Vauvan kosketus ensiruokiin 1/2

 

Tässä erillinen postaus imetyksestä sillä mielestäni tätä asiaa ei liikaa voi mainostaa.

Imetys

Vauva aloittaa ruokailunsa nestemäisellä ja ensimmäiset “ternimaito” tipat ovat pienokaiselle todella tärkeä ravinnepommi. Imetyksen hyötyjä on paljon. Siitä on tehty rusaasti tutkimuksia ja se on ensisijaisesti parasta ruokaa vauvalle. Jostain olen lukenut että fysiologisesti n. 90% naisista pystyisi imettämään, mutta taustalla on jotain muuta joka estää sen. Monessa paikassa annetaan ymmärtää että korvike on aivan sama asia, tai melkein ainakin, mutta tutkimukset ja historia eivät puolla tätä väitettä.Rintamaito sisältää mm. 
* Lukuisia infektiosuojaa lisääviä, tulehdusreaktioita hillitseviä ja vastasyntyneen puolustusmekanismeja tukevia aktiivisia ainesosia.
*Antaa suolistolle tuiki tärkeitä bakteereja ja muutenkin auttaa suoliston kehittymisessä.
*Imetys suojaa lasta vaikeilta hengitystietulehduksilta, ripulitaudeilta ja korvatulehduksilta.
*Imetyksen on myös todettu vähentämän allergioita ja astmaa.
*Imetys on todettu suojaavan diabetekseltä
*Vain 35% vauvoista on täysimetettyjä puolivuotiaaksi saakka vaikka WHO sitä suositteleekin
*Imetystä olisi hyvä jatkaa aina 2-vuotiaaksi saakka

Nykyään naiset saattavat jäädä imetysasian kanssa aikalailla yksin. Kunnalliselta puolelta ei kauheasti saa tukea ja neuvoja asialle. Jos voimia ei riitä, niin tuskaileminen imetyksen kanssa saattaa käydä liian suureksi.  Läheisiltä saattaa saada myös väärää informaatiota imetykseen liittyen. Meidän äideille on esimerkiksi opetettu, että vauvaa pitää imettää vain parin tunnin välein ja kesähelteillä pitää antaa maidon lisäksi myös vettä. Nämä neuvot ei pidä paikkaansa ja niillä saattaa saada imetyksen väärille raiteille.

Monet saattavat kommentoida myös hieman ikävään sävyyn imettämistä kuten ”Ainavaanko se on rinnalla?”, ”Imetät aivan liikaa, lellit sen pilalle”, ”Sun pitää saada tehdä itsekin jotain ja eihän se tuolla imetyksellä onnistu, palat vain loppuun”. “Ei taida riittää tuo sun maitos.” Äidin on syytä kuullostella itseään tässä(kin) asiassa ja tehdä niin kuin itselle ja vauvalle on parhaaksi, ilman että antaa ulkopuolisten puuttua liikaa asiaan.

Imettäessä vauva/taapero saa niin huippuravintoa kuin elintärkeää läheisyyttä

Vanhempimme neuvot ovat hyvää tarkoittavia mutta nykysuositukset ovat erilaisia. Liian vähäinen ihokontakti vauvan kanssa saattaa olla yksi syy miksei maitoa lähde herumaan kunnolla. Vauvantahtinen imettäminen on paras tapa saada imetys onnistumaan. Meidän poika oli ”tissitakiainen” ja tuntui että ensimmäiset kuukaudet en muuta tehnyt kuin imetin. Se onnistui minulta hyvin kaupassa, puistossa, urheilutapahtumissa, salilla, vaunulenkeillä ja monessa muussakin paikkassa. En ole joutunut kertaakaan negatiivisen kommentoinnin kohteeksi imettäessäni, vaan ennemminkin olen saanut positiivista palautetta varsinkin vanhemmilta naisilta.

Apua on kuitenkin saatavilla paljon, netti toimii mielestäni tässäkin asiassa hyvänä tiedon jakajana. Itse sain netin välityksellä kultaakin kalliimpia imetysneuvoja. Se mahdollisti imetys onnistumiseni. Imetyksen Tukiryhmänsivuja on hyvä aloittaa tutkimaan jo raskaana ollessa. Suosittelen liittymään myös Facebookin kautta imetysryhmiin, sillä sieltä saa hyvinkin nopeasti vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Imetystukiäideille voi myös soittaa. Tampereen Napapiirillä Kalevassa järjästetään imetysiltoja, joihin voi mennä vauvan kanssa keskustelemaan aiheesta.

Rohkaisen naisia kysymään imetyksestä, se voi olla aivan pieni juttu mikä estää sen onnistumisen. Jos täysimetys ei onnistu, on osittaisimetyskin todella tärkeää. Vauva saa maidon lisäksi kaipaansa läheisyyttä, joten imetys on myös paljon muuta kuin maitoa.

Tässä pintaraapaisu tärkeään aiheeseen. Syyllistyä ei mielestäni kuitenkaan asiasta kannata, mutta on tärkeää tiedosta että apua on saatavilla jos sitä uskaltaa pyytää. Mielestäni tärkeintä on valmistautua jo raskaana ollessa imetyksen henkiseen puoleen eli sen sitovuuteen.  On myös hyvä ottaa faktoista selvää eikä uskoa kuulopuheita.

Itse imetän vielä ja vaikkakin se on sitovaa, niin olen saanut siitä valtavan paljon. Mikään ei voita vauvan syvään katsetta imettäessä <3 Olen ajatellut kouluttaa itseni imetystukiohjaajaksi, toivottavasti se onnistuu ensi syksynä. Kiireinen syksy tulossa muutenkin koulutusten osalta. Olen jo valtavan innoissani tulevista jutuista.

“I’m so excited and I cannot hide it!”
Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Ei kommentteja

  • Hyvää asiaa! Olen ihan samaa mieltä imetyksen tärkeydestä. Nyt toisen lapsen kanssa sain sairaalasta hyvät opit ja molemmat nautimme. Ensimmäisen lapsen kanssa en saanut neuvoja enkä myöskään niitä halunnut itsepäisyyttäni pyytää. Hammasta purren mentiin osittaisimetyksellä 11 kk, ja tuosta ajasta jäi hieman ns. harmaansävyiset muistot. Lapsella on infektioastma, johtuisikohan juuri tuosta. .

    • Me suomalaiset ollaan välillä vähän jääräpäisiä 🙂 Hienoa että olet kuitenkin imettänyt ja toisen kohdalla on asiat loksahtaneet paikalleen. En usko että astma yksistään johtuu imettämisestä tai sen puutteesta, siihen vaikuttaa moni muukin asia. Jos et ole tutustunut vielä Rauli Mäkelän kirjaan Irti tulehduskierteestä, niin suosittelen. Sieltä voisi löytyä hyviä juttuja myös astman oireiden kuriinsaamiseksi.
      Tsemppiä imetyksensä kanssa, se on ihana asia <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.