Vuosi ilman vaatteiden ostoa part 2

 

Osa teistä lukijoista saattaa muistaa, että pidin viime vuoden eli vuoden 2015 vaatteiden ostolakkoa. Minun piti kirjoittaa alkuvuodesta postaus siitä miten kaikki sujui, mutta se vain jäi jotenkin töiden ja synnytyskuvioiden alle. Kertoilen nyt kuitenkin ulkomuistista miten vuosi meni, sillä mielestäni asia on tärkeä- ostamme aivan liian paljon turhia vaatteita, joita monesti emme pidä edes kertaakaan päällämme. Nykyään vaatteet ovat suhteellisen halpoja, mutta ne ovat valitettavasti tuotettu hyvinkin epäeettisesti mm. maapallon luonnonvaroja tuhlaten.Olin ajatellut, että vuosi ilman vaateostoja olisi itselleni todella helppo homma. En ole ikinä ollut mitään shoppailevaan tyyppiä, enkä ole siis viihtynyt mitenkään erityisen hyvin vaateostoksilla. Huomasin kuitenkin pian, että olin aina silloin tällöin epätietoisesti ostanut vaatteita esimerkiksi supermarketeista ruokaostosten ohessa.

Tämä aihealue on mielestäni myös erittäin tärkeä tiedostaa! Moni nainen ei ehkä edes tiedosta miten paljon he käyttävät vuositasolla vaatteisiinsa rahaa. Mielestäni nämä rahat voisi kuluttaa paljon järkevämmin esimerkiksi sijoittamiseen. Itse olen ollut vaatteiden oston suhteen aina hintatietoinen eli jos ostan vaatteita kaupasta, niin ostan ne yleensä alennusrekistä. En tavoittele paikkaan muodin aallonharjalla =D

Muistan kuinka ensimmäiset kuukaudet menivät tosi nopeasti ohi, eikä edes käynyt mielessä ostaminen, mutta sitten loppukeväästä muistan haikaileeni jo esimerkiksi supermarketeissa hienojen urheiluvaatteiden perään. Katselin ja hypistelin ja olisin halunnut ostaakin! En kuitenkaan mennyt mieliteon mukaan, vaan pysyin súunnitelmassa. Ei vaateostoksia!

Picture

Nämä ihanuudet jäivät nopeasti pieneksi kasvavan mahan ansiosta. Juuri alkanut työni oli oikeutus ostaa vaatteita, vaikka ehkä olisin pärjännyt ilmankin.Tässä vaiheessa oli myös hyvä homma pengastaa sukulaisten kaappeja, joihin olin lahjoittanut vanhoja vaatteitani. Niistä kaapeista lähti mukaan parit housut, koska itselläni oli hieman pulaa silloin treenihousuista. Mulla on sellanen ongelma treenivaatteiden ja housujen suhteen yleensäkin, että ne menevät haaroista rikki helposti. Omaan siis hieman rehevämmät reidet ja jos kangas on ohutta, niin sisäreisiin tulee helposti reikiä. Näin pääsi käymään muutamille treenitrikoille ja suosiolla heitin ja heitän ne aina roskiin, koska korjata niitä ei yleensä voi. Joskus anoppini on kyllä joitakin housujani korjaillut.

Mieheni oli tässä projektissa mukana ja muistan, kun hän jossain vaiheessa kesää sanoi, että pitäiskö vaan lähteä vähän shoppailemaan johonkin urheiluliikkeeseen. Vaatteiden ostohimo valtasi hänenkin mielensä jossain kohtaan. Kyllä, hänkin pitää urheiluvaatteiden ostamisesta! Pidimme kuitenkin sopimuksesta kiinni. Olimme sopineet, että hänellä oli lupa ostaa juhlapuku, sillä sitä hän todella tarvitsi.

Yksi asia mikä sotki projektia hirveästi oli se, että tulin raskaaksi. Luonnollisesti mahan kasvaessa tarvitsin etenkin äitiyshousuja ja niitä ostinkin kirpparilta kahdet. Toinen kohta missä sorruin ostamaan vaatteita ja sisäkengät oli, kun aloitin aktiivisesti tekemään PT valmennuksia Koivistonkylän Easyfitillä. En vaan halunnut mennä rikkinäisissä kuluneissa housuissa ja kengissä töihin, joten päädyin ostamaan Puman trikoot ja Casallin oleskeluhousut. Lisäksi Easyfitillä on omat vaatteet ohjaajille, joten ostin myös uuden hupparin ja teepaidan, joita käytinkin sitten koko syksyn siellä erittäin ahkerasti.

