Itsehoidon aakkoset

 

Elämä ei koskaan pyydä sinua olemaan enempää kuin olet. Se juhlii olemassaoloasi juuri siinä kohdassa missä olet. ~Matt Khan

 

Jotkut päivät ovat rankempia kuin toiset. Ja sitten taas jotkut päivät ovat kevyempiä kuin toiset. Koko ajan elämän virrassa tapahtuu oppimista ja oivalluksia, itsestä ja maailmasta. Muutamia haparoivia askeleita eteen ja vähintään yksi taaksepäinkin, niin kaikki henkinen kasvaminen ja kehittyminen tässä elämässä tapahtuu.

Olen blogissani avoimesti kertonut haasteistani arjessa ja hermojen menettämisestäni jopa julkisissa paikoissa. Olen nyt reilun puolen vuoden ajan käynyt kuntouttavassa psykoterapiassa ja kohta puolen vuoden ajan käynyt dialektisen käyttäytymisterapian taitoryhmässä psykiatrian poliklinikalla. Ryhmässä olevan ohjauksen ja opaskirjan avulla olen saanut paljon uusia taitoja, joita harjoitella tunteiden säätelyn kanssa. Vaikka vielä useinkin kiukustun, rätisen ja märehdin päässäni enkä todellakaan aina onnistu olemaan tipahtamatta lapsen tai teinin tasolle oman käytökseni kanssa, ei se enää ole yhtä voimakasta kuin aiemmin ja osaan nykyään sitä tunnetilaa ja jumittamista jo pysäyttääkin. Vuosikymmenten aikana muotoutuneen käytöksen ja toiminnan muuttaminen ei toki tapahdu ihan hetkessä jos ei toisessakaan vaan se ottaa todella oman aikansa ja pettymyksiltä ei tällä harjoittelumatkalta voi välttyä. Ja toisaalta, en usko että maailmasta löytyy ihmistä joka ei koskaan kiukustuisi, hermostuisi, kokisi ärsyyntymistä tai olisi pahalla tuulella. Jos joku väittää olevansa tuollainen ihme-ihminen, suosittelen kaikella lämmöllä itselle totuudellisena olemisen puntarille astumista.

DKT-ryhmässä olemme käyneet läpi tietoisuustaitoja, ahdingonsietotaitoja, tunteensäätelytaitoja ja vuorovaikutustaitoja. Yksi minuun vaikutuksen tehnyt juttu on ollut radikaali hyväksyminen. Sen tarpeen omaan elämääni olen kokemut nyt hyvin tärkeäksi. Kun hyväksyn olotilani sellaisina kuin ne ovat sen sijaan, että yritän muuttaa oloa tai tunnetta miksikään muuksi, eli toisinsanoen lopetan vastaan taistelemisen, oloni helpottuu. Tämän myötä helpottuu hyväksyntä itseäni kohtaan kokonaisuudessa. Ja taas tätä myötä pikkuhiljaa helpottuu tuon hyväksynnän ulottaminen myös muihin elämässä tapahtuviin asioihin, kaikkeen mikä tulee kohdattavaksi päivittäin. Tällä hetkellä ainakin koen sen ajoittain aika hooceenä, jossa onnistumisen tunteita toisinaan saan ja toisinaan taas en. Ja senkin asian opettelen ottamaan vastaan hyväksynnällä. On kai se aika selkeä yhteys, että kun on itse hyvässä synkassa sisäisesti on kokemus ulkomaailmasta positiivisempi ja sen mahdollisesti heittämiä haasteita on helpompi sietää.

Tuntuu että olen hyvin pitkään jollain lailla etsinyt apua ja pelastusta itseni ulkopuolelta. Turvaa parisuhteesta, apua viisailta terapeuteilta ja muilta ihmisilta. Olen janonnut toisten totuuksia koska en ole luottanut omaan sisäiseen viisauteeni. Olen vellonut uhri-roolissa kuvitellen olevani niskan päällä asioissa. Matka on ollut tärkeä ja kaikki kohtaamiset ovat olleet opettavaisia. Jos ei muuten niin ainakin ne ovat opettaneet kyseenalaistamaan ja etsimään omaa totuutta.

