Ystävyys on parasta terapiaa

Oli sunnuntai-iltapäivä ja olin juuri lähdössä palauttamaan laina-autoa, kun puhelin soi. Siellä oli eräs ystäväni. Juttelimme niitä näitä ja minä kerroin iloisia kuulumisiani. Hetken päästä ystävä sanoi, että hänellä ei ole kovin kivaa kerrottavaa. Töissä oli ihan hirveät oltavat. Katsoin kelloa. Olin sanonut, että palautan auton tiettyyn kellonaikaan mennessä, mutta en tohtinut sanoa ystävälle, että hei jutellaan toiste. Auton palauttaminen ei sitä paitsi ollut niin minuutin päälle. Istahdin eteisen rahille ja kuuntelin. Ystävällä tosiaan oli kamala tilanne työpaikalla. Erittelemättä sen tarkemmin ihmettelen edelleen, että niin sanotuissa hyvissäkin paikoissa on ala-arvoista johtamista. Silkasta myötätunnosta olin raivoissani ystävän puolesta. Pallottelimme asiaa ja etsimme yhdessä ulospääsyä tilanteesta.

Illalla vielä sain viestin, että kiitos, kun jaksoit kuunnella. Tietenkin jaksoin. Sitähän ystävyys on, että on toisen tukena hankalissa paikoissa. Jaksaa kuunnella ja myötäelää vaikeassa tilanteessa.

Monen monta kertaa olen saanut itsekin tukea ja kannustusta ystäviltä. Työ- ja ihmissuhdeongelmat ovat varmaan ne yleisimmät tilanteet, jolloin olen vastaanottanut lohtua ystäviltä. Olen peilannut asioitani eri ihmisten kanssa ja kysynyt neuvoakin, mitä he vastaavassa tilanteessa tekisivät. Jaettu taakka kevenee kummasti. Puhuminen kannattaa aina.

Ystävyydessä sallitaan mielipide-erot

Minulla ei ole yhtä parasta ystävää, vaan monia hyviä ystäviä. Tarkkaa lukumäärääkään en osaa sanoa, mutta lähipiirissäni on sellaisia ihania ihmisiä, joille voin kertoa asioitani. Jokaisesta heistä olen valtavan kiitollinen. Ystäviäni yhdistää se, että he ovat luotettavia ja osaavat kuunnella ja tukea. Heillä on myös mielipiteitä, jotka he uskaltavat kertoa minulle. En kaipaa yhtenäistä ystävien hyminää, jossa vain myötäillään minun sanomisiani ja tekemisiäni.

Ystävyyteen kuuluu myös eriävät mielipiteet. En luovu yhdestäkään ystävästä sen takia, jos hän on kanssani eri mieltä tai ei jaa kaikkia samoja käsityksiä kuin minä. Riittää että meillä on hyvä olla yhdessä ja voimme keskustella asioista loukkaamatta tahallaan toisia.

Aivan kaikille ystävilleni en tosin voi kertoa samoja asioita. Kävisihän se minullekin raskaaksi toistaa samaa tarinaa monta kertaa. Suodatan jonkin verran, jos tiedän, että ystävää ärsyttää jokin aihe. Minusta silloin on kätevintä rajata sellainen aihe keskusteluista pois.

Ystävyys kestää taukoja

Tässä elämäntilanteessa minulla on paljon aikaa. Haluan jakaa ja antaa sitä hyville ystävilleni. Olen sanonut, että minulle saa aina soittaa ja pyytää apua, jos tarvitsee. Olen itsekin saanut kinkkisissä tilanteissa tukea ja haluan kierrättää hyvää. Auttamisesta jos mistä tulee valtavan hyvä mieli. Enkä halua, että kukaan ajattelee olevansa kiitollisuudenvelassa. Olen myös sanonut, että uskallan sanoa ei, jos juuri sillä hetkellä en pääsekään avuksi. Silloin on helpompi pyytääkin apua, kun toinen ei suostu vain miellyttämisen halusta.

Ystävyydessä voi olla myös taukoja. Välillä on pidempiäkin aikoja, jolloin yhteyttä ei pidetä kovin tiiviisti tai lainkaan, mikä ei kuitenkaan kerro erimielisyydestä tai riidasta. Joskus vaan on taukoa, ja sitten kun ollaan taas yhteydessä, juttu jatkuu tavalliseen tapaan.

Ystäviä myös tulee ja menee, jos näin kevyt ilmaisu sallitaan. Yhteydenpito voi loppua ja toisistaan voi etääntyä, mutta tämä ei tarkoita, että välit olisivat katkenneet. Elämäntilanteiden myötä voi käydä niin, ettei ystävyyssuhde enää kanna. Minusta silloin ei tarvitse velvollisuudentunnosta pitää yhteyttä.

Ystävät saa valita

Ystävät voi valita, mikä on minusta ihanaa. Saa valita, ketkä ovat ystäviä ja kenen kanssa haluaa olla tekemisissä. Tämä tekee ystävistä niin tärkeitä. Minä en ainakaan halua ympärilleni kateellisia ja kaunaisia ja ikäviä ihmisiä. Toki jokaisella meillä on myös ne kaunaiset vaiheemme, mutta jos ystävä on aina kielteisellä tuulella eikä näe ikinä missään mitään hyvää, en jaksa kovin kauan sellaista kielteistä energiaa. Otan etäisyyttä. Annan kyllä toisen mahdollisuuden, jos sellainen tulee.

Uusia ystäviä voi saada minkä ikäisenä tahansa. Se lohduttaa, jos on sellaisessa tilanteessa, että läheisiä ystäviä ei ole. Minulle näin on ainakin käynyt. Eräältäkin työpaikalta jäi pieni porukka, joka pitää edelleen yhteyttä silloin tällöin.

Haluan itse olla hyvä ja lojaali ystävä. Sellainen jolle voi soittaa milloin tahansa. Sellainen johon voi luottaa, että pidän asiat omana tietonani. Sellainen jolle voi uskoutua. Sellainen joka lohduttaa, kun on tarvetta. Sellainen joka kuuntelee. Sellainen jonka kanssa on kiva jakaa asioita. Sellainen jonka kanssa saa nauraa ja hassutella. Sellainen joka ei tuomitse. Sellainen joka tykkää toisesta ehdoitta.

Samankaltaisia ​​artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.