Voihan vatsa

 

Noniin, taas on sellainen olo kuin olisi viimeisillään raskaana. Vaan kun en ole. Sen lisäksi, että sukumme naisia on siunattu tomaattitikuilla-mallisella vartalotyypillä ovat muutamat muut tekijät kerryttäneet ihmeellisen alienin vatsan kohdalle.  En voi kieltää etteikö se mitä suuhunsa tunkee ole aika lailla syyllinen. Kuvan patonki näyttää terveelliseltä, mutta ei todellakaan ole, allahan muhii melkoinen kasa majoneesia. Lisäksi vehnä ei sovi minulle yhtään, mutta tokihan sitä patongin himoissaan tulee joskus vedettyä.

Toinen iso syy on IBS eli ärtyvän suolen syndrooma, hyvin yleinen mutta myös hyvin vaiettu juttu. Toki omilla keskustelupalstoilla asiasta puhutaan hyvinkin suoraan, mutta sellaisen joka ei tästä vaivasta kärsi voi olla vaikea käsittää kuinka paljon se vaikeuttaa elämää. Minä olen siitä kärsinyt kohta 30 vuotta, välillä on ollut hyviä kausia, välillä huonoja. Itsellä pitkän huonon kauden räjäytti kolmisen vuotta sitten monen antibioottikuurin putki. Eivät auttaneet maitohappobakteerit, ei fodmapit…Välillä riitti, että joi aamulla lasin haaleaa vettä ja pum-vatsa turposi kuin ilmapallo! Mutta tämäkin on asia, jonka kanssa on vain opittava elämään. Menot ja syömiset pitää suunnitella vatsan ehdoilla.

Asiaa helpottaisi varmaan jos omaisi sellaisen jutun kuin itsekuri. Minulla se on olematon. Kaikista seurauksista huolimatta huomaan yht´äkkiä kuin huumattuna syöväni pizzaa ja juovani Spriteä. Ja sen sitten  kyllä vatsasta näkee :)No niin, nyt kun on kaikki tekosyyt lyöty tiskiin, voidaan kuitenkin todeta, että asialle voi aina yrittää tehdä jotain. Ei pelkästään ulkonäön takia, sillä kuten aikaisemminkin totesin, ulkonäkö ei saa olla este sille, että tekee asioita mistä nauttii, esim. joogaa.  Olen pitkän urani aikana ryhmäliikuntaohjaajana törmännyt valitettavan usein naisiin, jotka tulevat saliin ensimmäistä kertaa, liikkuvat seinän vieriä pitkin ja selvästi toivovat olevansa näkymättömiä. Jostain on jokaisen lähdettävä vaikka kunto olisi heikko, ylipainoa tai ikää kertynyt ja rytmitaju olematon. Rohkeasti mukaan, jossain vaiheessa siitä tulee kivaa!

Se miksi keskivartalon lihasten hyvinvointi on tärkeää (sixpäkin lisäksi, joo ymmärrän) näkyy siellä toisella puolella eli selässä. Vuosia sitten kun minulla todettiin välilevyn pullistuma kysyin lääkäriltä mitä voin itse asialle tehdä. Hän sanoi, että kaikista tärkeintä on pitää rankaa ympäröivät tukilihakset kunnossa. Siispä tässä vinkki vatsalihasten vahvistamiseen; vene eli navasana. (Videon musiikki Arttu Rajala)

Seuraavaksi tulossa tekstiä joogaopettajakoulutuksestani ja ihanasta Villa Mandalasta. Mahtavaa viikon alkua!

 

Navasana

 

Lisää vatsa-aiheisia kirjoituksia: Vatsa kuntoon verkossa ja Kauhukeittiöstä päivää

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.