Nyt kun ajattelen, olen oikeastaan ollut aika hukassa itseni kanssa, mutta arvatkaapas olenko niinä hukassaolon vuosina sitä tajunnut tai edes pientä tajuntaa havaitessani sitä halunnut/voinut myöntää. No en, koska olen ihminen. Näin me toimimme, koska se on kipeää ja haavoittavaa ja useinkaan emme ole saaneet siihen raadollisen rehelliseen ”heikkouksien myöntämiseen” mallia mistään.

Kuinka sitten olen alkanut kääntää asioita toisin päin, synkkyydestä valoon? Olen etsinyt itselleni apua ja sitä myötä saanut turvaa löytää itsestäni sitä sisäistä aikuista, joka taas ottaa vastuun sisäisestä lapsestani. Ja näiden kanssa on auttanut erilaiset itsehoidolliset asiat.

Olen joskus useampia vuosia sitten törmännyt kirjoitusharjoitukseen nimeltä Innostuksen aakkoset. Siinä kirjoitetaan paperille aakkoset A:sta Ö:hön ja kirjainten kohdalle kirjoitamme asioita, joista innostumme. Se on todella metka harjoitus ja sitä olen tehnyt aina silloin tällöin, saadakseni paremmin yhteyttä siihen mitkä asiat ovat milläkin hetkellä elämässäni pinnalla tai saadakseni ehkä selville josko elämästäni puuttuu jotain mitä siinä kuuluisi olla.

Jokin aika sitten aloin miettimään, millä tavoin oikein pystyn itse vaikuttamaan omaan jaksamiseeni ja aloin laatia samalla menetelmällä pohtien ja kirjoittaen Itsehoidon aakkosia. Sen tekeminen oli voimauttavaa, kun pystyi siirtämään vastuuta sinne minne se oikeasti kuuluu eli minulle itselleni. Ja sain huomata, kuinka oikeasti on olemassa paljon juttuja mitä voin helposti ja melkoisen vaivattomastikin tehdä saadakseen itselle hyvän olon. Koska huonoimpina päivinä ja hetkinä se hyvän olon muistaminen voi olla kovinkin vaikeaa, voi olla aihetta laittaa aakkoset itselleen näkyville muistilistaksi jonnekin näkyvälle paikalle seinälle. Minä koen, että hyvä olo ja onnellisuus muodostuu useista pienemmistä tekijöistä. Yhdenkin asian tekeminen tai muuttaminen omassa elämässä on askel kohti parempaa oloa. Jos aina toimii samalla vanhalla tavalla, on mahdotonta odottaa asioiden muuttuvan.

Listaan tähän omaa Itsehoidon aakkos-taulukkoa, jota myös avaan hieman enemmän. Siitä voi saada esimerkkiä ja innostusta itselle. Ei ole mitenkään tarkoituksenmukaista, että jokaisen kirjaimen kohdalle täytyy jotain saada.

