Vauvan ensiruoat, mitkä ruoat toimivat ja mitä kannattaa välttää  2/2

 

Pohjautuu Chris Kresserin materiaaleihin ja omakohtaisiin kokemuksiin.Täysimetystä olisi hyvä jatkaa puolivuotiaaksi saakka ja osittaisimetystä 2-vuotiaaksi (WHO:n suositus). Vauvan suolisto on aivan liian kypsymätön kiinteän ruoan aloittamiseen muutaman kuukauden ikäisenä.  Jos vauvan suolistosta pääsee isoja sulamattomia partikkeleita verenkiertoon, voi immuunipuolustus joutua koville.  Tämä altistaa mm. allergioille ja astmalle. Ruoansulatusentsyymien tuotanto imeväisillä on puutteellista ja se kehittyy aina 28kk asti, jolloin kaikki hampaat ovat puhjenneet.

Vasta n. 2,5-vuotiaana lapsen ruoansulatusjärjästelmä on samanlainen kuin aikuisilla. Vasta silloin hiilihydraattien pilkkomiseen osallistuva amylaasi entsyymi alkaa toimia. Vauvat tuottavat pepsiini ja proteolyysi nimisiä entsyymejä, jotka vastaavat rasvan ja proteiinin pilkkoutumisesta. Luonnostaanhan imeväiset pystyvät pilkkomaan rasvan ja proteiinin. Näin ollen ensimmäiseksi ruoaksi käy oikein hyvin rasva ja proteiinipitoinen ruoka.

Meillä on tästä hyvä omakohtainen kokemus. Jouduin muuttamaan mieltäni Oliverin alkaessa maistelemaan kiinteitä ruokia. Olin ollut ehdottomasti sillä linjalla ettei liharuokia tarjottaisi hänelle ennen yhtä ikävuotta. Annoimme hänelle perus ensiruokia kuten bataattia, porkkanaa, parsakaalta ja hieman myös marjoja yksitellen ja tunnustellen. Oliver meni näistä kovalle, poskiin tuli iho-ongelmia ja ulosteen oli paljon sulamatonta ruokaa, tuntui ettei mikään ollut imeytynyt kunnolla. Ihana mieheni sanoi minulle että selvästi tässä yhtälössä joku ei nyt toimi. Tilasimme siltä seisovalta Chris Kresserin materiaalit, vaikkakin tiesimme että hänen suosituksensa poikkeaa tosi paljon yleisisti hyväksytyistä. Meidän oma syömisemmehän on mukaillut jo muutaman vuoden paleotyyppistä ruokavalio. Olemme molemmat O-veriryhmää ja lihatuotteet sopivat meille molemmille erityisen hyvin. Aikamme opiskeltua, Oliver siirtyi rasvavoittoiseen ruokavalioon ja aloimme syöttäää hänelle myös lihatuotteita ja maksaa muutaman kerran viikossa. Vauvan oireet poistuivat.

Kresserin ohjeistukseen kuuluu:
-Yhtä ruokaa olisi syytä kokeilla neljä päivää, silloin vasta nähdään toimiiko se kyseisellä vauvalla
-Näitä merkkejä vauvan voinnissa olisi hyvä seurata;
–>turvotus, liman eritys, ärtyneisyys, yliaktiivisuus, unettomuus, ummetus, ripuli, puklailu, iho-ongelmat

Picture

Picture

Välillä syödessä “hieman” sotkeentuu mies ja koti. Oliverille maistuu mm. hapankaali ja vuohenjuusto 
6kk ikäisenä:
-muussattua tai puolikiinteään ruokaa
-1 keltuainen päivässä, sisältää mm. koliinia ja kolesterolia joita tarvitaan mentaalisen puolen kehittymiseen ja hormoonisynteesiin
–>Niin kuin edellisistä postauksista muistamme, kolesterolia ei tarvitse pelätä. Se on erittäin tärkeä aine synapsien välisessä kommunikaatiossa mm. auttaa oppimaan ja kehittää muistia, toimii solukalvoilla tärkeänä rakennusaineena
-Valitse aina munat luomuna sillä niissä on DHA:ta (omega-3)
Valkuaista ei alle 1-vuotiaalle lapselle sillä siinä on vaikeasti sulavia proteiineja jotka altistavat allergioille
-Keltuaisen kanssa voi tarjota ihan pienen hyppysellisen hyvälaatuista mineraalisuolaa
-Muistaa jättää keltuainen aina löysäksi paistaessa tai keittäessä, ettei hyvät rasva- ja ravintoaineet tuhoudu
-Jos tuntuu että keltuainen allergisoi niin siirrä kokeilua myöhemmäksiKalanmaksaöljy/kalaöljy
-Siitä saa A- ja D-vitamiineja
-Olisi hyvä valita kylmäpuristettu ja fermentoitu
-Me käytetään Zinzinon kalaöljyä ja se uppoaa Oliverille tosi hyvin
-Annostus ensin teelusikan kärjellinen, myöhemmässä vaiheessa puoli teelusikallista

