajaatehoa” voimistamalla muita chakroja.

Hyvä uutinen on se, että energiakeskuksiaan voi huoltaa, voimistaa, avata ja virkistää valitsemalla niitä vahvistavaa ruokaa, musiikkia, liikuntaa, värejä, meditaatiota ja mielikuvaharjoittelua. Esimerkiksi chakrajoogassa hyödynnetään liikesarjoja, jotka vahvistavat pranan eli elämänenergian vapaata virtaamista eri energiakeskuksissa. Nämä liikkeet vaikuttavat myös lihaksiin, hermoihin, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan.

Hyvinvoivan juurichakran erottaminen huonosti voivasta ei ole mitään rakettitiedettä. Kun juurichakra voi hyvin, ihmisen elo ja olo on kohtuullisen helpon ja vaivattoman oloista. Perusasiat ovat hyvällä mallilla ja suhteet läheisiin kunnossa. Eroottinen elämäkin voi osoittaa elpymisen merkkejä…

Pienet vastoinkäymiset eivät tunnu ylitsepääsemättömiltä, eivätkä menneisyyden tuskalliset kokemukset nostata pintaan vihaa ja katkeruutta. Ne ovat osa isoa elämänkaarta, siivu juuri minun ainutlaatuista kohtaloani. Mieli ei takerru harmeihin, eikä ainakaan syyttele niistä muita.

Kun ihmisen suhde juurichakraan on kunnossa, pelaa myös yhteys muihin energiakeskukseen. Silloin on helppo pysyä yhteydessä myös omaan herkkään, henkiseen puoleen ja intuitioon.

Kuulostaako liian ihanteelliselta ollakseen totta? Ihanteet ovat tietysti vain ihanteita. Elämä tuo aina eteen suruja ja murheita, kipuja ja kaunoja, maksamattomia laskuja ja nyrjähtäneitä ihmissuhteita. Mutta kysymys ei olekaan niistä, vaan siitä, miten niihin itse suhtaudut. Annatko mielesi synkistyä, takerrutko vastoinkäymisiin ja alat pyöritellä niitä ajatuksissasi, kunnes mielesi palaa karrelle vai autatko itsesi ylös ahdingosta? Aina ei voi valita, mutta aika usein voi.

Jostain pitää aloittaa. Vanha hokema, jonka mukaan toista ei voi rakastaa, ellei ensin rakasta itseään, pitää kokemukseni mukaan paikkansa. It´s up to you!

Käy läpi lapsuuttasi puhumalla tai kirjoittamalla

Miten tärkein energiakeskus, chakrojen kirkkaanpunainen kruununjalokivi, sitten oikein tasapainotetaan, vahvistetaan ja kiinteytetään? Keinovalikoima on jättimäinen. Yksinkertaisimman, mutta parhaimman neuvon antaa Tamara Driessen The Crystal code -kirjassaan: Ajattele jokaista chakraasi rakkaudella! Siinäpä se. Kaiken avain on itsensä hyväksymisessä, loputtoman arvostelemisen lopettamisessa.

Meidät fyysisiin elämiimme ankkuroivan juurichakran hoivaaminen ei tosiaankaan vaadi mitään ihmetekoja. Syö, nuku ja huolehdi riittävästä levosta. Myös toisen ihmisen kosketuksella on ihmeellinen, mieltä hoivaava voima. Siinäpä ne tärkeimmät!

Jokainen arkipäiväinen kokemuksemme sitoo meidät sukujuurimme, perheisiimme, sosiaalisiin ryhmiimme, ystäviimme, yhteisöihimme, etnisiin taustoihimme, kansallisiin identiteetteihimme ja yhteiskuntiimme. Me olemme yhtä juuriemme kanssa. Niiden mukana imemme itseemme uskomuksemme, asenteemme, arvomme ja ennakkoluulomme.