A avanto, affirmaatiot, aktiivimeditaatio, anteeksianto

B B12 vitamiini

C

D D-vitamiini

E eteeriset öljyt

F

G

H hidastaminen, hetkessä eläminen, hyväksyntä, halaaminen

I

J jooga, jalkakylpy

K kuivaharjaus(ihon), kävely, kielirauta, kiitollisuus, kosketus, kirjoittaminen

L leffat, lukeminen, luontovaeltelu

M meditaatio, mantrat, musiikki, mehustus

N neti-kannu l. nenäkannu

O orgasmi

P pranayama, podcastit, puiden halailu

Q

R rautalisä, rajaaminen

S sauna, shiatsu

T tietoinen tanssi & läsnäolo, terapeuttinen taide, TRE

U

V vesi (juomana,kylvyt, suihkut), vyöhyketerapia

W

X

Y ystävät

 Z

Å

Ä ääni

Ö

Avanto. Avantouinti tasapainottaa hermostoani ja saa endorfiinit jylläämään. Olo on taivaallinen pulahduksen jälkeen, vaikka edelleenkin joka kerta sinne meneminen on hienoista tahtojen taistelua. Affirmaatiot eli vahvistuslauseet itselle. Huonoina hetkinäni halaan itseäni ja toistelen kohottavia, vahvistavia lauseita kuten ”Minä riitän tällaisena kuin olen. Minä saan olla tunteva. Luotan itseeni ja kykyihini. Olen selviytyjä. Saan tehdä virheitä ja oppia niistä.” Olen kirjoittanut näitä paperille ja laittanut makuuhuoneen seinälle, josta pystyn lukemaan niitä päivittäin. Niiden sisäistäminen vaatii toistoja ja tärkeää on pikkuhiljaa päästä siihen tunteeseen, että uskot aivan oikeasti mitä itsellesi puhut. Kun et enää millään asteella sisäisesti haraa sanomaasi vastaan, alkaa ihmeitä tapahtua.  Aktiivimeditaatiot ovat Oshon kehittämiä meditaatiomuotoja, joihin olen tutustunut vuosien varrella. Koen ne itselleni hyvin hyödyllisiksi, voimauttaviksi ja vapauttaviksi. Anteeksianto on tärkeä ja myös kovin vaikea irtipäästämisen muoto ja siihen pääseminen vaatii työskentelyä ja itsen kohtaamista. Anteeksiantoa ei voi pakottaa, sille on annettava oma aikansa. Itselle ja toisella anteeksiantaminen on iso lahja joka vapauttaa hurjan määrän omaa vointia huonontavaa ja kuluttavaa energiaa. Sitä voi harjoitella vaikka havaijilaisen Ho’oponopono-tekniikan avulla.

B12 -vitamiinilisälle on tarvetta, koska olen kasvissyöjä. D-vitamiinia taas on hyvä ottaa ihan jokaisen ihmisen. Tähän samaan laitan R kohdalta rautalisän. Väsymyksen ja uupumuksen vaivatessa, on nämä veriarvot hyvä mittauttaa (raudan kohdalla suosittelen myös ferritiinin mittausta ja b12 kohdalla aktiiviarvoa).

Eteerisillä öljyillä on paljon hoitavia ja lääkitseviä ominaisuuksia ja niitä on käytetty vuosituhansien ajan. Öljyihin ja niiden vaikutuksiin voi kiinnostuessa tutustua enemmän esim. kirjasta Hoitavat tuoksut-aromaterapiaopas tai googlettamalla.

Hidastaminen. Multitaskaajalle melkoinen elämäntaidon opettelu. Hetkessä eläminen. Siihen linkittyy tiedostava läsnäolo. Hyväksyminen. Asioiden ja tilanteiden ottaminen juuri niinkuin ne on. Halaaminen tuottaa mielihyvää. Halaamisen hyödyt pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kun halaus kestää pidempään. Kokeile joskus eroa miltä tuntuu halata lyhyesti ja miltä tuntuukaan noin viiden hitaan hengenvedon ajan kestävä halaus. Myös itselle on tärkeää antaa halauksia.

Joogaa on montaa eri suuntausta ja jokainen voi löytää oman kiinnostuksen siitä maailmasta. Itse olen kulkenut hathan kautta astangaan ja käynyt useampien muidenkin tyylien tunneilla vuosien aikana. Astanga on se mihin palaan aina uudestaan vaikkei se tälä hetkellä ole päivittisenä harjoituksena. Kotijoogaaminenkin on tehty nykyään helpoksi nettipalveluiden kautta. Jalkakylpy on ehkä helpoin tapa osoittaa rakkautta itselle. Lämmintä vettä vatiin, vähän merisuolaa tai pari tippaa eteeristä öljyä sekoitettuna hunajaan tai kermaan ja AAH.