Picture

Joka aamu pullosta otetaan kalaöljy. Oliver tykkää kovasti mutta äitille ei meinaa kauhean hyvin maistua.
(Luomu) maksa
-Kresser suosittelee antamaan raakana koska 2 viikon pakastaminen tappaa kaikki patogeenit. Paista maksaa hyvin miedossa lämpötilassa.
-Me ostettiin jauhettua (ei luomu) maksaa ja ihan pienesti ruskistettiin sitä
-Maksan antaminen voi tuntea alkuun ei niin hyvältä ajatukselta mutta se on ravitsevinta ruokaa mitä täällä maapallolla on tarjolla.
–>Esim. Afrikassa naiset antavat vauvoilleen ensiruokana juuri maksaa, pureskellen sen ensin ja sitten laittaen sitä vauvan suuhun
-Maksassa on paljon mm. rautaa-Viljoja ja muitakaan tärkkelyspitoisia ruoka-aineita ei kannata antaa sillä vauvoilta/taaperoilta puuttuu entsyymi joka pystyy niitä sulattamaan
–> Oliverin kohdalla tämä ollaan huomattu ihan selkeästi. Jos annamme hänen maistella esimerkiksi ruisleipää, on hänen ulosteensa seuraavana päivänä tosi kovaa ja kuivaa.
Poikkeuksena banaani jossa itsessään on amylaasi entsyymiä jota tarvitsemme sulattaaksemme hiilihydraateja

7kk
-Jos kaikki on mennyt hyvin tähän saakka, niin sitten vain lihan kimppuun. Lihassa on rautaa, sinkkiä, B12 ja E-vitamiinejä.
-Hedelmiä missä ei ole liukenematonta kuitua esim. papaija, mango, avokado, banaani, päärynä, aprikoosi voi alkaa tarjota
Omenaa voi tarjota mutta se kannattaa kuoria ja keittää koska se sisältää pektiiniä joka on haitaksi suolistolle
-Me annoimme Oliverille myös keitettyjä marjoja kuten mustikkaa

8kk
-Voi alkaa antamaan sormiruokia. Me annoimme jo aikaisemmin, sillä Oliver tarttui kaikkeen hyvin hanakasti ja se tuntui hyvin luonnolliselta vaihtoehdolta. Muutenkin olemme aika vähän soseuttaneet ruokia sillä Oliver tykkää syödä itse.
-Rakeisen paakkuisen ruoan tarjoaminen on todella tärkeää. Älä siis muussaa liian sileäksi ruokaa.
Luukeittoa on todellista superfoodia. Sisältää mm. aminohappo glysiiniä. Valmistus on yksinkertaista esim. hirvenluita keitetään muutamia tunteja jolloin siitä liukenee kaikkea hyödyllistä keitinveteen.
–>voi tarjota vauvalle sellaisenaan tai muussa kasviksia siihen
Keitettyjä kasviksia, 1 vihannes kerrallaan
–>porkkana, bataatti, juurekset
-Muista lisätä kasviksiin aina rasva sillä muuten rasvaliukoiset vitamiinit eivät imeydy
–>Rasvoja: voi, gheevoi, kookosöljy, eläinten rasva mitä irtoaa esimerkiksi paistaessa lihaa
-Maitotaloustuotteiden kanssa tarkkana, mutta voidaan kokeilla mm. kermaa, voita, gheevoita pieniä määriä
-Jos maitotuotteille on allerginen niin se yleensä johtuu maidon sokerista (laktoosi) tai proteiinista (kaseiini)
-Jos vauva sietää hyvin maitotuotteita niin voi tarjota fermentoituja (hapatettuja) kefiiriä, jogurttia ja kovia juustoja

10kk
-Kaikki kiinteät ruoat voidaan tarjota kiinteässä muodossa
Muista kasvisten kanssa aina rasva!
-Hapankaalta ja hapatettuja tuotteita voi myös alkaa kokeilemaan. Niistä saa hyödyllisä probiootteja.

12kk
-Voidaan alkaa antamaan pähkinöitä ja siemeniä jotka kannattaa kuitenkin liottaa ja kuivattaa imeytymistä estävien ainesosien takia

Tässä yleisohjeistusta vauvan ensiruokiin. Muistakaa äidit kuitenkin että te olette vauvanne parhaita asiantuntijoita. Tarkkailkaa ja tutkikaa vauvanne hyvinvointia ja kyseenalaistakaa saamianne yleisiä neuvoja. Jos jokin juttu ei toimi, niin aina on tialle muita vastauksia.

Neuvolat eivät valitettavasti ole aina parhaita tiedonlähteitä. Me olemme jutelleet neuvolassa ravinnosta, mutta en koe että siellä ollaan ammattilaisia tässä asiassa. Tietysti poikkeuksia löytyy, mutta esimerkiksi oma terveydenhoitajamme sanoi että äidinmaidosta ei vauva saa tarpeeksi kalsiumia. Aiheesta on kuitenkin tehty kymmeniä, jos ei satoja tutkimuksia jossa todetaan että äidinmaidosta vauva saa tarpeeksi kalsiumia ja muitakin ravinteita. Tässä vain yksi esimerkki asiasta.

Meillä toimii homma tällä hetkellä loistavasti ja Oliver on ollut tosi terve. Pari kertaa on ollut kuumetta joka on mennyt ohi homeopaattisia käyttäen. Poika on hyvin kehittynyt ja äärimmäisen liikkuvainen. Meillä ei syödä viljoja eikä maitotuotteita muutakuin satunnaisesti. Poikkeuksena juustot, tattari ja riisi. Ostamme yleensä vuohenjuustoa mutta hän saa myös muita juustoja.

Picture

Marjat ja smoothiet maistuvat Oliverille lihan ja kasvisten lisäksi. 

facebook like button

Lisää kirjoittajalta Mielen ja kehon vapaus/ Elina Ojaniemi

Lukemisen voima – tie itsetuntemuksen syventämiseen

Yleisesti on tiedossa että lukeminen kannattaa monista syistä. Lukemisen on todettu mm....
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.