Vatsa kuntoon verkossa?

Facebook on siitä kätevä emäntä, että jos itseltä menee joku mielenkiintoinen sivusto ohi, niin mikäli joku kavereista on siitä tykännyt pompahtaa se uutisiisi. Näin kävi eräänä iltana ja huomasin tällä tavalla Ravitsemustalon mainoksen Hyvinvoiva vatsa-verkkovalmennuksesta. Kiinnostuin välittömästi, koska a) IBS b)mahdollisuus suorittaa kurssi verkossa=jokaisen vatsavaivaisen unelma!

Olen kirjoittanut jo pari postausta IBS-aiheesta, joten en ala tässä luettelemaan allergioitani tai oireita aiheuttavia ruoka-aineita erikseen. Pääset lukemaan aikaisemmat artikkelit täältä: Kauhukeittiöstä päivää ja täältä: Voihan vatsa.  Vatsa säätelee elämääni kuitenkin niin paljon, että olen tällä hetkellä valmis kokeilemaan melkein  mitä tahansa. Mutta kuten aikaisemmin todettu, olen myös melkoinen herkuttelija ja omaan ameeban itsekurin. Tarvitsen jonkun joka sanoo, että jos en voi syödä asiaa X niin millä voin sen korvata. Paras henkilö tähän on tietysti ammattitaitoinen ravitsemusterapeutti.

 

Ronkeli taapero ja murot ylös

Sekä hyvä että huono stressi pahentavat vatsavaivoja

 

Olen usein miettinyt mistä syystä olen tämän ihanaisen IBSn saanut. Eräässä Facebook-keskustelussa väiteltiin siitä onko se geneettistä vai omilla, huonoilla valinnoilla aiheutettua. Uskon, että molempia. Pikakelataan elämäni läpi. En tiedä olinko koliikkivauva, mutta tuskin sieltä helpoimmasta päästä. 1960-luvun lopussa ei tunnettu pitkiä äitiyslomia, joten äitini joutui palaamaan töihin ollessani muutaman viikon ikäinen. Hoitajat juottivat minulle pullosta sokerivettä, koska äidinmaitoa ei ollut tarjolla.

Uskon, että koska sain hyvin vähän aikaa rintamaitoa, vaikutti se yleisesti elimistöni vastustuskykyyn. Joten ollessani muutaman vuoden ikäinen sain todella pahat siitepölyallergiat, joita hoidettiin siedätyshoidolla eli pistoksilla. Nämä siitepölyallergiat toivat sitten aikuisiällä mukanaan raakavihannesallergiat. Olin myös jossain vaiheessa totaalikieltäytyjä syömisessä. En muista tulinko jo silloin kipeäksi vai oliko se vain uhmaikäisen protestointia.

Aloittaessani koulun muistan jo silloin jännittäneeni vatsallani. Vaikka koulussa oli ihan kivaa, tuntui joka aamu vatsassa kouristelua ja aamiaiseksi syömäni murot ja maito lensivät usein kaaressa koulumatkalla  ulos. Jälkeenpäin ajateltuna saatoin jo tuolloin oireilla isoon määrään maitoa, diagnosoitiinhan minulla laktoosi-intoleranssi parikymppisenä.

Yläaste taisi olla elämäni normaaleinta aikaa vatsan kanssa. Allergiat olivat kurissa, mutta toki jännitin edelleen vatsalla esim. esiintymistä. Kun aloin seurustella ex-mieheni kanssa, kasvoi kalan syönti huomattavasti. Monta kertaa makasin tuskissani tuntikausia ruokailun jälkeen, kunnes joku osasi kertoa, että kala-allegia voi oireilla mm. kipuna. Kala siis jäi. Varsinaisesti IBS diagnosoitiin kun olin n. 25-vuotias. Olimme perheen kanssa Lapissa mökkeilemässä ja vatsakivut yltyivät niin koviksi, että oli pakko lähteä illalla vielä terveyskeskukseen. Aluksi siellä epäiltiin umpisuolen tulehdusta, mutta kun se oli suljettu pois alkoivat kotona tarkemmat tutkimukset. Tähystyksen jälkeen tuli tuomioksi IBS, koska muuta ei löytynyt.

 

Hyvät pahat antibiootit

 

Välillä ei auta mikään muu kuin rukoilla suopeaa vatsaa 😉

Jostain syystä vatsa taas rauhoittui vuosikausiksi, elin onnellisena ilman kipuja tai muita oireita pitkään. Ainoastaan välttelin kalaa ja laktoosia. Muutama vuosi sitten jouduin syömään vuoden aikana monta antibioottikuuria peräkkäin ja sen jälkeen tilanne paheni huomattavasti. Otin tunnollisesti maitohappobakteereita, mutta ne tuntuivat jopa pahentavan tilannetta. Onneksi ahkerana somen käyttäjäni löysin tietoa inuliineista ja etsin tuotteen, joka ei sitä sisällä. Nyt kun olen leikkausten jälkeen taas joutunut antibiootteja napsimaan, ovat probiootit olleet ahkerassa käytössä. Tämä on kuitenkin niin laaja aihe, että kaipaan ohjausta tässäkin asiassa. Ravitsemustalon nettisivuilla löytyy hyviä kirjoituksia mm. tästä aiheesta jos kiinnostaa: Ravitsemustalo

Missä siis mennään tänä päivänä? Pääsääntöisesti niin ettei koskaan voi tietää mitä tapahtuu….Sanonta vatsa on toiset aivomme kuvaa tilannettani täysin. Oli tiedossa sitten kivaa menoa tai vähemmän kivaa on lähtemiseen varattava tunteja, koska yleensä kun yrittää avata ulko-ovea onkin pakko palata vessaan. Immodium on tullut tutuksi, sen kanssa uskaltaa lähteä usein kotipihaa pidemmälle. Kipuja minulla on harvoin, mutta turvotus on jokapäiväistä.  Olen aikaisemminkin tutustunut FODMAP-ruokavalioon, mutta en ole sitä täysin kurinalaisesti noudattanut vaan olen lipsunut myös kiellettyihin ruoka-aineisiin. Osaksi siksi, että jokaisen suupalan kyttääminen on vaivalloista.

Joten odotan mielenkiinnolla miten verkkovalmennus voi parantaa elämänlaatuani ja lisätä tietoa IBSn hoidosta sekä oireiden helpottamisesta. Kuten sanottu, parasta tässä on se, että valmennuksen voi käydä omalta kotisohvaltaan, silloin kun se itselle sopii. Ei jännittäviä junamatkoja, tuskallista istumista luennolla, lähimmän vessan paikantamista tai tuntien paastoa, koska ei uskalla syödä mitään 🙂

Kunhan olen verkkovalmennuksen käynyt ja havainnoinut sen vaikutukset elämääni, kirjoitan uuden postauksen aiheesta, niin saatte objektiivista tietoa sen  toimivuudesta, ainakin minun kohdaltani. Mikäli haluat jo itse päästä kokeilemaan valmennusta, on se tarjouksessa lokakuun ajan € 49 (ps. tämä ei ole maksettu mainos). Mielestäni todella edullinen ottaen huomioon, että sen pitää terveystieteiden maisteri, joka toimii myös ruansulatuskanavan oireisiin keskittyvän lääkärikeskuksen ravitsemusterapeuttina.

Nyt siis peukut pystyyn, että seuraavien viikkojen jälkeen minä ohjaan elämääni eikä vatsani!

 

Lisää aiheesta: Kauhukeittiöstä päivää ja Voihan vatsa

 

 

 

 

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.