Viisi ensimmäistä rakkausvitamiinia – varastot täyteen!

Tämä kirjoitus on jatkoa edelliseen rakkausvitamiinit -postaukseen. Samaisessa John Grayn kirjassa “Miten saat mitä haluat ja haluat sitä, mitä sinulla on” on kuva ja selostus kymmenestä rakkausvitamiinista (alla) ja Gray kertoo myös, missä ikävaiheissa kukin vitamiini on oleellinen. Jos emme saa tietyssä elämänvaiheessa tarpeeksi tiettyä vitamiinia, joudumme myöhemmin “palaamaan” ja etsimään täydennystä sen saamiseksi erilaisin keinoin. Tärkeää olisi pitää aina edellisissä vaiheissa tankatut vitamiinit sopivan täysinä tankeissa, niin voimme kehittyä terveesti eteenpäin. 

Tässä on kuva erilaisista ikävaiheista ja “hallitsevista” vitamiineista. 

Picture

Picture

Grayn mukaan useimpien elämämme ongelmien ratkaisu alkaa siitä, että huolehdimme viiden ensimmäisen rakkaustankkimme täyttämisestä. Kun juutumme paikoilleen, meidän on erittäin hyödyllistä tietää, että monet tämänhetkisistä tunteista ovat todellisuudessa samoja, joita tunsimme lapsena. Tässä kerron tarkemmin viidestä ensimmäisestä rakkausvitamiinista ja niiden “tankkien täyttämisestä” (lähes suoraan kirjasta). Jotta tästä ei tulisi niin pitkää selostusta, liitän loppujen vitamiinien selostukset seuraavaan postaukseen. 

 J1 – Hedelmöityksestä syntymään
Saamme ensimmäisen kokemuksen elämästä jo kohdussa. Tuona aikana koemme yhteyttä Jumalaan energian kautta, joka tekee kaiken puolestamme. Kyseessä ei ole tietoinen suhde, mutta kokemus kuitenkin. Elleivät toiset ihmiset syntymämme jälkeen usko tai luota tähän positiiviseen jumalalliseen voimaan, menetämme valitettavasti vähitellen yhteytemme siihen ja unohdamme, että Jumala on aina läsnä valmiina huolehtimaan meistä ja auttamaan. (Korvaa taas halutessasi Jumala jollain muulla sanalla, kuten “korkeampi voima”)

Joskus alamme etääntyä tästä voimasta jo kohdussa, tätä edesauttaa se, millaisia tunteita äiti kokee. Äidin olisi raskausaikana tärkeä saada kaikki tarvitsemansa, täten mahdollisuudet terveeseen ja onnelliseen lapseen ovat suuremmat. Äidin suhde Jumalaan on myös tärkeä, jos hän tuntee joutuvansa vastaamaan kaikesta itse, tämä hengelliselle vieras asenne välittyy lapseen. Jos nainen on erkaantunut luonnon rytmistä, on vaikeampi voida paremmin odotusaikana. Viisas nainen varaa odotusaikana paljon aikaa omille tarpeilleen eikä murehdi kunnianhimoisia uratavoitteita ja päämääriä. Hänen on tärkeä keskittyä rentouteen ja antaa luonnon hoitaa tehtävänsä. Hän ehtii kyllä myöhemmin keskittyä tavoitteihinsa. 

Koska ihmiset ovat alkaneet luottaa yksinomaan lääkäreihin, eivätkä luota Jumalan tai luonnon voimaan, lapset eivät saa kaipaamaansa vahvistusta sille, että maailma on ystävällinen paikka, joka ihmeellisesti vastaa kaikkiin tarpeisiimme. 

Ohje tämän rakkaustankin täyttämiseksi: Harjoita säännöllistä yhteyttä Jumalaan tai korkeampaan voimaan esimerkiksi meditoimalla tai jollain vastaavalla metodilla, joka sopii sinulle

Picture

V1 – Syntymä – 7 vuotta
Toinen rakkaustankki sisältää vanhempiemme tuen ja rakkauden. Jos meiltä puuttuu V1-vitamiinia, elämäämme jarruttavat epäilyn, riittämättömyyden ja arvottomuuden tunteet. Tunne-elämän häiriöt ja ahdistuksen aallot häiritsevät arkeamme emmekä aina ymmärrä, että ne ovat lähtöisin sisältämme, ei ulkoa. Ellemme onnistu tunnetasolla suhtautumaan elämäämme rakastavasti ja rauhallisesti, tämä tankki kaipaa täyttämistä. 

Ohje tämän rakkaustankin täyttämiseksi: Onneksi meidän ei aikuisena tarvitse olla riippuvaisia vanhemmistamme tai huoltajista. Voimme oppia valita, mistä haemme tätä tukea ja oppia itse antamaan sitä itsellemme. Myös terapeutit ja neuvojat voivat olla tässä tapauksessa “vuokrattuja vanhempia”. He kuuntelevat, ymmärtävät ja antavat varauksetonta tukea ja rakkautta. 