Voit myös kuunnella intuitiotasi ja kääntää katseesti juurillesi, omaan varhaislapsuuteesi. Onko menneisyydessäsi jotakin, mikä vaatii pohdiskelua, läpikäymistä, keskustelua? Onko jotakin, mitä et voi ymmärtää, saati hyväksyä? Juurichakran energia ilmenee elämän järjestämisen tarpeena. Siksi chakran eheyttäminen voi vaatia mielessä häiritsevästi pyörivien kysymysten tarkastelua.

Ellei keskusteleminen kenenkään kanssa tunnu tarpeelliselta tai ole mahdollista, on kirjoittaminen paras keino prosessoida ajatuksia, tunteita ja muistoja. Suosittelen tarttumaan kynään tai avaamaan wordista uuden, puhtaan sivun. Pidäkkeetön, kritiikitön tajunnanvirran vuodattaminen näkyviksi, konkreettisiksi sanoiksi on parasta terapiaa! Se on myös meditatiivista.

Jos häpeät kirjoittamaasi tai pelkäät, että joku lukee tekstisi, polta päiväkirjasi tai deletoi sanasi kiintolevyltä lopullisesti. Kirjoitat itsellesi, et muille.

Itse olen kirjoittanut päiväkirjaa siitä lähtien, kun opin kirjaimet eli noin 7-vuotiaasta (kieltäydyin opettelemasta kirjaimia ennen alakouluun menemistä, mutta opin väistämättä jotakin). Teininä purin päiväkirjoihini maailmantuskani. Kävin läpi myös tunteita ja kokemuksia, jotka olivat ikäviä ja kipeitä, ja repivät teinin sieluni riekaleiksi. Se ei ehkä ihan heti auttanut antamaan anteeksi, mutta se auttoi päästämään irti. Mikään tuskin tuntui puhdistavammalta ja vapauttavammalta.

Tietämättäni kirjoittaessani hoidin juurichakraani.

 

Tuijottele punaista, koskettele kiviä, nojaile puihin

Kaikki juurichakraansa joskus tasapainotelleet tietävät, että yksi tapa aktivoida muladharaa on kääriytyä punaiseen. Sen voi tehdä myös kuin automaattisesti, alitajunnan ohjauksessa. Kun haluan tietoisesti vahvistaa juurichakraani, vedän jalkoihini joulunpunaiset villasukat, valitsen vaatekaapista punaisen paidan tai sytytän punaisen kynttilän. Saatan pyöritellä sormissani myös kiviä, esimerkiksi lempikiveäni, maadoittavaa mokaiittia (mookaite-jaspis).

Sinapinkeltainen kivi on Australian aboriginaalien voimakivi. Soturit ovat kantaneet sitä mukanaan taisteluissa uskoen sen voimaa ja rohkeutta tuoviin vaikutuksiin.

”Kivet ovat chakrojen superruokaa”, kirjoittaa Driessen osuvasti kirjassaan. Jotkut uskovat, että kivissä on mieltä ja kehoa hoivaavaa voimaa. Ainakin niiden kauneudesta voi nauttia. Sillä tavoin ne varmasti hoivaavatkin. Juurichakraa vahvistavien kivien lista on pitkä: punainen jaspis, punainen haukansilmä, karneoli, hematiitti, musta obsidiaani, savukvartsi, lumihiutaleobsidiaani, punainen kalsiitti, zirkoni, mokaiitti (mookaite-jaspis), musta raita-akaatti, musta puufossiili, musta opaali ja kivettynyt puu.

Kaikkein lähimpänä maata sijaitsevan juurichakran tärkein ja tunnetuin hoivaamiskeino on tietysti liikkuminen luonnossa. Kesäisin tunnen usein vastustamatonta halua tallustella nurmikolla paljain jaloin. Uin ja kahlailen rantavesissä aina, kun voin. Tunnen myös muutaman innokkaan avantouimarin. Lapsuudenystäväni, luontovalokuvaaja Kirsi MacKenzie rakastaa kiipeilyä kallioilla. Retkillään eri puolilla Pohjoismaita hän on taltioinut uskomattoman upeita näkymiä. Tässä niistä yksi:

 

Me metsissä, pelloilla ja vesien äärillä kulkevat suomalaiset olemme aina hellineet itseämme, mieltämme ja juurichakrojamme luonnossa liikkuessamme ihan tiedostamattamme. Olemme intuitiivisesti, kollektiivisessa alitajunnassamme tienneet, että se on parhaaksemme.