Picture

Tässä kasa vaatteita, jotka maksoivat kirpparilta ostettuna yhteensä noin 20€. Ei mielestäni todellakaan pahanhintaisia. Viime aikoina olen alkanut suosimaan kirppariostoksia.Aivan viime metreillä loppuvuodesta tuli myös pieni retkahdus. Menimme alennusmyynteihin joulun jälkeen, josta ostin uudet talvikengät ja trikoot. Täysin ilman vaatteiden ostoa en siis pystynyt koko vuotta olemaan. Pääsin kuitenkin kiinni siitä fiiliksestä, kun et pysty ostamaan silloin kun huvittaisi. Sitä voisi verrata tunteeseen, kun tekee mieli makeaa mutta ei vaan voi ottaa. Koin myös vahvasti sen, että ihmiset todellakin shoppailevat myös parantaakseen omaa fillistään. On huomatavasti helpompi ostaa jotakin ja saada parempi mieli, kuin kohdata negatiivinen tunne. En yhtään ihmettele vaikka monet ovat koukussa shoppailuun, sillä onhan se koukuttavaa ja palkitsevaa, etenkin kun löydät mieleisen vaatteen, vaikkakin sinulla olisi kaapissa jo 10 vastaavaa.

Tänä vuonna olen ostanut vaatteita enimmäkseen kirpparilta. Uskomantonta miten hyviä vaatteita sieltä saattaa löytää. On myös siisti fiilis, kun jossakin pöydässä on tismalleen oman kokoisia ja näköisiä vaatteita. Silloin koen todellista löytämisen iloa! Kaikki muut vaatteet voin ostaa kirpparilta paitsi treenivaatteita. Niitä on hankala löytää tai sitten ne ovat huonokuontoisia. Kun lähden vaateostoksille, niin päädyn aina Stadiumiin, XXL:ään tai muuhun urheiluliikkeeseen. Tykkään hypistellä uusia lenkkareita ja trikoita, joten annan silloin tällöin itselleni siihen luvan. Pidän kuitenkin mielessä sen, että tunteisiin en vaatteita osta vaan oikeasti tarpeeseen.

Picture

Tämän ihanan takin ostin 3 eurolla kirpparilta ja aivan mahtavan ihanaa materiaalia olevat trikoot Lidlistä. En tiedä onko marketti shoppaaminen mitenkään trendikästä mutta näillä mennään. Muotia ei myöskään tule seurattua vaan ostan enemmänkin materiaalin ja intuition mukaan vaatteita.Yhteenvetona koko vuodesta voisin sanoa sen, että niitä vaatteita kyllä kannattaa ostaa tarpeeseen. En halua edelleenkään käyttää vaatteiden ostamiseen paljon rahaa vaan mieluummin laitan shoppailusta jääneen rahan esimerkiksi sijoittamiseen tai sitten erilaisiin hoitoihin/valmennuksiin.

<3:lla
​Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Hei Katariina! Kävin lukemassa postauksesi ja se oli oikein mielenkiintoinen.
   olen täysin samoilla linjoilla etenkin tämän suhteen
   “En ole ollenkaan varma, onko ympäristön kannalta kestävämpää pitää yllä käytettyjen vaatteiden kysyntää ja näin todennäköisesti kannustaa joidenkin muiden kertakäyttökulutusta, vai ostaa uutta, kestävää ja laadukasta harkiten. ”
   Mielellään itsekin ostan kalliimpaa ja käytän sitä mahdollisimman pitkään kuin vaan jotakin halpaa. Kirppariltakin tulee ostettua aivan liian helpolla vain koska on siellä on halpaa. Monesti huomaa että otan parin eurin housut mukaan enkä sovita ja sitten ne on väärän kokoiset. Tuhlausta, mutta kyllä näistä oppii kun vaan tietoisesti soveltaa tätä shoppauskin asiaa =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.