Sirpaleista tehty

 

 Sirpaleista tehty- projekti muotoutui pikku hiljaa vuosien saatossa siitä ajatuksesta että halusin jollakin tapaa nostaa enemmän esille lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä yleisesti sekä uhrin näkökulmasta.

Halusin auttaa muita saman kokeneita sekä kokevia lapsia/nuoria ja samalla kertoa oman tarinani seksuaalisesta hyväksikäytöstä selviytymisestä.
Koin itse vahvasti että aiheesta puhutaan ihan liian vähän, apua ja  etenkin vertaistukea saman kokeneilta löytyy heikosti enkä itse oman prosessini alussa tiennyt tai tuntenut henkilökohtaisesti ketään jolla olisi ollut samoja kokemuksia kuin mulla on.

Törmäsin omassa elämässäni jatkuvasti keskusteluihin joissa päiviteltiin lehtien otsikoissa olevia lasten hyväksikäyttö tapauksia ajatuksella että nämä lapset olisivat ikuisesti pilalla tai armotta  heillä olisi surkea ja epäonnistunut elämä edessään.

Seksuaalinen hyväksikäyttö satuttaa, haavoittaa ja turmelee pienen ihmisen elämää syvästi.
Se jättää jälkeensä syvät ja kipeät haavat joista voi kuitenkin seviytyä ja jokainen lapsi ja nuori selviytyy tavalla tai toisella.

Aihe on edelleen tabu yhteiskunnassamme ja siihen liittyy paljon ennakkoluuloja, myyttejä ja vihaa.
Projektilla haluan tuoda esille on ennen kaikkea sen että seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi selviytyä, siitä selviytynyt ei ole millään tavoin pilalla eikä automaattisesti myöskään voida olettaa että seksuaalisesta hyväksikäytöstä selviytynyt olisi elämässään jotenkin huonommassa asemassa kuin muut.

Uskon myös vahvasti siihen että paras apu ja tuki toiselle hyväksikäyttöä kokeneelle on toinen saman kokenut. Vertaistuki missä tahansa elämän kriisissä tai traumaattisessa kokemuksessa on se mikä auttaa paranemisprosessissa vasta alussa olevia parhaiten.

Uskon myös siihen että tämäkin aihe tarvitsee niitä rohkeita kasvoja ja tarinoita julkisuuteen  jotta muutkin uskaltavat kertoa omista kokemuksista ja uskaltavat lähteä matkalle kohti  omaa selviytymistä sekä paranemista.

Projektin tarkoitus on myös yhdistää meidät seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneet yhteen koska yhdessä meissä on enemmän voimaa saattaa aikaan niitä muutoksia joita aiheen ympärillä tarvitaan.
Unelma ja toive on että aihe nousee vahvemmin esille juurikin selvitymistarinoiden kautta, unohtamatta kuitenkaan sitä mitä traumoja ja kipuja joita hyväksikäytöstä selviytynyt elämässään täytyy läpikäydä ja joiden kanssa selviytynyt joutuu edelleen elämään.

Projektin tavoitteita lyhyesti:

* kerätä yhteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä selviytyneet ja tuoda heidän omat tarinansa  esille.
* Nostaa aihetta enemmän julkisuuteen ja kaikkien kohdattavaksi rohkeiden selviytyjien  ja heidän tarinoidensa avulla.
* Auttaa muita saman kokeneita vertaistuen avulla
* tehdä valokuvaprojekti rohkeiden selviytyijien kanssa ja samalla auttaa oman minäkuvan hahmottamisessa valokuvauksen voimin.
* Vaikuttaa mm. olettamuksiin sekä tabuihin aiheen ympärillä juurikin kertomalla omakohtaisia kokemuksia
*Vaikuttaa seksuaalisesta hyvöksikäytöstä saataviin rangaistuksiin sekä lainsäädäntöön yleisesti.

Toivon projektin olevan meidän maassamme edelläkävijä siinä että se kerää yhteen seksuaalista hyvöksikäyttöä kokeneet ja siitä selviytyneet ja tätä kautta auttaa vertaistuen ja avun kautta mahdollisimman montaa muuta saman kokenutta.

Henkilökohtaisesti toivon myös pystyväni tekemään aiheen ympärillä töitä myös kansainvälisestikkin auttaen mahdollisimman montaa aikuista sekä lasta selviytymään omista kokemuksistaan ilman rajoja.

”Älä koskaan epäile pienen, sitoutuneen ihmisryhmän kykyä muuttaa maailmaa. Se on itse asiassa ainoa tie muutokseen.” — Margaret Meade

Teksti on julkaistu Lahjoita Lapselle- blogissa 30.4.2017

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.