Luonto on pohjoisen kansoille valtaisa lahja. Nojaile puihin, hengittele luonnon tuoksuja, anna jalkojesi painua syvälle maahan, mutaan, multaan, veteen, sammaliin ja lumeen. Näin talvella saman asian ajaa lämmin pesuvati. Upota jalkasi veteen, ripauta sekaan merisuolaa ja nauti.

Tai istahda joogamatolle. Ellet omista sellaista, laskeudu risti-istuntaan olohuoneen matolle. Sulje silmäsi ja kuvittele, että kasvatat kultaiset juuret kohti maan ydintä.

Tai kokeile toista variaatiota: Istu matolle ja avaa jalat leveään haara-asentoon. Pidä selkäsi suorassa. Vie kädet lattiaan ja tunne venytys sisäreisissäsi. Kuvittele mielessäsi, että kasvatat juuret lattiaan. Viivyttele hetken hengitellen.

Ei chakrajooga mystisestä nimestään huolimatta sen ihmeellisempi juttu ole.

 

 

Haluatko tietää lisää juurichakraan liitetyistä elementeistä?

Aisti: Haju. Meillä on jokaisella nenässämme 500 – 1000 ilmasta hajuja aistivaa hermosolua. Nenän yläosassa on hajuaistilukko, jota pitkin hajuaistimus kulkeutuu eräänlaista hajurataa pitkin aivoihin. Hajuaisti on tärkeä osa selviytymiskykyämme. Se varoittaa ympäristön vaaroista, savusta tai vaarallisista kaasuista. Oletko tullut ajatelleeksi, että sinulla on myös hajumuisti? Hajumieltymykset muuttuvat, mutta hajumuisti on ja pysyy. Se on yksi ihmisen tärkeimmistä muisteista. Naisen hajuaisti on herkempi kuin miehen. Keskimäärin ihminen tunnistaa noin 4000 hajua, jotkut jopa yli 10 000. Äiti tunnistaa oman lapsensa tuoksun ja lapsi äitinsä tuoksun.

Arkkienkelit: Gabriel ja kaksoisliekki Hope. Kun toivot puhdistusta tai puhdasta valoa juurichakrallesi, pyydä mielessäsi apua arkkienkeliltä.

Arkkityypit: Maanäiti, ravitseva, rakastava ja huolehtiva. Kun suhde maahan puuttuu tai on liian vähäinen, ihminen voi tuntea olonsa haavoittuvaiseksi. Hän voi olla myös huomionkipeä.
Astrologia: Kauris, oinas, härkä, skorpioni.

Elementti: Maa ja sen vetovoima. Maan energia on luonteeltaan vastaanottava, ravitseva ja huolehtiva.
Elämänläksy: Itsensä puolustaminen, perusluottamus, suhtautuminen maahan ja aineelliseen maailmaan.

Fyysiset häiriöt: Krooninen kipu alaselässä. Iskias. Suonikohjut. Peräsuolen kasvain/syöpä. Masennus. Immuunijärjestelmän häiriöt.

Henkiset ja emotionaaliset kysymykset: Perheen ja ryhmän tarjoama perusturvan tunne. Kyky tyydyttää perustarpeet, pitää puoliaan ja puolustautua. Itsesuojeluvaisto. Tunne siitä, että on turvassa. Emotionaalisen ja henkisen terveyden perusta.