Kuivaharjauksen koen varsinkin talvikuukausina ihoa elävöittävänä. Siitä sanotaan myös olevan apua selluliittiin. Itse harjaan lymfanesteiden kulun parantamiseksi kehon ääreisosista kohti sydäntä : kierittävin liikkein jalkapohjista säärien ja reisien ja pakaroiden kautta ylöspäin nousten, kämmenistä kohti olkapäitä kainaloita unohtamatta. Vatsan seutu suoliston kulkemisen mukaan,aloittaen mahalaukun alta vasemmalta alaspäin ja oikealta ylös, kiertäen ympyrää muutama kierros. selkäpuolella samalla lailla suoliston mukaan vasemmalta alas, oikealta ylös. Rintakehällä edestakaisin vaakatasossa, sama juttu selkäpuolella. Kasvot voi hieroa kevyesti sormilla kaulalta lähtien ylöspäin, pyöritellen kevyesti poskia ja purulihaksia, nousten ohimoille, hieroen pyöritellen hiusrajan linja, hieroa päänahka sormenpäillä ja peukaloilla kallonpohja. Tähän itsen hellintään voi yhdistää vielä ultimaalisen kasvojen kohotuksen: pää taakse ja kieli ulos, hengittele rauhassa n.20-30 sek ajan. Jos kiinnostuit enemmän kasvojen hoidosta, youtube on videoita pullollaan. Lähtisin hakusanoilla face massage, face yoga. Kävelyn yhdistän elämässäni hidastamiseen. Se on entisen elämän nopeatempoisen multitaskaajan tapa olla enemmän hetkessä, haahuilla metsissä ja teillä. Kielirauta on asettunut suunhoitooni intialaisen kaverin kautta. Kielessä on eri kohdissa makunystyrät eri mauille: hapan, makea, karvas etc. ja kielessä katsotaan olevan myös suoliston heijasteet. Refleksologisesti kielen puhdistaminen edesauttaa suoliston hyvinvointia. Vaikkei refleksologiaa pitäisi uskottavana, raikastaahan se hengitystä kun kalttaa kielen pinnalle kertyneen iljakkaan kerroksen pois. Ja ei, hammasharjan harjasosalla jynssääminen ei ole sama asia. Kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen auttaa etsimään hyvää pienestäkin ja kouluttaa kääntämään katsetta positiiviseen. Kirjoita vihkoon päivittäin 3-5 asiaa josta olet tänään kiitollinen. Ne voivat olla hyvinkin pieniä tai suuria asioita. Pysähdy hetkeksi kiitollisuuden tunteeseen, tunne se kokonaisvaltaisesti sisälläsi. Kosketuksen koen yhtenä ihmisen perustarpeista. Se antaa yhteyden tunteen ja herättää mielihyvähormoneja toimintaan joten se vähentää stressiä ja antaa turvan tunnetta. Itseäkin voi silittää, halata ja hakeutua kehoterapioihin jos arjessa ei ole muuten kosketusta. Kirjoittaminen on mulle terapiaa. Kirjoitan tämän blogin lisäksi paljon erityisesti käsin, koska se ruokkii luovuutta. Luen juttuja ja etsiydyn erilaisten kirjoitusharjoitustenpariin, jotka auttavat itsetutkiskelussa ja auttavat irtipäästämisessä.

Leffat ovat minulle viihdykkeen lisäksi myös terapiaa. Koen ne kokonaisvaltaisesti ja monesti etsin joko komediaa tai tunteisiin vetoavia elokuvia. Myös jotkut sarjat ajavat saman asian. En katso juurikaan televisiota mutta ilman elokuvia en voisi elää. Lukeminen on miellyttävää, rentouttavaa, jopa nukuttavaa. Haluaisin lukea enemmän mitä tällä hetkellä pystyn. Luontovaeltelu on ihanaa. Mennä metsään ja kulkea ilman päämäärää. Kiipeillä puihin, leikkiä kuin lapsi. Luonto on villi, siellä on hyvä etsiä  sisäisen lapsen lisäksi yhteyttä myös omaan villinaiseen.