H – 7-14 -vuotta
Tässä rakkaustankissa on kyse perheen ja ystävien tuesta sekä hauskanpidosta. Jos elämäsi on liian vakavaa eikä sinulla ole hauskaa, on H-vitamiinista vajetta. Jos tärkeintä ihmissuhdettasi vaivaa arvostelu tai syytökset, tilanne paranee kun keskityt täyttämään tätä vitamiinia. Solmi ystävyyssuhteita ja ole niistä iloinen. Uudet ystävät auttavat meitä tuomaan esiin uusia puolia itsestämme. Vanhat ystävät auttavat meitä rakastamaan itseämme sellaisena, kuin olemme. Molempia tarvitaan. Ellei sinulla ole ystäviä, rupea tekemään jotain muiden hyväksi. Kun ensiksi annat muille ja saat sitten vastalahjan, alatte vähitellen ystävystymään. Jos ystävystyminen on vaikeaa, ratkaisuna voi olla palata täyttämään aikaisempi rakkaustankki. Aina, kun meidän on vaikea saada sitä, mitä tarvitsemme, etsimme väärästä suunnasta. 

Ystävyys auttaa meitä hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme. Kokeaksemme ystävyyttä meidän tulee turvallisesti olla oma itsemme ja ilmaista itseämme pelkäämättä, että joudumme naurunalaisiksi. Huumori ja leikki auttavat täyttämään tätä tankkia. Kun olemme alamaissa, hyvä keino on esimerkiksi katsoa joku hauska elokuva. Jos se ei yhtään huvita, se voi olla merkki, että juuri sitä kaipaamme. Vastustamme usein sitä, mitä eniten tarvitsisimme!

Tämä selittää myös sen, miksi jotkut hyötyvät terapiasta enemmän kuin muut. Jos ihmisellä on suuri V1-vitamiinin tarve, terapia auttaa, mutta jos puutosta on enemmän H:sta toimivampi ratkaisu voikin olla hauskanpito ystävien kanssa. 

V2- 14-21 -vuotta
Tämä tankki käsittää vertaisiemme tuen. Jotta tämä tankki täyttyisi, meidän tulisi kuulua johonkin kerhoon, porukkaan tai tukiryhmään. Mieluisa joukkuepeli tai harrastus tarjoavat myös tätä tukea. Harrastuksen tulisi olla oma juttu (ei puolison kanssa yhdessä). Jos urheilu on juttusi, niin tätä tukea tarjoaa esimerkiksi suosikkijoukkueesi yleisö. Jos elokuvat ovat juttusi, tukea tarjoaa elokuvateatterit, joissa on samasta kiinnostuneita ihmisiä. Jos terveysasiat kiinnostaa, niin samanhenkistä porukkaa löytyy varmasti. Kotona ei voi yksin täyttää tätä tankkia esim. tv:n tai tietokoneen ääressä pelkästään! Myös erilaiset uskontokunnat ovat paikkoja, joista löytyy vertaistukea, mikäli se resonoi sinulle. Jos voitettavanasi on tietty ongelma, osallistu vastaavia ongelmia kohdanneiden ihmisten kokouksiin. 

0- 21-28-vuotta
Viides tankki pitää sisällään itsensä rakastamisen. Täyttääksesi tämän tankin, sinun tulee laittaa itsesi etusijalle. Sinun on huolehdittava omasta elämästäsi, kysymällä itseltäsi mitä haluat ja ryhdyttävä sitten toteuttamaan sitä. Siis, mikä saa sinut onnelliseksi, innostuneeksi? Mene paikkoihin, missä sinun on helppo pyytää sitä mitä haluat ja kieltäytyä siitä, mitä et halua. 

Lähde pois arkielämäsi ihmisten luolta, niin että olet vapaa kokeilemaan uusia ympyröitä ja käyttäytymään toisin, kuin tavallisesti. Suurimman osan ajasta pidättelemme itseämme, sillä olemme huolissamme siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Haluaisimme tehdä monenmoista, mutta emme uskalla, sillä pelkäämme epäonnistuvamme. Uusien ihmisten seura tuo meistä esiin myös uusia puolia. 

Jotta saisit ulkoista menestystä ja onnea, säilytä kosketus omiin tunteisiisi ja toiveisiisi ja aseta itsellesi joka päivä jokin päämäärä. Mieti joka päivä muutaman minuutin ajan, mitä haluat ja aseta se päämääräksesi ja “tee sitten tilaus”. Kun aina suunnittelet päiväsi, et saa maailmasta pelkkiä tähteitä. 

Oma huomio: Monet sitoutuvat puolisoonsa tässä vaiheessa, kun oman itsen tulisi olla “elämän keskiössä”. Alamme odottaa puolisomme tekevän meitä onnelliseksi, kun kehitysvaiheen tehtävä on löytää itsemme; omat tarpeemme ja halumme ja oppia täyttämään niitä. Kukaan muu ei voi niitä täyttää kuin me itse. Kun alamme elää “omaa elämäämme”,  koemme täyttymyksen ja pääsemme elämässä eteenpäin. 

Aina kun täytät jotain rakkaustankkiasi, herättelet jotain osaa itsestäsi ja imet itseesi hyötyä kyseisen ikäkauden voimavaroistasi. Siitä, että herätät henkiin teini-ikäisen, saat innokkuutta, elinvoimaa ja energiaa siirtyessäsi elämässä eteenpäin. 

Tulossa pian loput rakkausvitamiinit ja niiden tankkien täyttäminen…

♥: Heidi

Lisää kirjoittajalta Nainen Vol. 2 / Heidi Harju

Sinä et ole yksin! – Tarinani eräästä päivästä, jota en olisi halunnut, mutta joka minulle TAAS annettiin

Halusin kirjoittaa rehellisen tekstin eräästä päivästäni kuluneella viikolla. Haluan myös sanoa, että...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.