Hormoni: Adrenaliini, noradrenaliini. Munuaisten yläpuolella ovat lisämunuaiset. Ne puskevat elimistöömme adrenaliinia ja noradrenaliinia, jotka käskyttävät kehoamme hätätilan yllättäessä.

Sijainti: Selkärangan juuressa, peräaukon ja sukupuolielinten välissä. Lähtöpisteet ovat jalkapohjissa, joista chakra yltää jalkoja pitkin ylöspäin vartalon alimpiin osiin.

Teema: Eloonjääminen, maan antimet, ravinto, suoja. Vastaa kysymykseen: Kuka minä olen?

Voimaväri: Punainen. Punainen lämmittää, luovuttaa energiaa, elinvoimaa ja vahvuutta. Se edustaa maadoittamista ja elämän materiaalista puolta.

Vaikutuspiiri: Fyysinen tukirakenne, selkärangan tyvi, jalat sääret, luut, peräsuoli, paksusuoli, immuunijärjestelmä, geneettinen perusta, seksuaalisuus, viehätysvoima, virtsaelimistö ja veri.
Varjopuolet: Muiden poissulkeminen, ennakkoluulot, illuusiot omasta paremmuudesta.

Voima: Maanläheisyys. Energiapyörre, joka saa meidät syömään, nukkumaan, suojelemaan itseämme ja tiedostamaan vaaratilanteet.

Vahvistavia kiviä: Akaatti, granaatti, hematiitti, obsidiaani, onyx, punainen jaspis, rubiini, savukvartsi, turmaliini, punainen koralli, mokaiitti.

 


Voimistava luonto: Auringon nousut ja laskut, käveleminen paljain jaloin maalla, kallioilla tai vedessä, tuoreen mullan ja metsän tuoksu.
Vahvistava mantra: LAM. Laula, hyräile.
Vahvistava mudra eli sormiasento: Paina molempien käsien peukalo ja nimetön yhteen.

Virkistävä musiikki ja äänet: Rytmikkäät Pohjois-Amerikan intiaanirummut, alkuvoimainen afro- tai shamaanimusiikki, luonnon äänet.

Virkistävät tuoksut ja yrtit: Mirhami, myski, neilikka, patsuli, seetri, sypressi.

Voimistava ruoka: Tomaatit, chilipaprikat, punaiset paprikat, sipulit, punakuoriset perunat, luumut, retiisit, vesimelonit, raparperi, punaiset omenat, vadelmat, mansikat, karpalot, kirsikat, mesimarja, punaherukka, jamssi, kidneypavut, linssit, ohra, punainen liha, mausteneilikka, cayennepippuri, inkivääri, salvia.
Vahvistavat lauseet: Olen tasapainoisessa tilassa. Kehoni on turvassa, olen rauhallinen. Näen, kuinka juurichakrani toimii moitteettomasti. Olen maadoittanut itseni.

Vahvistava ajatus: Minulla on käytössäni kaunis fyysinen keho, josta otan vastuun. Sen avulla voin ilmaista itseäni luovasti. Tiedän, että kehoni on lahja luojaltani. Se on minun ajoneuvoni ja taloni tässä elämässä. Sen sisällä minun on hyvä olla. Olen turvassa. Juurichakrani on auki ja tasapainossa. Se on reitti, jonka kautta minuun virtaa uudistavaa, puhdistavaa energiaa.

Sanotaan että…Kun juurichakra on täysin kunnossa, olet valmis astumaan ylösnousemuksen polulle. Silloin luotat täysin siihen, että universumi tuo sinulle kaiken, mitä tarvitset.

Lähteitä: Philip Permutt: Kivien parantava voima (Delfiini-kirjat, 2012), Sari McGlinn: Pieni kivikirja, opas kivien hoitavaan maaimaan (Harmoniahuone, 2004), Tamara Driessen: The Crystal code, A modern guide to crystal healing (Penguin life, 2018), Inderjit Kaur Khalsa: Chakrapolku (Tammi, 2014).

Kiitos: Kristiina!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.