Vitutusta, kiirettä, stressiä ja turhautuneisuuden purkautumista

 

2,5 viikon rempparutistus alkaa olla loppusuoralla. Onneksi niin! En muista ajankohtaa milloin olisin ollut näin stressaantunut ja ylikuormittunut. Melkein koko ajan on hermokireällä, tuhat ajatusta päässä ja eikä rauhoittuminen auta, kun ei yksinkertaisesti pysty istumaan tai makaamaan paikallaan. Keho käy ylikierroksilla mielen tapaan ja keskellä yötä herää pirteänä tuhat ajatusta päässä asioista joita pitäisi ja täytyisi tehdä. Lisäksi kuvioihin on tullut asioiden unohtelu, kuten viikko sitten papanäytteen antaminen ja raakakakun unohtaminen parkkimaksulaitteen päälle.
Picture

Välillä tai useasti olotila on ollut tälläinen!Koko syksy on ollut aika kiireinen ja on ollut monta rautaa tulessa, ehkä liian monta? Sellaiset mukavat perheen kesken olohetket ovat jääneet vähemmälle. Kaikki kuitenkin kulminoitui tähän remonttiin, jossa laitettiin kolmio katosta lattiaan uusiksi. Tehokkaasti se kyllä valmistui, mutta aikaisempiin remontteihin verrattuna tässä oli yksi selkeä ero ja se on Oliver. Lapsen kanssa kaikki menee uusiksi, tämä opetti sen hyvin. Lapsen ehdoilla mentäessä, ei voi mennä tekemään asioita silloin kuin huvittaa, vaan kaikki on suunniteltava etukäteen lapsen rytmien mukaan. Remppaamaan tai asioita hoitamaan, ei niin vain lähdetä ja tarvittavien puheluiden kuten sähkösopimuksen teko, netin siirto, putkimiehen aikataulutus, pankkiasioiden hoito,
isännöitsijään yhteydenotot, kiinteistövälittäjän kanssa kauppajankohdan sopiminen etc. ei ole aivan niin yksinkertaista, 1,5-vuotiaan äärimmäisen vilkkaan pojan kanssa. Aina silloin kun on puhelimessa, tapahtuu jonkun sortin kriisi ja siinähän se puhelu sitten olikin, kun ei yksinkertaisesti kuule eikä pysty keskittymään.

Tämän kaiken koettuani, ymmärrykseni ura- ja työssäkäyviä äitejä kohtaan jotka tasapainoilevat arjen kanssa, on kasvanut. Ymmärrän hyvin äitejä, jotka tuntevat riittämättömyyttä sekä hukkaavat ja unohtavat itsensä kaiken tekemisen ja suorittamisen alle. Itseään tässä ei kauheasti ole kerinnyt miettimään ja kun väsyneenä, hikisenä ja nälkäisenä on tullut kotiin, niin ensimmäisenä tietysti täytyy antaa pojalle huomiota ja tissimaitoa. En haluaisia missään nimessä elää tälläistä aikataulutettua, kuormittavan suorittavaa elämää. Perhe ja lapset jäisivät tälläisessä elämäntyylissä automaattisesti taka-alelle, vaikka kuinka yrittäisi tasapainoilla. Kun on suoritettava ja painettava, ei kerkiä edes olemaan kiitollinen mistään ja elämä alkaa näyttää ankeammalta kuin se onkaan. Elämä on valintoja ja itse valitsen sellaisen elämäntyylin, että voin olla lapseni kanssa mahdollisimman paljon sekä itsestä huolehtiminen tulisi olla myös erittäin korkealla arvojärjestyksessä.

Jo tässä muutaman viikon aikana huomasin Oliverista sen, että minun stressini ja tunteeni vaikuttivat häneenkin hyvin vahvasti. Hän on takertunut minuun vielä vahvemmin kuin aikaisemmin, varsinkin öisin. Oliver nukkuu meidän kanssa perhepedissä ja kun olen liikahtanut hieman, niin on hän tullut välittömästi ihooni kiinni. Tuula-tädillä hoidossa ollessaan, hän on vain istunut tämän sylissä ja ollut hieman vaisu. Siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, että vanhempien ja etenkin äidin valinnat vaikuttavat lapseen hyvin paljon. Pieni lapsi on henkisesti herkkä ja tarvitsee paljon emotionaalista tukea vanhemmiltaan. Kun kiirehtii ja juoksee arjessa menemään, niin se on lapselta pois! Lapsen fyysisen sairastelu johtuu tosi monesti myös vanhemman stressaavasta elämäntilanteesta tai elintavoista. Lapsi reagoi hyvin nopeasti stressiin ja vanhempien emotionaaliseen epätasapainoon sairastelemalla. Tämän näkemykseni sain todistaa myös itse, kun Oliver tuli alkuviikosta räkätautiin sopivasti.

Picture

Kiireessä ja stressissä on helppo syödä epäterveellisesti. Joulutähdistä tuleva haju on kyllä plussaa! Miten mukava olikaan tehdä muuttoa kun naapurissa oltiin leivottu pipareita, ihana tuoksu!Remontti on saatu päätökseen ja muutto tehtyä. Siistiä, nyt helpottaa huomattavasti ja tulihan asunnosta tosi siisti! Yksi ylimääräinen huone auttaa kummasti, sillä nyt voi rauhassa tehdä töitä myös kotosalla.

Tuolta voit käydä kattomassa vähän mitä ollaan puuhailtu.

Muistakaa hidastaa tahtia ajoissa. Lapsenne tarvitsevat teitä enemmän kuin mitkään projektit, asiat tai edes ihmiset!

<3:lla
Elina

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.