Meditaatio hiljaisuudessa tekee hyvää. Luin äskettäin tutkimuksesta jossa oli vertailtu kolmen eri meditaation vaikutuksia aivoihin. Ensimmäinen oli presence eli läsnäoloon keskittyvä meditaatioharjoitus jossa keskitetään huomio hengitykseen tai kehon tuntemuksiin ja huomion harhaillessa pois harjoituksesta palautetaan fokus takaisin. Toinen oli affect eli tunnepainotteinen, jossa tehtiin buddhalaista metta (loving kindness, suom. lempeyden lauseet) meditaatiota, joka lisää myötätuntoa ja empatiaa toisia kohtaan. Kolmantena harjoituksena vertailussa oli perspective eli näkökantaan tähtäävä harjoitus, jossa käytettiin mindfulness tyyppistä harjoitusta. Tässä huomioidaan omia ajatuksia tuomitsemattomasti ja sen tarkoituksena on lisätä toisten ihmisten näkökulmien ymmärrystä. Aivokuvauksissa näkyi kuinka meditaatiot vaikuttivat eri alueille. Läsnäoloon tähtäävä meditaatio vaikutti aivojen huomioon (attention) vaikuttaviin alueisiin, tunnepainotteinen mettameditaatio vaikutti empatian osa-alueeseen ja mindfulness tyyppisen näkökantaan tähtäävän meditaation löydettiin tehneen muutoksia aivojen alueilla, jotka ovat tekemisissä toisten ihmisten mielialojen ymmärryksessä ja hiukan mielenkiintoisesti, hilliten näkökulmaa itseä kohtaan. Useiden tutkimusten mukaan kokeneet meditoijat ovat pystyneet vaikuttamaan aivojen toimintaan ja rakenteeseen mutta myös lyhytaikaisemmilla meditaatio-ohjelmilla on tutkittu olevan vaikutusta aivojen toimintaan, ihmisen hyvinvointiin sekä ahdistuksen ja masennuksen vähenemiseen. Mantrat & musiikki. Jos meditaation vaikutuksesta aivoihin on saatu positiisiia tuloksia, niin samoin on tehty musiikin saralla. Samantyyppisiä rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia on löydetty musiikin vaikutuksista. Musiikin harrastajilla on löydetty yhteyksiä kognitiivisiin taitoihin, ajattelusta muistiin ja tarkkaavaisuuteen. Pelkällä (mieli)musiikin kuuntelullakin on aivoihin positiivisia vaikutusia ja luin hiljan kuinka musiikin kuuntelua on alettu käyttää aivoinfartipotilaiden kuntoutuksessa sairaalassakin. Mehustus. Mehupuristin ja vihermehut ovat olleet syksystä asti omaan jaksamiseeni positiivisesti vaikuttaneet asiat. Ihana tapa startata aamu.

Neti-kannu, hyvä kaverini erityisesti flunssa-ja siitepölyaikoina tai kun tunnen tukkoisuutta nenässä tai sivuonteloissa. Nenäkannua saa ostaa mm. apteekista ja sen mukana tulee käyttöohjeet.

Orgasmi. Seksuaaliterveys on aivan yhtä tärkeää kuin muukin terveys ja sen pitäisi olla luonnollinen asia. Ilman parisuhdettakin pääsee omin käsin onneen.

Pranayama eli hengitysharjoitukset. Hyvä tapa rauhoittaa itsensä vaikka illalla tai koota energiat aamulla. Useissa eri joogatraditioissa pranayama on osa harjoitusta jo alusta asti, kuten kundaliinijooga ja sivanandajooga. Podcastit eli puheohjelmat, joita kuuntelemalla olen saanut paljon tietoa, vertaistukea, oppia & ymmärrystä itselle. Puiden halailu. Hippien hommaa, virkkoo monet mutta energiaa ne puut ovat samoin kuin ihmiset ja kaikki maailmassa. Uusimpien tutkimusten mukaan puut kommunikoivat toistensa kanssa, voisko ne kommunikoida meidänkin kanssa vaikkeivät kaikki sitä tunne tai halua tunnustaa 😉

