Vatsa kuntoon verkossa osa 2

Jos et ole vielä lukenut miten päädyin testaamaan Ravitsemustalon Hyvinvoiva vatsa-verkkovalmennusta, kannattaa tutustua lähtötilanteeseen tämän artikkelin kautta Vatsa kuntoon verkossa. Kirjoitin tuon postauksen 18.10.2017, jolloin aloitin tarkemmin perehtymään materiaaliin tarkoituksenani aloittaa heti ensimmäinen vaihe eli FODMAP-rajoitusvaihe. Yllättäen sairastuin melkein välittömästi rajuun vatsatautiin, joka pisti jo ennestäänkin huonokuntoisen vatsani vieläkin huonompaan kuntoon. Joten yritin venyttää ensimmäistä vaihetta sen suositellun maksimin, 6 viikkoa, jotta saisin kaiken hyödyn irti.

 

Valmennuksen ensimmäinen vaihe

Hyvinvoiva vatsa-verkkovalmennus (kuva Ravitsemustalon sivulta)

 

Kun lähdin käymään ensimmäistä vaihetta läpi, olin yllättynyt kuinka perusteellinen se oli. Ohjeita ja neuvoja tuli ihan konkreettisella tasolla (videoina tai esim.pdf-tiedostoina) todella paljon ja niin, että asiaan perehtymätön maallikkokin ymmärtää mistä on kyse. Käyn läpi lyhyesti mitä kaikkea ensimmäinen vaihe muun muassa sisältää:

  • tietoa FODMAP-hiilyhydraateista ja niitten aiheuttamista oireista
  • miten rajoitusvaihe toteutetaan käytännössä
  • pdf tai word-tiedoston, jonka avulla voi tehdä ravitsemussuunnitelman
  • ohjeita FODMAP-rajoitusvaiheen toteuttamiseksi käytännössä
  • tietoa elämäntapojen ja lisäravinteiden vaikutuksesta
  • tuotetietoutta, välipalaideoita ja reseptejä herkkävatsaisille
  • tarkistuslistan FODMAP-hiilihydraattien piilolähteistä elintarvikkeissa

 

Itse en ollut tajunnut esimerkiksi noita piilolähteitä ja vaikka olisin tajunnutkin, en olisi ikimaailmassa jaksanut jokaisella kauppareissulla perehtyä kaikkien tuotteiden tuoteselosteisiin niin perinpohjin. Ihan parasta apua tässä ensimmäisessä vaiheessa oli ensinnäkin selvät listat siitä mitkä ovat high/low FODMAP tai mitä sait syödä/juoda rajoitetun määrän. Tästä oli helppo koota itselle muistilista mitä olen käyttänyt (ja mitä tulisi välttää) ja millä sen korvaan. Niin helppoa!

Toinen asia mistä vatsa kuntoon verkossa-projektini arvosti olivat selkeät valokuvat tuotteista, joita voin huoletta ostaa ilman, että yritän itse pähkäillä asiaa. Oli kuvia pakastevihannespusseista, leivistä,muroista ja puuroista jne.jne. Kaupassa käynti helpottui 100 prosenttia.

 

Tunnelmat ensimmäisen vaiheen jälkeen

 

Kuten kaikki tietävät, ei hienoistakaan ohjeista ole hyötyä ellei niitä noudata. Katastrofaalisen alun jälkeen olin tietyissä asioissa todella tarkka ja huomasin kyllä selkeän eron vatsan kunnossa. Mutta koska olen vain ihminen, sorruin välillä vanhoihin tapoihini; aamukahviin, hiilihapolliseen juomaan tai patongin palaan. Infernaalinen turvotus oli kostona siitä etten pysynyt vahvana.  Pitkä ensimmäinen vaihe kuitenkin osoitti sen, että FODMAP-ruokavalio tarkasti noudatettuna tuo selvää helpotusta oloon.

Toinen asia jonka huomasin oli se, että oma vatsani kuuluu siihen kategoriaan, joka reagoi enemmän stressiin kuin ruokaan, varsinkin pienissä määrissä FODMAP-tuotteita. Onneksi jo heti ensimmäisessä vaiheessa Tomi Valtanen toteaa, että kaikille ruokavalio ei tuo täyttä helpotusta vaan vaaditaan elämäntapamuutoksia tai sitten esim. sen itselle niin tutun Imodium-valmisteen käyttöä. Oli helpotus kuulla, että en ole “huono” tässä asiassa vaan hermostoni vain reagoi vahvasti kaikkeen jännitykseen, oli se sitten hyvää tai huonoa.

 

Toinen vaihe-altistellaan ja laajennellaan

 

Tomi Valtanen (kuva Ravitsemustalo)

 

Nyt olen pikkuhiljaa käynnistellyt toista vaihetta, jossa aletaan altistamaan tuotteille, jotka ennen aiheuttivat vatsaoireita. Koska toinen vaihe saattaa kestää pitkään, en jätä teitä odottelemaan kuukausien päähän tuloksia ja eihän sillä mitään merkitystä teille ole mitkä ruoka-aineet minulle sopivat 🙂 Idea on kuitenkin se, että saataisi ruokavaliota taas laajemmaksi ja opittaisiin mitkä ruoka-aineet sopivat pienissä määrin, suurempina annoskokoina tai ei ollenkaan.

Sitä varten toisessa vaiheessa on taas selkeät ohjeet miten altistus toteutetaan ja apuvälineitä sitä varten, kuten taulukkoja ja alustoja, joilla voi seurata omaa tilannettaan. Annan yksinkertaisen idean miten testasin vehnän sopivuutta (ei ehkä Tomin mielestä paras esimerkki….):

Päivä 1: pala pizzaa (pientä turvotusta, ei muita oireita)

Päivä 2: täytetty vehnäpatonki (turvotusta, ei muita oireita)

Päivä 3: itsetehdyt hampurilaiset, alustana vehnäsämpylä (yöllä alkaneet järkyttävät vatsakrampit ja totaalinen tyhjennys)

Tästä voin siis tällä hetkellä päätellä, että saatan sietää vehnää pienen määrän, mutta en suurta enkä varsinkaan peräkkäisinä päiviä.

Lisäksi toisessa vaiheessa käydään läpi muita keinoja millä voi vaikuttaa vatsan kuntoon mikäli ruokavalio ei pelkästään tuo helpotusta eli hyvin kokonaisvaltaisesti mietitään kehon ja mielen hyvinvointia.

 

Tulen viihtymään valmennuksen parissa vielä pitkään kerraten läpi käytyjä asioita, varsinkin jos oireet palaavat. Tuote-ja reseptivinkit antavat jatkossakin hyvää perustaa siedetyille tuotteille. Kaikkien allergioitteni lisäksi IBS on tuonut elämääni niin paljon hankaluutta syömisen kanssa, että arvostan asiantuntijoitten työtä tuoda meille vatsavaivaisille helposti seurattavia työkaluja olomme parantamiseen. Voin lämpimästi suositella tätä valmennusta.

Loppuun vielä muutamia sinua ehkä kiinnostavia linkkejä:

Ravitsemustalo

Kauhukeittiöstä päivää

Voihan vatsa

 

 

 

 

 

 

 

Lisää kirjoittajalta Jokaisen naisen joogaa/Saila Rajala

Uudet tuulet puhaltaa

  Aloitin ryhmäliikunnan ohjaamisen 25 vuotta sitten. Jostain syystä päässäni on kaikki...
Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.