MITRA VASARA: Kontrolloimisesta nauttimiseen

Picture

Erittäin monelle naiselle on haastavaa päästää arjesta ja sen näennäisestä kontrolloimisesta irti. Irti päästäminen vapauttaa naisen elämään pehmeämmin, heleämmin ja antautuneemmin. Irrottautuneena hän on valmiimpi ottamaan vastaan sen, mitä elämä luontaisesti hänelle tuo. Kontrolloidessaan nainen pienentää maailmankuvaansa keskittymällä pikkuasioihin. Hänen mielestään elämä tuntuu olevan hankalampaa, jos kumppani on viikannut pyyhkeet väärällä tavalla. Vapautuessaan hän näkee asiat paljon laajemmin ja osaa nauttia. Sillä aikaa, kun kumppani viikkaa pyyhkeitä (väärin tai oikein!), hän menee esimerkiksi lukemaan, kävelylle tai saunaan rentoutumaan.
Kontrolloinnista irti päästäminen antaa näin valmiuksia myös siihen, että naisen elämän tärkeät ihmiset, kuten perhe ja ystävät, saavat osallistua, auttaa ja jakaa arkea. Jos sen sijaan naisen mielestä hänen pitää aina ”tehdä kaikki”, naisen on luultavasti vaikeata päästää irti kontrolloimisesta. Hän saattaa olla uupunut, mutta tekee silti mieluummin asiat ”oikein” itse kun antaa toisten auttaa. Naisen voi olla myös vaikeata yksinkertaisesti myöntää olevansa yliväsynyt.Jos arjen, työelämän, kodin ja perheenjäsenten menot vievät naisen elämästä liikaa tilaa, hän muuttuu vähitellen ilottomaksi ja suorittavaksi. Nainen kokee usein liikaa painetta auttaa toisia ihmisiä, eikä osaa tai muista näin ottaa itselleen tarpeeksi tilaa ja helliä itseään – nauttia omasta elämästään.

Kontrollointi lähtee aina ihmisen mielestä eli ajatuksista, huolista, peloista sekä menneen ja tulevan analysoimisesta. Ilo, rakkaus ja antautuminen pysyvät niihin keskittyessä kaukana, vaikka ihminen saattaa puolustella huolehtivansa toisista juuri rakkauden nimissä. Rakastaminen ei vaadi huolehtimista, vaan antautumista, herkkyyden ilmaisemista ja kuulemista.

Kontrollissa on usein kyse myös siitä, että ihminen haluaa kokea itsensä tärkeäksi ja hyväksytyksi. Hän hakee tekojensa kautta hyväksyntää itselleen. Ihminen ei kuitenkaan koskaan tule olemaan tyytyväinen tällä tavalla saamaansa huomioon, vaikka häntä kehuttaisiin jatkuvasti ja ylistävästi. Ainoa tapa kokea itsensä hyväksytyksi on hyväksyä itsensä. Ulkoisiin asioihin keskittyminen ja niiden kontrollointi ovat vain yrityksiä saada maailma tuntumaan omalta, mielekkäältä ja turvalliselta. Elämästä nauttiminen on hetkittäistä, ja liittyy paljolti ulkoiseen suorittamiseen. Kun ihminen hyväksyy itsensä, rakastaa itseään ja huolehtii hyvinvoinnistaan, hän nauttii pelkästä olemassaolostaan asettamatta suuria vaatimuksia itselleen tai toisille. Tällainen elämä on kevyttä ja nautinnollista, sillä valoisa ihminen on antelias, rehellinen ja viisas. Hän antaa toisille lämpöä ja näkee asiat tietoisesti, eikä hän hae toisilta huomiota, sääliä tai hyväksyntää.

Yksi upea keino päästää irti kontrollista on rakastelu. Rakastelu on keino antautua elämälle. Rakastellessaan itsensä tai kumppaninsa kanssa nainen antautuu elämälle ja kaikelle sille, mikä tulee itsestään. Ilman läsnäoloa seksi ei täytä tätä mahdollisuutta vaan se on suoritus, josta mahdollisesti saavutettava orgasmi on vain yksi tehtävä tai sen tulos. Läsnä ollessaan eli sydäntään kuunnellessaan nainen avautuu ja päästää kumppaninsa erittäin lähelle syvää, herkkää itseään.