Rautalisä, mainittiin jo. Rajaaminen. Tätä olen päässyt opettelemaan todella kovan kautta, olen ollut kovin rajaton ihminen ja se on aiheuttanut itselleni paljon kärsimystä. Nyt opettelen oman tilan ottamista ja toisten miellyttämisestä irtipäästämisstä. Itseni puolella olemista jämäkästi ja ystävällisesti. Kuulostelen omaa jaksamista hetkittäin, lupautumatta asioihin etukäteen. Opettelen tunnistamaan mistä oikeasti pidän ja mistä en. Ja opettelen olemaan kantamatta vastuuta siitä, jos rajaamisellani (eli sillä etten enää suostu asioihin joihin olen aiemmin suostunut) loukkaan jotakuta toista.

Sauna, ei kaipaa selityksiä. Sielläkin voi viskoa kiukaalle eteerisiä öljyjä löylyveden mukana. Shiatsu eli sormin ja kämmenin tapahtuvaa meridiaaneilla sijaitsevien akupisteiden painelua. Itsehoitona voi sitä taitaessaan tehdä venytyksiä, hieroa niskaa, kasvoja ja osittain hoitaa vartaloa mutta parhaimman hoitovasteen ja rentoutuksen saa toki toiselta vastaanotetusta hoidosta.

Tietoinen tanssi on aikalailla parasta mitä juuri nyt tiedän. Tanssitapa jossa liikkua kaikilla hölmöilläkin tavoilla mitä on aina halunnut kokeilla muttei ole uskaltanut ja opetella päästämään irti mielen kontrollista. Olotila jossa riisua maskit ja tulla nähdyksi ja hyväksytyksi raadollisen rehellisenä itsenä, juuri sellaisena kuin siinä hetkessä on. Liike ja liikutus <3 Tietoinen läsnäolo eli mindfulness liittyy omalla kohdalla hidastamiseen ja omien toimintamallien huomioimiseen ja niiden harjoittamisen arjessa tietoisen tekemisen (tanssi, tiskaaminen, ruokailu, kitaran soitto, maalaaminen…) tai vain istumisen eli meditaation kautta. Terapeuttinen taide on tanssin lisäksi itselle läheinen tapa kontrollin päästämisen opettelun kanssa ja ilon ja elinvoiman lisäämiseksi. Piirtää tai maalata ilman suurempaa suunnittelua, tuottaa ja tunnustella eri tavoilla. Myös taiteella, niinkuin musiikilla ja tanssillakin on terapeuttisia vaikutuksia. TRE eli Trauma/Tension/Stress Release Exercise eli David Bercelin kehittämä tärinäterapia. Olen kuullut sen pohjaavan tiibetiläisiin tai muihin itämaisiin vanhoihin harjoitusmuotoihin. Ihanan rentouttava tapa purkaa kehoon kertynyttä jännitettä luonnollisesti. Nykyään kehoni aloittaa purkamisen hyvin helposti rentoutuessaan esim. aamulla herätessä tai tanssin jälkeen levätessä.

Vesi puhdistaa, sisäisesti ja ulkoisesti. Vyöhyketerapia itselle annettuna ei toki ole yhtä rentouttavaa kuin toisen tekemänä mutta tekee hyvää jalkakylvyn jälkeen. Jalkahierontaa osaa jollain tavalla antaa ihan kaikki itselleen.

Ystävät joiden kanssa jakaa syvempiäkin tuntoja, sanoin tai tanssin elein. Ystävä voi olla kaukana mutta silti lähellä.

Ääni, äänen käyttö, laulaminen, joikaaminen. Muuttaa energian värähtelyä, kuten tanssikin ja on täten helppo tapa vapauttaa tukkoista energiaa. Liian usein unohtumaan tuppaava pieni suuri asia. Ääneen huokailukin on tosi vapauttavaa, kokeilkaapas syvään hengittämisen jälkeen 🙂

Kaikkineen itsehoito liittyy RAKKAUTEEN. Kun pidät huolta itsestäsi ja hyvinvoinnistasi, vahvistat rakkautta itseäsi kohtaan ja vain itseään rakastava ihminen on kykenevä aidosti rakastamaan muita.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.