Rakasteluun antautuminen on sitä, että antaa itselleen luvan kontrollista irti päästämiselle ja ottaa vastaan elämän juuri sellaisena, kuin se on, yrittämättä hallita sitä. Näin rakastelun hetki otetaan vastaan – sitä ei yritetä pakottaa tiettyyn kaavaan tai rutiiniin, mielen luomiin kuviin siitä, mitä rakastelun kuuluisi olla. Hetken annetaan tuoda sitä, mitä se milloinkin tuo: nautintoa, herkkyyden kokemista, yhteyttä kumppaniin, intohimoa sekä odottamattomia tuntemuksia ja kokemuksia.

Kontrollista irti päästäminen rakastelussa on myös lahja, jonka mies pystyy antamaan naiselle. Mies ei ”ota” ja nainen ”anna”, vaan molemmat saavat. Nainen saa mieheltä antautumisen kokemuksen, ja mies saa toteuttaa perusvoimaansa, aktiivista ottamista. Naisen kannattaa tunnistaa se, että hänelle on hyväksi kokea antautuminen miehen lempeään syliin. Jos nainen kontrolloi vahvasti kotiaan ja perhe-elämää, hän saattaa nähdä miehen tavan olla olemassa uhkaavana tai estävänä. Tällaiset ajatukset luovat valtavasti negatiivisuutta parin välille. Mies tarvitsee arvostusta aivan kuten nainenkin.

Naisen ja miehen kohtaaminen rakastelussa myös ilman arjen luomia rooleja on pysäyttävää. Kokemus on molemmille kaunis ja palkitseva, ja auttaa kumpaakin unohtamaan arjen, turhat ajatukset ja kontrolloimisen. Rakastelussa keskitytään elämään ja siitä nauttimiseen!

Mitra Vasaran kirjoittama teos Seksi ja läsnäolo (Basam Books 2014) sisältää runsaasti HOMEWORK! -harjoituksia läsnäolosta, kommunikaatiosta kumppanin kanssa, seksistä sekä itsensä arvostamisesta. Tähän kirjoitukseen sopii inspiroiva harjoitus, jossa unohdetaan arki hetkeksi itsensä hemmottelulla.

HOMEWORK! HEMMOTTELU

Hemmottelu on paitsi ihana tapa tutustua itseensä, myös tärkeä mahdollisuus viettää laatuaikaa itsensä kanssa. Hemmotellessaan itseään ihminen päästää irti tavoitteista ja toisista ihmisistä huolehtimisesta, jolloin kontrollointi unohtuu elämän nautinnollisuuden ottaessa vallan. Itseään rakastava ja arvostava ihminen on keveä ystävä, kumppani ja vanhempi!

Kirjoita ylös ainakin viisi asiaa, joista nautit ja jotka koet itsesi hemmottelemisena. Toteuta ne! Määritä toteuttamiselle aikataulu – tänään teen tämän, tämän viikon aikana tuon. Muista, että vaikkapa pienen kasvohieronnan tekeminen itselleen, hiusten nautinnollinen pitkään harjaaminen, venyttely tai viltin alla makoilu kynttilänvalossa ovat kaikki nautintoja, jotka eivät vaadi rahallista panostusta eivätkä edes paljoakaan aikaa. Älä siis torju omaa hellyyttäsi vedoten siihen, että sinulla ei ole siihen aikaa tai varaa.

Huomaa, miltä sinusta tuntuu annettuasi itsellesi tällä tavoin tilaa. Onko olo valoisampi? Aito itsensä hemmottelu tuo lämpimän olon sydämeesi. Se ei välttämättä ole mitään ulkoisesti suurta, mutta on tärkeätä juuri sinulle. Anna siis itsellesi sitä, mitä juuri sinä koet nautinnollisena!

Oman kappaleesi Seksi ja läsnäolo -kirjasta saat mm. Basam Booksin nettikaupasta tai Akateemisesta kirjakaupasta.

Mitra Vasara, Seksi ja läsnäolo (Basam Books 2014) -kirjan kirjoittaja

Mitran kotisivut löydät täältä www.mitrani.fi

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.